Manželia i spisovatelia - Jozef Gregor Tajovský a Hana Gregorová

Manželia i spisovatelia - Jozef Gregor Tajovský a Hana Gregorová

Tento týždeň budeme aktualizační, ale zároveň budeme plniť aj vaše poslucháčske priania. Vieme, že máte veľmi radi cyklus Slovenské rody – tento týždeň ho venujeme rodu Lilgovcov a Gregorovcov – vďaka čomu si pripomenieme aj blížiace sa výročie dvoch manželov spisovateľov – tento rok to bude 150. výročie narodenia J. G. Tajovského a o rok 140. výročie narodenia jeho manželky Hany Gregorovej. Vzácny bude aj cyklus z ich korešpondencie, doteraz na Litere nevysielaný. A Hanu Gregorovú si pripomenieme aj ako rozhlasovú autorku legendárnych rozhlasových večerníčkov. Týždňom sa bude zároveň vinúť aj archetyp Samsona a Herkula s konotáciami sily, ktorú ukrývajú neraz vlasy či obyčajné srdce. Môžete sa tešiť na doteraz nevysielané hry Samson v okovách od Leonida Andrejeva, Ivety Horváthovej Samsona a na verše J. Miltona Samson bojovník. Obnovenú premiéru budú mať aj vzácne hry Nenávidený od J. Repka (spracováva príbeh A. F. Kollára) a hra Nastenka od F. M. Dostojevského – obe patria k poslucháčskych vrcholom tohto týždňa. Nebudú chýbať ani premiéry nášho rádia, a to z cyklu Z tvorivej dielne Rádia Litera (pásmo T. Bartoňka) a z cyklu V skratke (I. Grznárová).

Čítanie na pokračovanie tentokrát prinesie sedem častí dramatizácie z cyklu Slovenské rody: Lilgovci a Gregorovci. Začína sa príbehom matky Hany Gregorovej, rodenej Lilgovej. Pripravil ho autor Dušan Široký, režíroval Štefan Korenči a účinkujú v ňom Eva Matejková, Marián Slovák, Lucia Vráblicová, Ladislav Konrád, Michaela Hanudelová, Ján Mistrík, Miroslav Trnavský, Jozef Šimonovič a ďalší. Seriál je z roku 2012.

Nasledujúce dni nás na Litere sprevádza o niečo výraznejšie archetyp ľudskej sily. U niekoho ukrytej vo vlasoch, u niekoho v hlave. Stretávame sa s rôznymi podobami Herkulov, Samsonov či Samsoniek. Ako v prípade rozhlasovej hry Leondina Andrejeva Samson v okovách. V úlohe Dalily sa predstaví Michaela Čobejová a v úlohe Samsona Marián Slovák. Môžete sa tešiť aj na nezabudnuteľný hlas Zdeny Grúberovej. V réžii Vladimíra Ruska spoluúčinkujú Július Vašek, Juraj Predmerský, Emil Horváth, František Kovár, Ján Gallovič, Pavol Topoľský a ďalší. Hra je z roku 1995.

Keď Jozef Gregor Tajovský požiadal Hanu Lilgovú o ruku, napísala mu: „Vydám sa za Vás, aby som mohla žiť duševnejšie a že ste spisovateľ.“ Manželstvo to ale nebolo jednoduché. Zdá sa, že títo dvaja ľudia si k sebe cestu našli až po rokoch. Ich vzťah, ako Hana napísala, bol predtým plný „neprestajného boja i bôľu", až neskôr prerástol do trvalého priateľstva. Spojila ich literatúra, spojilo ich písanie. V cykle Z korešpondencie slávnych osobností sa môžete započúvať do listových viet oboch manželov. Pásmo pripravila Nela Stenchláková. Korešpondencia je sondou aj do partnerského vzťahu, ktorý bol rovnako obsažný, vzrušujúci a dramatický ako ten najzaujímavejší román. Účinkujú Darina Vašíčková, Mária Schlosserová a Ján Valentík. Program je z roku 2003, počúvajte od utorka.

Hana Gregorová sa do rozhlasových dejín zapísala aj ako autorka nezabudnuteľných rozhlasových večerníčkov. V relácii  95. výročie SRo. Večerníčky Hany Gregorovej si to pripomenieme vďaka redaktorke Beáte Panákovej. Okrem autorky spoluúčinkuje Boris Farkaš. Relácia je z roku 2021.

Príbehy Starého zákona z Knihy sudcov inšpirovali Johna Miltona k básni Samson bojovník. Napísaná je v duchu starogréckych tragédií. Autor v nej opisuje príbeh veľkého bojovníka Samsona, ktorý trpí vo filištínskom väzení. Báseň vznikla v rámci cyklu Klasici v prekladoch Mariána Andričíka. V réžii Evy Reiselovej účinkujú Štefan Bučko, Jakub Rybárik, Lucia Vráblicová. .

Spisovateľa, politického radcu, historika a knihovníka Adama Františka Kollára azda ani netreba zvlášť predstavovať. Ovládal mnohé jazyky, pochádzal z Terchovej, pôsobil vo Viedni a pre svoju rozhľadenosť ho často nazývali slovenským Sokratom. My pre vás oživíme jeho príbeh, dobu i odkaz v jedinečnom rozhlasovom spracovaní Jozefa Repka. Hra má názov Nenávidený. V hlavnej úlohe Adama Františka Kollára sa predstaví Leopold Haverl. V réžii Viery Weidlerovej spoluúčinkujú Emil Horváth ml., Elo Romančík, Michal Dočolomanský, Vladimír Obšil, Martin Huba, Jozef Šimonovič, Jana Bárdošová, Viktor Lukáč a ďalší. Hra je z roku 2000, počúvajte od stredy.

Od štvrtka do programu vstupuje skutočne pútavo napísaný príbeh vnučky a starej mamy, ich vzájomných rozhovorov, v ktorých staršia generácia pomáha tej mladšej odkrývať vnútornú silu a učí ju prijímať svoju inakosť. Autorka Iveta Horváthová zaujímavo pracuje s biblickým archetypom Samsona, pričom ho posúva do ženskej podoby. Dramatizácia Samsonka sa usiluje dať odpovede mladým ženám na otázku, v čom je ukrytá ich ozajstná identita. V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Kristína Svarinská, Anna Javorková, Eva Krížiková, Gabriela Guríková a Alfréd Swan. Dramatizácia je z roku 2006.

Podvody na senioroch, predovšetkým tie telefonické, sú pálčivým problémom najmä v krajinách bývalého východného bloku, Slovensko nevynímajúc  Množia sa prípady, keď starší ľudia vyhodia z okna či dobrovoľne odovzdajú svoje (často celoživotné) úspory, keďže ich podvodníci pod rôznymi zámienkami dostanú pod tlak. O tejto téme vznikol v roku 2023 bulharsko-nemecký film Blažine lekcie, ktorý sa pri svojej premiére stal víťazom Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch a rozvíril diskusiu v rámci tejto problematiky. Tomáš Bartoněk sa preto pozhováral s bulharským scenáristom tohto filmu Simeonom Ventsislavovom a Zuzanou Hrabovskou z Odboru komunikácie a prevencie prezídia Policajného zboru SR. Témou nebol len samotný film a jeho aktivizačný potenciál, ale aj vhľad do problematiky podvodov na dôchodcoch na Slovensku. Žiaľ, ani tí najracionálnejší z nás nie sú pred týmito podvodníkmi v bezpečí. Rádio Litera sa touto reláciou pridáva k iniciatíve RTVS na prevenciu takýchto podvodov. Program s názvom Filmová lekcia, ktorú nechcete zažiť vysielame v premiére.

Aký by to bol týždeň v Rádiu Litera, ak by sme pre vás nevytiahli z rozhlasového archívu aj niečo dlho, dlho nevysielané. Taká je Nastenka podľa známej predlohy Fiodora Michajloviča Dostojevského. V hlavných úlohách sa predstavia Dušan Jamrich, Darina Chmúrová, Jozef Šimonovič a Ján Valentík. Réžia - Olívia Binderová. Program je z roku 1983, vysielame od piatku.

Zuzana Čaputová sa roky venuje meditácii a svoje „sedenia v tichu“ označila za najdôležitejšiu kotvu a zdroj pokoja aj počas turbulentných prezidentských rokov. Neuroveda čoraz lepšie objasňuje, prečo a za akých podmienok dokážu tisícročné techniky západnej aj východnej spirituality meniť našu osobnosť a život. V rámci cyklu V skratke sa nad touto témou zamýšľa  Iveta Grznárová. Svoju glosu nazvala Prezidentkino ticho. Číta Tomáš Bartoněk. Vysielame v premiére.

Program týždňa Rádia Litera

Týždeň zostavila: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame