Malé maléry veľkého rebela alebo týždeň s Petrom Gregorom

Malé maléry veľkého rebela alebo týždeň s Petrom Gregorom

Nasledujúce dni budú na Litere patriť jednému z našich najvýznamnejších rozhlasových dramatikov, ale tiež básnikovi, prozaikovi a satirikovi Petrovi Gregorovi. Rodený Prešovčan, známy bohémskym a dandyovským životným štýlom, by 27. februára tohto roku oslávil svoje 80. narodeniny. Ponúkneme vám širokú žánrovú paletu jeho diel - rozhlasové hry, poviedky, poéziu či humoristickú tvorbu. Pripomenieme si aj herca Antona Mrvečku, člena umeleckého súboru SND a tiež dlhoročného rozhlasového spolupracovníka. Charizmatický herec známy najmä z filmov Štastie príde v nedeľu alebo Skalní v ofsajde by oslávil 90. rokov v rovnaký deň ako Peter Gregor.

V piatich častiach si počas týždňa budeme čítať z novely Petra Gregora, Utrpenie Mikuláša Horna. Zobrazuje muža v stredných rokoch, ktorý sa v šedivej jednotvárnosti každodenného stereotypu manželského života bezhlavo, vášnivo zamiluje... Manželský trojuholník autor analyzuje s príslovečnou iróniou a vtipom. V réžii Martina Bendíka číta Boris Farkaš. V roku 2002 redakčne pripravil Peter Holka.

Polhodina pravdy patrí k rozhlasovým hrám P. Gregora, ktoré ich dramaturg Milan Materák nazval analýzou mikrokozmu ľudských vzťahov. Je ukážkou nielen Gregorovho rozhlasového dramatického myslenia a dobovej estetiky, ale i jeho typického motívu - boja o pravdivosť a užitočnosť života či rezignáciu na jeho zmysel. V hre Gregor ukazuje, ako tvrdohlavosť ničí manželské vzťahy a vedie k nemožnosti otvorenej partnerskej komunikácie. Účinkujú Leopold Haverl, Oľga Zöllnerová, Ivan Romančík a Zdena Studenková. Réžia: Viliam Sýkora. Vyrobil Československý rozhlas v roku 1987.

V programe Rádia Litera od utorka pokračujeme portrétom dramatika, prozaika, básnika a aforistu Petra Gregora, ktorý uvádzame pod názvom Malé maléry veľkého rebela. Spolu s Petrom Gregorom účinkujú autor relácie Marián Grebáč, Peter Sklár, Marián Geišberg a Helena Geregová. Réžia: Štefan Korenči. V roku 2002 reláciu redakčne pripravil Vladimír Dobrík. Následne vysielame poviedku P. Gregora Z denníka nebožtíka. Autor v nej s nadhľadom sebe vlastným opisuje realitu z pohľadu nebožtíka a dospieva k zaujímavým postrehom a filozofickému posolstvu, ktoré posúva poviedku z roviny čierneho humoru k širšiemu podobenstvu o zmysle ľudského života. V réžii Štefana Korenčiho číta Dušan Jamrich.

Ani ako básnik nezaprie Peter Gregor v sebe ironika. Ale keďže poézia priveľké dávky irónie neznesie a Gregor je ku všetkému, čo je ženského rodu, galantný, narába s ňou tak, aby jej neuškodila, ale naopak: pomohla. Pásmo z básnickej tvorby P. Gregora je nazvané podľa jednej z jeho zbierok - Nebeský policajt. Pripravila ho poetka Viera Prokešová a básne vám bude recitovať Marián Geišberg. Relácia je z roku 2004.

Ľudová povera hovorí, že kuvik ohlasuje smrť. Pôvodná rozhlasová hra Petra Gregora, ktorú nazval Kuvik a smrť rozpráva pomerne všedný príbeh zranenej lásky, ktorú poznačila nevera. A ako súvisí naštrbený partnerský vzťah s kuvikom – privolávačom smrti? Autor tu rozohráva tézu, v ktorej privykanie na zlý život nie je nič iné, ako postupné odumieranie citlivosti. Obranou voči bolesti tak môže byť pozvoľná anestézia prerastajúca až do úplnej otupenosti. V réžii Martina Kákoša účinkujú Gabriela Dzúriková a Vladimír Kobielsky. Hra je z roku 2001, počúvajte od stredy.

Pokračujeme premiérovou reláciou z cyklu Z tvorivej dielne Rádia Litera. Autorka Andrea Eliášová nazvala svoj príspevok Slovenskí a českí "chestertonisti": literárne rendez-vous s prekladateľmi G. K. Chestertona, ktorým zmenil životy. Čím si briskný majster pera - anglický novinár, filozof a esejista Gilbert K. Chesterton získava srdcia prekladateľov, že o ňom hovoria stále s vášňou? Naozaj platí, že Chestertonov pohľad na život a na svet je "nákazlivý" a mení ľuďom životy? Našli sme jeho súčasných slovenských prekladateľov (Evu Baloghovú, Michala Šveca) i najlepšieho európskeho znalca jeho tvorby -českého prekladateľa Alexandra Tomského - ktorí nám prezradili aj to, čo je pri prekladoch nadčasového autora pera náročné a načo nazerajú kriticky. Ukážky číta Štefan Bučko. Relácia je z roku 2024.

Peter Gregor sa narodil 27. februára 1944 v Prešove. Podľa jeho vlastných slov patrí „k najmladším predstaviteľom nezadržateľne starnúcej strednej literárnej degenerácie.“ Ako básnik debutoval v roku 1968 zbierkou Potreba visieť. Neskôr vydal zbierky Nebeský policajt, Delta, Zberateľ hodín, Muž menom Jób a ďalšie. Ako dramatik sa profiloval v Slovenskom rozhlase a od debutu v roku 1978 napísal vyše dvoch desiatok pôvodných rozhlasových hier, z ktorých viaceré získali domáce i zahraničné ocenenia. Ako prozaik sa Peter Gregor predstavil myšlienkovo i formálne zrelým triptychom Denník nebožtíka. My vám na Litere ponúkame úryvok z časti Ľahké zápisky ťažkého pijana. Číta Alfréd Swan. V roku 2007 redakčne pripravil Marián Grebáč.

Vo štvrtok náš programový blok obohatí dlho nevysielaná pôvodná rozhlasová hra Petra Gregora Harmonikár - o humánnom vzťahu voči staršej generácii. Sledujeme v nej komorný príbeh muža, ktorý sa túla po električkách a tvrdohlavo hľadá niekoho, nepamätá si však koho. Na svojich potulkách sa stretáva väčšinou s odmietaním a ľudia jeho snahu o rozhovor väčšinou chápu ako obťažovanie. Účinkujú Vladimír Kostovič, Vladimír Černý, Naďa Kotršová, Michal Gučík, Helena Geregová, Oľga Šalagová, František Kovár a ďalší. Réžia: Viliam Sýkora. Hra je z roku 1989.

Starý človek je neraz ako dieťa – bezradný a bezmocný. A tak sa často úlohy vymenia: dospelé dieťa sa stará o rodiča, preberá plnú zodpovednosť za jeho ďalší osud. Nad touto problematikou sa zamýšľa P. Gregor v poviedke, ktorej názov je na prvý pohľad detektívny, ale výstižný - Perfektná vražda. Číta Ľubo Roman. V roku 1987 redakčne pripravila Jana Hevešiová. Následne uvádzame verše Petra Gregora pod názvom Rozhovor. Recitujú Alfréd Swan a Mária Schlosserová.

Od piatku vám na Litere ponúkneme humoristicko-satirické pásmo Petra Gregora nazvané Chcete si pozrieť moju zbierku motýľov? Takže, ak by ste mali záujem pozrieť si Gregorových motýľov, máte jedinečnú príležitosť. Návštevu vám odporúča redaktor Berco Trnavec a režisér Štefan Mandžár. Účinkujú Marián Labuda, Zora Kolínska, Anton Mrvečka, Stano Dančiak a Magda Paveleková. Vyrobil Slovenský rozhlas v roku 2001.

Nenechajte si ujsť ani pozvánku na stretnutie s hereckým umením komediálneho herca Antona Mrvečku, ktorého výročie si taktež tento rok pripomíname. Autor Emil Benčík svoju reláciu nazval Čarodejník humoru. Herecký a ľudský profil tohto zaujímavého človeka vám priblíži jeho herecký kolega a priateľ Ivan Krivosudský. V roku 2003 redakčne pripravila Tamara Chlebová.

Program týždňa Rádia Litera

Týždeň zostavil: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, wikipedia.org, obálka knihy Idiotár - vydavateľstvo Marenčin PT

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame