Úsmevy nad životom s Gustávom Kazimírom Zechenterom-Laskomerským

Úsmevy nad životom s Gustávom Kazimírom Zechenterom-Laskomerským

Tento týždeň sa na Litere budeme venovať slovenskému prozaikovi Gustávovi Kazimírovi Zechenterovi-Laskomerskému. Tento autor bol nielen humoristickým spisovateľom a publicistom, ale aj lekárom, geológom, mineralógom a botanikom, ako aj popredným činiteľom národno-emancipačného pohybu Slovákov, najmä v memorandovom a matičnom období. Narodil sa 4. marca 1824 v Banskej Bystrici, čím si pripomíname presne 200 rokov od jeho narodenia. Vo vysielaní tiež myslíme na herca Pavla Mikulíka, ktorý by v týchto dňoch oslávil svoje 80. narodeniny. Ponúkneme vám dve rozhlasové hry, v ktorých stvárnil hlavnú úlohu. V závere týždňa si spomenieme aj na slovenského režiséra a herca Juraja Nvotu, ktorý mal 1. marca tohto roku okrúhle jubileum 70 rokov. Predstavíme vám jeho filmovú a divadelnú tvorbu a prezradíme čo-to zo života a tvorivých plánov.

Hneď v úvode nášho týždňa na vás čaká prvá časť čítania na pokračovanie z knihy humoresiek Gustáva Kazimíra Zechentera-Laskomerského Žarty a rozmary. Poviedky Dávid Šťubrik a Múdra rada vám v réžii Róberta Horňáka prečíta Vladimír Minarovič. V roku 2001 redakčne pripravil Pavol Hudík. Vysielame v piatich častiach.

Rozhlasová dramatizácia novely významného klasika rakúskej prózy Franza Werfela Bledomodré ženské písmo je drámou muža, ktorému frak po mŕtvom spolužiakovi navždy zmenil život. León sa príliš bojí biedy a napriek tomu, že často uvažuje o náprave zrady, ktorej sa dopustil v honbe za majetkom a spoločenským uznaním, nedokáže zísť zo svojej započatej cesty. Vyberá si život bez lásky, ktorá ho dovedie k samote a večnému smútku. Dramatizáciu novely pre rozhlas napísala Dana Garguláková. V hlavnej úlohe si vypočujete Pavla Mikulíka. Réžia: František Obžera.Hra je z roku 1987.

Nasleduje pásmo Petra Urbana pod názvom Lekár na koni. Budeme si v ňom čítať zo životopisu spisovateľa G. K. Zechentera-Laskomerského. Dozvieme sa o jeho spätosti s mestom Brezno, kde od roku 1853 do roku 1868 pôsobil ako banský a lesný lekár. V réžii Ladislav Hyžu účinkujú Hana Kútiková a Marián Sotník. Vyrobil Slovenský rozhlas v roku 1995.

Od utorka do vysielnia zaraďujeme rozhlasové čítanie Laskomerského prózy Lipovianska maša. Próza je živým svedectvom úsilia našich predkov i bohatosti jazyka, ako aj jeho premeny. Romantický dej sa odohráva v baníckej oblasti a okolitej prírode. Tu k sebe nájdu cestu Janko a Anička, aj cez všetky prekážky, ktoré ich láske nastavilo neprajné okolie. V réžii Jozefa Dánaia účinkujú Karol Machata, Ľubo Roman, Zuzana Kocúriková, Stano Dančiak, Gustáv Legéň a Mikuláš Bugár. Program je z roku 1977.

Ďalej pre vás vyberáme cestopisnú črtu G. K. Zechentera-Laskomerského Prechod cez Čertovicu. Cesta z doliny Hrona do doliny Váhu cez horský prechod Čertovica bola na konci 19. storočia malým dobrodružstvom, na ktoré bolo treba aj kus odvahy. Slovenský spisovateľ a lekár zachytil svoje zážitky v cestopisnej črte, ktorú vám prečíta Andrej Mojžiš. Vyrobil Slovenský rozhlas v roku 1995.

Nie vždy sa stáva, aby autorova vlastná biografia bola aj jeho najvýznamnejším literárnym dielom. Laskomerského životopis je aj beletria aj historický dokument o dobe od čias štúrovských až po roky osemdesiate, teda o čase, o ktorom slovenská umelecká próza vydáva len kusé, neúplné svedectvo. Bol predovšetkým lekárom, ktorého plne zaujala prax medzi drevorubačmi a hutníkmi breznianskeho okolia a neskôr medzi baníkmi v Kremnici. Tiahlo ho to k vedeckému poznaniu, k štúdiu botaniky. Napokon aj jeho spisovateľská tvorba na mnohých miestach ukazuje, že je len druhotná. Vo svojom celku nepredstavuje všetky možnosti jeho spisovateľského nadania. Okrem iného písal aj rozsiahle cestopisy z ciest do Carihradu, do Talianska i črty z ciest po Slovensku. My vám ponúkame jeho text nazvaný Výlet do Tatier. Číta Marián Grebáč.

Chýbať nebude ani autorský príspevok Veroniky Dianiškovej Príliš skorá jar, príroda a Gary Snyder, ktorý uvádzame v premiére v rámci cyklu V skratke. "... Gary Snyder má už 94 rokov rokov, žije v blízkosti prírody. Pozná ju. Na internetoch o ňom píšu ako o hlbinnom ekológovi, enviromentálnom aktivistovi. Neviem, čo vraví na túto príliš skorú jar, ani aký má vzťah k februáru. Predovšetkým je to ale básnik. Výber z jeho celoživotného diela vyšiel u nás v roku 2023 v preklade Mariána Andričíka a s ilustráciami Jakuba Milčáka..." Viac o básnickom diele G. Snydera vám už prečíta autorka vo svojom zamyslení.

V cykle Ars litera vám osobnosť a dielo G. K. Zechentera – Laskomerského bližšie predstaví redaktorka Terézia Simanová. Pásmo je z roku 2018. Následne sa môžete tešiť na dlhé roky nevysielanú dramatickú scénku od Laskomerského Ženích v kadi. V rozhlasovej úprave Jána Dohňanského účinkujú Vladimír Durdík ml., Mária Kráľovičová, Beta Poničanová, Míla Beran, Hana Meličková a Pavol Feigler. Réžia: Mikuláš Bugár. Relácia mala premiéru v roku 1957. Vysielame od stredy.

Pokračujeme pôvodnou rozhlasovou hrou Milana Materáka Keď príde čas. Autor sa pri jej vzniku inšpiroval dramatickým osudom významnej postavy slovenského výtvarného umenia, majstrom Pavlom z Levoče. Pod režijným vedením Františka Obžeru sa vám v hlavnej postave Majstra predstaví Pavol Mikulík, ktorý by v týchto dňoch oslávil svoje 80-te narodeniny. Ďalej účinkujú Martin Huba, Zuzana Frenglová, Ľubo Roman, Helena Geregová, Leopold Haverl, Peter Rúfus a ďalší. Hra je z roku 1988.

Od štvrtka si v našom vysielaní môžete vypočuť Laskomerského esej Dohán. V réžii Patrika Orieška číta Miroslav Trnavský. Korešpondenciu G. K. Zechentera-Laskomerského s priateľom Pavlom Dobšinským zachytáva program Olega Pastiera Listové tajomstvá, z roku 2014. Účinkujú Boris Farkaš a Jozef Šimonovič.

Od piatku bude vysielanie na Litere patriť režisérovi a hercovi Jurajovi Nvotovi, ktorý 1. marca tohto roku oslávil 70 rokov. Pripomenieme vám jeho filmovú a divadelnú tvorbu a prezradíme čo-to aj z jeho života a tvorivých plánov. Juraja Nvotu si k mikrofónu pozvali autor Emil Benčík, moderátor Marián Grebáč a redaktorka Tamara Chlebová. Reláciu nazvali Sólo pre Juraja Nvotu. Vyrobil Slovenský rozhlas v roku 2009.

Úsmevy nad životom – to je názov literárneho pásma Petra Glocka o živote G. K. Zechentera-Laskomerského. Je zamerané najmä na jeho neobvyklé, no originálne humoristické prózy. Ladislav Chudík tu interpretuje jeho humoresky Malý omyl, Múdra rada a Zima roku 1871 v textologickej úprave Gustáva Horáka. Ďalej účinkuje Vladimír Štefuca. Réžia: Štefan Korenči.

Náš týždeň uzatvorí Jozef Lenhart so svojim cyklom Autor na dnes – hlavnou postavou nebude nik iný ako Gustáv Kazimír Zechenter-Laskomerský. Hosťom relácie je literárny vedec, kritik, kulturológ a vysokoškolský pedagóg prof. Peter Liba. Program je z roku 2004.

Program týždňa Rádia Litera

Týždeň zostavil: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: wikipedia.org, shutterstock.com, Slovenská národná knižnica

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame