J. M. Petzval a Émile Zola – cesty z neúspechu

J. M. Petzval a Émile Zola – cesty z neúspechu

Tak sa nám ten nový rok rozkotúľal ako práve zakúpený koberec s dvanástimi mesiačikmi, alebo dospelejšie to povedzme - s dvanástimi mesiacmi :-). Ten jeden sa sotva stihol z plných pľúc nadýchnuť a už nám o chvíľu odkýva. V Rádiu Litera si ho preto ešte vychutnajte, dá sa to kadejako, s nami práve vďaka rozhlasovému vysielaniu. Pokúsili sme sa pamätať tento týždeň opäť tak trocha na každého z vás – nebude chýbať sci-fi príbeh Jozefa Žarnaya Volanie ľadového sveta a čítanie na pokračovanie z knihy Iboje Wandall-Holm Moruša. Hry bude voľne prepájať téma ne-úspechu, keďže niekoho ďalej posúva v živote paradoxne neúspech, niekoho zážitok, keď sa konečne niečo podarí. Niečo z tohto tajomstva odhalí hra o matematikovi J. M. Petzvalovi Nijaká študentská láska, ale aj dramatizované pásmo Émile Zola– slovo sa stalo svedomím. Dobre si môžete oddýchnuť pri hre P. Severa Anjel strážny (je o hľadaní vysnívanej lásky) a milovníkov dlho nevysielaných hier poteší určite Vírus S od R. Brezinu. A nebude chýbať opäť niečo z obdobia slovenského realizmu – Martin Kukučín, už ako 62-ročný doktor Bencúr sa ubytuje v bratislavskom hoteli (viac už v hre Len vzpriamene, chlapci!). Nazabudli sme ani na poéziu (tentokrát S. Plathovej a G. Spustovej Izakovičovej) a premiér sa dočkajú relácie z cyklu Z tvorivej dielne Rádia Litera a V skratke.

Iboja Wandall-Holm je dánsko-slovenská spisovateľka, ktorá vyrástla v predvojnovom Liptovskom Mikuláši. V roku 1942 utiekla ako devätnásťročná pred zlovôľou Slovenského štátu do Maďarska. Prežila Auschwitz i pochod smrti do Ravensbrücku. O svojom osude, ale aj o osude vojnovej Európy napísala knihu Moruša, ktorá bola v roku 2001 v Dánsku vyhlásená za knihu roka a po opätovnom vydaní v roku 2016 si našla stovky nových nadšených čitateľov aj na Slovensku. V piatich častiach vám počas tohto týždňa bude z knihy čítať Lucia Vráblicová.

Téma vírusov získala nové významy v roku 2020, keď sa svet ocitol v pandemických časoch. Dnes už postupne vychádzajú básnické, prozaické a iné umelecké spracovania tohto obdobia. My sme sa ale v Rádiu Litera natiahli za rokom 1962, keď vznikla hra Rudolfa Brezinu Vírus S. Poutierali sme z nej „prach“ a ponúkame vám jej obnovenú premiéru. V réžii Osvalda Záhradníka účinkujú Andrej Mojžiš, Ivan Macho, Klára Dubovicová, Vladimír Lakota, Štefan Kršňák, Jozef Baláž a ďalší.

Básnická zbierka Gabriely Spustovej Izakovičovej s názvom Ruptura cordis - Puknuté srdce, rozpráva básnický príbeh od Vianoc do Veľkej noci, keď sa autorka zotavovala z ťažkého covidového zápalu pľúc a bolelo ju srdce z vojny v susednej krajine, keď prúdili hranicami tisíce odídencov. Autorka hovorí v obrazoch a náznakoch, tak ako jednotlivé obrazy v čase prichádzali. V réžii Mileny Lukáčovej účinkuje Lucia Vrablicová. Pásmo veršov je z roku 2023.

V našom rádiu nedávno znela dlho nevysielaná hra Germinal podľa literárnej predlohy Émila Zolu. Mala u vás značný ohlas, a tak sme „pátrali“ ďalej. Tentokrát sme pre vás objavili pútavo spracované pásmo o samotnom autorovi. Napísal ho Ján Lenčo pod názvom Émile Zola – slovo sa stalo svedomím. Od utorka vám ponúkame jeho obnovenú premiéru. V réžii Roberta Horňáka účinkujú Jozef Šimonovič, Soňa Ulická, Matej Landl, Boris Zachar a Ján Lenčo. Program je z roku 2002. Následne pridávame verše Sylvie Plath. V réžii Jozefa Palaščáka účinkuje Jana Wernerová. Preklad Mila Haugová.

Od stredy sa môžete započúvať do ďalšieho „úlovku“ z rozhlasového archívu. Bude to hra z roku 1992, z pera Jozefa Boboka, známeho pod pseudonymom Peter Sever. Hra má viaceré úsmevné časti. Mladý študent v nej hľadá svoju vysnívanú lásku. Niekto mu k nej skutočne pomôže... alebo nepomôže? Uvádzame pod názvom Anjel strážny. V réžii Andreja Medveca účinkujú Milan Antol, Lena Košická, Dávid Úradník, Peter Rašev, Táňa Radeva, Brigita Bobulová, Zolo László, Judita Viciánová, Adriana Kudláčová a ďalší.

Nezabúdame ani na našich poslucháčov, ktorí si radi vypočujú sci-fi príbehy. Fantazijný príbeh z roku 1986 ste ešte v našom rádiu nepočuli. Je z pera Jozefa Žárnaya, s názvom Volanie ľadového sveta v úprave Nory Baráthovej. V réžii Evy Galandovej účinkujú Jozef Adamovič, Karol Machata, Vlado Muller, Ladislav Milko, Erika Bauerová, Jela Lukešová, Soňa Ulická, Jozef Vajda, Július Vašek, Maroš Dánai, Ivan Romančík.

Máte radi poviedky Martina Kukučína? Zrejme poznáte čo-to aj z jeho života – napríklad to, že bol v civilnom živote lekárom a volal sa Matej Bencúr. Poďte s nami do roku 1922 a stretnite sa s doktorom Bencúrom, má v tom čase 62 rokov a ubytuje sa v jednom z bratislavských hotelov. A prečo sa chystá do Modry? To už prezradí hra Jozefa Repka Len vzpriamene, chlapci! V Rádiu Litera má svoju obnovenú premiéru. V réžii Pavla Gejdoša účinkujú Jakub Gécz, Jozef Šimonovič, Jana Strnisková, Peter Sklár, Štefan Richtárech, Lucia Párnická, Marian Miezga, František Kovár a ďalší. Hra je z roku 2002, počúvajte od štvrtka.

Náš týždeň uzavrie rozhlasová hra pre mládež. Táto čerpá zo života známeho fyzika a matematika, ktorý pochádzal zo Spišskej Belej – Jozefa Maximiliána Petzvala. Zrejme by ste neverili, že práve on - ešte ako mladý študent – nezvládal na gymnáziu matematiku. Aké okolnosti mu dopomohli zložiť z nej opravné skúšky a aká žena za tým stála, to sa už dozviete v hre Petra Severa Nijaká študentská láska. V réžii Magdy Grandtnerovej účinkujú Ivan Šándor, Emil Horváth ml., Natália Zahradníková, Ján Kroner, Jozef Šimonovič, Viera Richterová, Vladimír Rusko ml., Karol Machata a ďalší. Hra je z roku 1994.

Program týždňa Rádia Litera

Program zostavila: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame