Sedem dní literárnej mystiky a fantastiky

Sedem dní literárnej mystiky a fantastiky

Literárna fantastika, teda špecifické literárne žánre resp.subžánre na vás čakajú na Litere tento týždeň. Hoci sú menej konvenčné, sú stále veľmi populárne medzi knižnými čitateľmi a fanúšikmi atmosféry, ktorá vás unesie do iných svetov. Poslucháči Litery sa môžu tešiť na rôzne diela v žánroch sci-fi, fantasy, horor či mysteriózny thriller (alebo s ich prvkami).

oie_wOnEEaKSCqyO.png

V čítaní na pokračovane sa u nás tento týždeň vystriedajú viacerí autori. Ponúkneme vám ich poviedky s prvkami mystéria, ale i komiky, histórie, hororu či sci-fi. Náš týždeň otvorí Jorge Luis Borges, spisovateľ, ktorý je literárnym smerom sám osebe, hoci je často zaraďovaný medzi autorov magického realizmu, presnejšie k fantastickému realizmu. Jeho poviedky sa vyznačujú neobvyklými pointami, tajuplnou atmosférou, postmoderným kombinovaním žánrov. Jeden z jeho textov sme zaradili do programu Tajomstvo rodokapsov, kde prispel aj Amparo Dávila, Juraj Červenák, Jozef Ridilla a Jozef Žarnay. V réžii Evy Tarbajovskej päť poviedok počas týždňa čítajú Peter Cibula, Adriana Ballová, Peter Himič, Alena Ďuránová a Ján Kovalčin. Relácia je z roku 2018.

V programe od pondelka pokračujeme rozhlasovou hrou pre mládež, z pera Radka Bachratého, s názvom Gulliver. Hra je inšpirovaná fantasy románom imaginárneho cestopisu Jonathana Swifta. Účinkujú Stano Dančiak, Marián Geišberg, Emil Horváth, Ľudovít Moravčík, Vladimír Obšil, Eduard Bindas, Anna Šišková, Roman Pomajbo a ďalší. Réžia: Jozef Prážmári. Hra mala premiéru v roku 1999.

Americký básnik a autor niekoľkých zbierok hororových poviedok - Howard Phillips Lovecraft - zostal počas života nedocenený. Jeho knihy čítalo len zopár nadšencov. Po smrti sa však stal jedným z najvplyvnejších spisovateľov 20. storočia na poli literatúry science-fiction a fantasy. My vám na Litere ponúkame Lovecroftovu esej s príznačným názvom Nadprirodzená hrôza v literatúre. V réžii Viktora Lukáča číta Alfréd Swan. V roku 2008 redakčne pripravil Patrik Oriešek, ktorý otvorí aj náš utorkový programový blok a to literárnym pásmom z cyklu Slovenská próza na prelome tisícročí, s podtitulom Fantasy. Predstaví vám niektorých slovenských spisovateľov fantasy literatúry, napr. Alexandru Pavelkovú, Štefana Konkola, alebo Mušku a Igora Molitorovcov. Vypočujete si ukážky z ich diel Miešanci a Dievčatko z krajiny Drakov. Účinkujú Alfréd Swan a Miroslav Trnavský. Pásmo je z roku 2009.

Lekár a hudobník Miloš Janoušek rád písal. A rád si vymýšľal. Dôkazom je aj fantasy poviedka Alternat W o mužovi, ktorému sa jedného dňa, z ničoho nič, zmenil život: Čo stálo za zvláštnym osudom nášho hrdinu vám prezradí Juraj Kemka v réžii Evy Reiselovej. Program je z roku 2023.

Britský spisovateľ Peter James je pokladaný za európsky ekvivalent amerického „kráľa hrôzy“ Stephana Kinga. Jeho psychologické thrillery nie sú primitívne hrôzostrašné, skôr jemne mrazivé. James sa vždy drží prísnej logiky a vychádza z poznatkov psychológie, psychiatrie a vedecky overených faktov. Jeho román Posadnutá je príbeh o úspešnej podnikateľke Alex, ktorá po tragickej smrti svojho syna postupne podlieha pocitom hrôzy. Pomaly odkrýva závoj tajomstva a pritom si uvedomuje, ako málo svojho čudáckeho syna poznala. Úryvok z psychologického thrilleru číta Mária Schlosserová.

Ak je láska dobrou témou poézie, nemôže ňou byť aj poézia samotná? Marcel Lacko nad ňou nosom neohŕňa. Jeho tvorba je už dlho skúmaním toho, aké sú hranice sebareferenčnosti textu. Tak prečo by nevytvoril verše o tom, aké je to písať Hororovú báseň? Recituje Miroslav Kolbašský. Program je z roku 2023.

Čo všetko sa môže skrývať za slovným spojením Spomienkostroj? Dozviete sa od stredy v rozhlasovej hre Máriusa Kopcsaya. Účinkujú Juraj Predmerský, Tomáš Vravník, Tatiana Kulíšková, Rebeka Poláková, Vladimír Minarovič, Soňa Ulická, Igor Krempaský a Peter Kolárik. Réžia: Štefan Korenči v roku 2010. Ak patríte medzi tých, čo sa radi boja, vypočujte si v našom programe strašidelné dramatické pásmo Rudolfa Dundíka Zdesenie v zrkadle. Autor ho zostavil zo svetových hororových poviedok Raya Bradburyho, Roberta Arthura, Williama Jacobsa a Roberta Trouta. V roku 1992 režijne naštudoval Igor Hrabinský. Účinkujú Karol Machata, Eva Večerová, Nataša Kulíšková, Peter Rúfus, Mária Dacejová, Jozef Šimonovič a ďalší.

Román Americkí bohovia britského spisovateľa Neila Gaimana v roku 2002 vyhral cenu Hugo, Nebula, Locus pre najlepší román so zameraním na sci-fi a fantasy. Viac o diele tohto brilantného rozprávača a stvoriteľa paralelných svetov, ktorý si získal celosvetovú slávu najmä sériou komiksov Sandman, sa dozviete v literárnom pásme Americkí bohovia, Nikdekoľvek od štvrtka na Litere. Účinkujú Barbora Vinczeová a Juraj Smutný. Program je z roku 2022.

Nasleduje zábavné sci-fi pásmo Patálie s budúcnom. Z poviedok Adolfa Bestera, Ľudmily Freiovej a Thomasa Kleina ho autorsky pripravil Ivan Verner. Účinkujú Eduard Bindas, Ľubo Roman, Nataša Kulíšková, Karol Machata, Marián Slovák, Zuzana Frenglová, Leopold Haverl a ďalší. Réžia: Milan Semík v roku 1991. Po úsmevnom slove sa môžete zahĺbiť do veršov slovenskej poetky Evy Luky. Jej poézia spôsobuje zimomriavky, dokáže rozplakať veľkolepou jednoduchosťou a pritom prináša aj pokoj – svojím čelením skutočnosti, napriek trápeniu a tŕňom. Recituje autorka.

Odysea pokračuje - takto nazval svoj fíčer, venovaný ľudskej a umeleckej osobnosti režiséra Stanleyho Kubricka a spisovateľa Arthura C. Clarka redaktor Vlado Brožík. Od piatka sa naň môžete tešiť v podaní Ľubice Očkovej, ďalej účinkujú Vladimír Obšil, Vladimír Jedľovský, Vladimír Černý, Miroslav Trnavský a Július Vašek. Réžia Jaroslav Rihák. V roku 1998 redakčne pripravil Emil Benčík. Náš týždeň uzavrie Lenka Tomešová s rozhlasovou hrou Fantasy Word. V roku 2005 sa s týmto textom stala víťazkou súťaže Rádia Devín pôvodných rozhlasových hier pre deti.

Program týždňa Rádia Litera

Program zostavil: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame