Strohé diagnózy doby i vnútra

Strohé diagnózy doby i vnútra

Tento týždeň budeme v Rádiu Litera opäť tematicky i žánrovo veľmi pestrí. Štvorica súčasných slovenských autorov ponúkne „strohé diagnózy“ ľudského vnútra i doby – v Čítaní na pokračovanie sa môžete tešiť na prózu M. Rosovej, Michala Hlatkého, Tomáša Straku a Jany Turzákovej. Prenikavý a kritický bude aj F. M. Dostojevskij v dlho nevysielanej hre Mrzká príhoda (známej aj ako Zlý žart) a P. Bokor v roky nevysielanej hre Prvý deň prvého roku. Vzácna bude aj obnovená premiéra hry z roku 1969 z pera L. Slováka Kamienky. Nezabudli sme ani na rozhlasovú hru pre mládež mladšieho datovania, a to hru Jany Wernerovej Merylin z manéže. Vo vysielaní sa objavia dve nové premiéry nášho rádia, v rámci cyklu Z tvorivej dielne Rádia Litera relácia Ako si z mesta vychodiť domov (autorka E. Kopecká) a v rámci cyklu V skratke esej T. Bartoňka Jozef Palka – básnik javiska. K 60. výročiu úmrtia J. Borodáča si budete môcť vypočuť jeho spomienky. A veľkú časť poslucháčov určite poteší životopisné pásmo o E. M. Šoltésovej.

Náš týždeň otvorí obnovená premiéra rozhlasovej hry Prvý deň prvého roku. Hra sa navracia do obdobia konca druhej svetovej vojny a spomína na udalosti náletu na Hirošimu 6. augusta 1945. Autorom hry je Péter Bokor. V réžii Jozefa Dánaina účinkujú Jozef Sodoma, Štefan Dobrovodský, Jozef Šimonovič, Ctibor Filčík, Oldřik Hlaváček, Ján Klimo, Viliam Záborský a ďalší. Hra je z roku 1969.

Básnická zbierka Gabriely Spustovej Izakovičovej s názvom Ruptura cordis - Puknuté srdce, rozpráva básnický príbeh od Vianoc do Veľkej noci, keď sa autorka zotavovala z ťažkého covidového zápalu pľúc a bolelo ju srdce z vojny v susednej krajine, keď prúdili hranicami tisíce odídencov. Autorka hovorí v obrazoch a náznakoch, tak ako jednotlivé obrazy v čase prichádzali. V réžii Mileny Lukáčovej účinkuje Lucia Vráblicová. Pásmo veršov je z roku 2023.

V našom textovom archíve sa postupne zhromažďovali krátke prózy, ktoré samy nestačia na päťdielne čítanie na pokračovanie, na ktoré ste u nás zvyknutí. Ale zato je každá osve zásadná, prenikavá, kritická a pôsobivá. A v istej chvíli ich bolo dosť na to, aby každý diel patril inému autorovi, či autorke. Svoje strohé prozaické diagnózy vám postupne ponúkne Michal Hlatký, Michaela Rosová, Tomáš Straka a Jana Turzáková. V réžii Petra Cibulu z roku 2023 účinkuje Samuel Gáfrik. Strohé diagnózy vysielame v štyroch častiach od utorka.

Ďalej vás pozývame počúvať ďalšiu z relácií dlhodobého cyklu s názvom Romantickí mesianisti. Venuje sa mesianistickým motívom v diele Fiodora Michailoviča Dostojevského.V réžii Antona Korenčiho účinkujú Juraj Bielik, Rebeka Poláková, Alfréd Swan a Štefan Kožka. Program je z roku 2010.

Pri príležitosti 60. výročia úmrtia učiteľa, herca a režiséra Janka Borodáča si pripomenieme jeho život a dielo v programe Spomienky Janka Borodáča v rámci cyklu Čitáreň. Poodhalí čo to z príbehu vedúcej osobnosti, ktorá stála pri budovaní slovenského profesionálneho divadla. V réžii Márie Jarkovskej účinkuje Peter Cibula. Relácia je z roku 2009.

Sebaskúmanie, subjektívna psychoanalýza, alebo archetypálne obrazy a univerzálna ľudská skúsenosť? Na tejto línii oscilujú básne Jany Bodnárovej s názvom Dcéromatky. Opisujú ženskú situáciu od sebauvedomenia dieťaťa ako dcéry, až po druhý pól, keď si ako matky, či zrelé ženy, uvedomia, že opakujú príbeh ambivalentného vzťahu k zrodu a smrti, rodenia a starnutia, nenávisti, náklonnosti aj nehy.V réžii Stanislava Bilého účinkuje Jana Wernerová.

Od stredy sa započúvajtedo dramatizácie Ľuby Hajkovej z cyklu Podobizne. Rozprestrie sa pred vami citlivo spracovaný životný príbeh Eleny Maróthy Šoltésovej. Uvidíte ju ako malé dievčatko pri posteli svojej zosnulej mamy, neskôr ako zanietenú dievčinu, ktorá rada číta, ale nemá podporu macochy. V réžii Štefana Mandžára účinkujú Ľudmila Mandžárová, František Kovár, Nataša Gräffingerová-Kulíšková, Michaela Materáková, Soňa Ulická, Andrea Karnasová, Andrea Zimányiová, Michal Klučka a Peter Tarábek. Program je z roku 1992.

Rozhlasový archív je stále plný neobjavených a dlho nevysielaných hier. Na jednu takú sa môžete tešiť i v programe Litery. Ponúkame vám obnovenú premiéru hry Leopolda Slováka Kamienky. Započúvajte sa do príbehu dvoch mladých vysokoškolákov, ktorých láska a sny sa nemôžu naplniť. V réžii Jozefa Pálku účinkujú Eva Poláková, Ivan Mistrík, Mária Kráľovičová, Viliam Záborský, Božena Muchová, Ondrej Košút, Bohuslav Rapoš a Gustáv Legéň. Hra je z roku 1969.

Od štvrtka pridávame rozhlasovú hru pre mládež, autorky Jany Wernerovej, nazvanú Merylin z manéže. Pre riaditeľku cirkusu Karmen znamená cirkusové šapitó celý život - šťastie aj prekliatie zároveň. Narodila sa do cirkusantskej rodiny a spolu so svojim bratom Pepem sa o cirkus i stará. Jedného dňa je ale postavená pred veľké rozhodnutie, či milovaný cirkus predať, alebo nie. V réžii Petra Vilhana účinkujú Jana Wernerová, Boris Srník, Jana Juršincová, Tatiana Poláková, Igor Makovický a Ivan Krúpa. Hra je z roku 2010.

Veľmi vnímavé pozorovanie každodennosti a zbieranie dojmov, útržkov a príbehov. Aj tak by sa dala charakterizovať tvorba vizuálnej umelkyne Kataríny Poliačikovej, ktorá využíva rozmanitú škálu médií a umeleckých prostriedkov - fotografiu, video, inštaláciu, performanciu a text. Hoci vizuálne diela a texty najprv vnímala oddelene, postupne našla spôsob, ako ich spájať. Dôkazom toho je i jej najnovšia kniha s názvom Dym s podtitulom V tomto meste sa tak dobre túži po iných. Táto kniha, ktorá vyšla koncom roka 2023, je o chodení, o priateľstve, o náhodných rozhovoroch, o Dunaji. A tiež o tom, aké roviny vzájomnej blízkosti zažívame v meste – akomkoľvek. Viac sa dozviete v pásme Evy Kopeckej s názvom Ako si z mesta vychodiť domov. Ukážky z knihy číta Lujza Garajová Schrameková. Uvádzame v premiére v rámci cyklu Z tvorivej dielne Rádia Litera.

V našom programe už v minulosti zaznela nejedna rozhlasová hra podľa predlôh Fiodora Michajloviča Dostojevského. Ale túto sme v našom éteri ešte nevysielali. Ide o dramatzáciu poviedky Mrzká príhoda. Veríme, že vás poteší.V réžii Dušana Kyzeka účinkujú Andrej Mojžiš, Evan Folkman, Andrej Vandlík, Štefan Halás, Matidla Zlatohlávková, Anton Šulík, Ján Pomšár, Norina Bobrovská, Elena Petrovická a ďalší. Hra je z roku 1977. Vysielame od piatku.

Náš týždeň uzatvorí premiéra z roku 2024, v rámci cyklu V skratke. Má názov Jozef Palka - básnik javiska. Svoj text vám prečíta autorTomáš Bartoněk. V príspevku si pripomína osobnosť a odkaz divadelného režiséra a herca Jozefa Palku, ktorý by 17. februára oslávil sté narodeniny.

Program týždňa Rádia Litera

Týždeň zostavila: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame