Objavné výpravy s grófom Beňovským a Amundsenom

Objavné výpravy s grófom Beňovským a Amundsenom

Tento týždeň vás pozývame na objavné výpravy, plné nových ciest. Tú prvú budete môcť zažiť s grófom Móricom Beňovským a tú druhú namierime rovno na južný pól. Môžete sa tešiť na dve časti rozhlasovej hry Gróf Móric August Beňovský a v závere týždňa na hru Hansa Alberta Förstera Boj o južný pól. Čítať si budeme z knihy DAVpróza slovenskej ľavicovej avantgardy. Pripomenieme si tiež v cykle Rubikon obete marcových teroristických útokov v Madride (2004) a v Bruseli (2016). Osobitnú pozornosť budeme venovať aj Hane Zelinovej, vo vysielaní sa objaví jej rozprávka Popeľuch. Priaznivci poézie sa môžu tešiť na verše T. Tassa.

Modernizačné úsilia poprevratovej literárnej generácie a jej zápas o modernú podobu slovenskej prózy nachádzali jeden z najvýraznejších prejavov práve v tvorbe davistov. Tá predstavuje v mnohých prípadoch výrazovo, tvarovo a ideovo to najambicióznejšie, čo v prvej polovice dvadsiatych rokov 20. storočia u nás vôbec môžeme nájsť. A práve táto tvorba sa ponesie celým našim týždňom v čítaní na pokračovanie z knihy DAV prózy slovenskej ľavicovej avantgardy, ktorú zostavil básnik a literárny historik Michal Habaj. Odznejú poviedky J. Tomášika-Dumína, A. Siráckeho, J. R. Poničana, D. Okáliho a E. Urxa. V réžii Adama Hanuljaka účinkuje Matej Landl. Program z roku 2023 vysielame v piatich častiach.

V našom vysielaní sa objaví aj obnovená premiéra vzácnej rozhlasovej hry z roku 1972. Hra je zároveň tipom od nášho verného poslucháča žijúceho v zahraničí. Má názov Gróf Móric August Beňovský. Od pondelka vám ponúkame jej prvú časť, druhá časť sa do vysielania dostane od utorka. V hlavnej úlohe Mórica Beňovského sa predstaví Karol Machata. Režíroval Mikuláš Bugár.

Pondelok 11. marca je spomienkou 20. výročia teroristického útoku v Madride, ktorý je aj európskym dňom pamiatky obetí terorizmu. 22. marca 2016 zas došlo k teroristickému útoku na medzinárodnom bruselskom letisku Zaventnem a na stanici bruselského metra Maalbeek v centre mesta. Redaktorka Ivica Ruttkayová sa o dopade bruselského útoku rozprávala s vtedajšími europoslancami, psychologičkou, novinárom i obyvateľmi Maalbeeku. Započúvajte sa do jej cyklu Rubikon s názvom Brusel verí životu – mesto po teroristických útokoch z 22. 3. 2016. Účinkujú Boris Zala a Miroslav Mikolášik, Viera Cviková, Jaromir Novak, Soňa Mellak, Alfréd Swan. Relácia je z roku 2016. Vysielame od stredy.

Jarné prázdniny sa už našim školákom skončili, tento týždeň opäť všetci sedia v laviciach... Ale tráviť čas spolu s najmladšími môžu rodičia či starí rodičia i pri našom rádiu. Do detských čias vás vráti rozprávková hra, ktorú ste si od nás opäť vyžiadali. Ide o príbeh o čachtickej pani. Napísal ho Štefan Kasarda a hra má názov Povesť bez mena. V réžii Olívie Binderovej účinkujú Gustáv Valach, Eva Kristínová, Július Pántik, Karol Machata, Terézia Kronerová, Pavol Lazar, Ján Géc, Gustáv Legéň, Karol Švantner, Peter Jezný, Viktor Lukáč a František Obžera. Hra je z roku 1981.

Tento rok si pripomíname 20. výročie úmrtia spisovateľky Hany Zelinovej. A keďže sa neradi opakujeme, lebo rozhlasový archív je stále plný dlho nevysielaných hier, vyberáme pre vás príbeh o Popeľuchovi. V Rádiu Litera sme ho ešte nevysielali. Hru Popeľuch na motívy slovenskej ľudovej rozprávky pre rozhlas napísala práve Hana Zelinová. Hra vznikla v roku 1969. V hlavnej úlohe sa predstaví Pavol Mikulík. Vysielame od štvrtka.

Pokračujeme autorskom reláciou Z tvorivej dielne Rádia Litera, programom pod názvom Na hodinách poézie s mŕtvymi. Autorka Monika Zumríková Kekeliaková nám prezradí viac o tvorbe poetky Dany Podrackej. V relácii z roku 2024 účinkuje Ján Gallovič. Pod názvom Láska je dušou sveta následne uvádzame verše Torquata Tassa v preklade Viliama Turčányho. Pripomíname si tak 480. výročie narodenia tohto talianskeho básnika a dramatika. V réžii Jozefa Pražmáriho účinkuje Peter Rúfus. Vyrobil Slovenský rozhlas v roku 2003.

Keď sa povie južný pól a Antarktída, mnohí si predstavíme dobrodružstvo, ale aj ľadové hroby tých, ktorí ho podstúpili. Od piatku pred vami ožije kniha Boj o južný pól, ktorú napísal Hans Albert Förster. Hra pre mládež má v Rádiu Litera obnovenú premiéru. Pre rozhlas upravila Hana Zelinová. V réžii Jozefa Dánaia účinkujú Ctibor Kováč, Jozef Čierny, Marián Gallo, Július Vašek, Vladimír Durdík ml., Gustáv Maro, Daniel Michaeli, Zoltán Antolič a ďalší. Vyrobil Československý rozhlas v roku 1956.

Program týždňa Rádia Litera

Týždeň zostavila: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame