Storočnica Jozefa Kronera a výpravy na južný pól II

Storočnica Jozefa Kronera a výpravy na južný pól II

Tento týždeň sa bude o niečo viac vlniť našim éterom hlas Jozefa Kronera. Storočnicu tohto vzácneho herca si pripomenieme rozprávkou a dvoma hrami pre mládež. V rozprávke Kamenné srdcia nám Jozef Kroner ožije v postave dobrého starčeka, v hre Slepý Matej herec prepožičia hlas prvému slovenskému kolportérovi Matejovi Hrebendovi. A započujete ho aj vo vrcholnom výbere tohto týždňa – v hre Cesta víťazstva (o výprave R. Amundsena na južný pól). V téme antarktických výprav môžete zostať aj vďaka dramatizácii Odyseus v ľade. Svetový deň poézie si navodíme hneď trikrát – budete počuť verše I. Lukáčovej, P. Bunčáka a J. Andruchovyča. Určite si nenechajte ujsť ani vzácnu a dlho nevysielanú hru Zvon bez veže (venovanú Matejovi Belovi). V rámci cyklu V skratke bude mať premiéru esej L. Bodika.

Tento týždeň pokračujeme v čítaní z knihy DAV. Modernizačné úsilia poprevratovej literárnej generácie a jej zápas o modernú podobu slovenskej prózy nachádzali jeden z najvýraznejších prejavov práve v tvorbe davistov. Tá predstavuje v mnohých prípadoch výrazovo, tvarovo a ideovo to najambicióznejšie, čo v prvej polovice dvadsiatych rokov 20. storočia u nás vôbec môžeme nájsť. Publikáciu zostavil básnik a literárny historik Michal Habaj. Odznejú poviedky Jarka Elena (od pondelka), Jozefa Zindra (od utorka) a Petra Jilemnického (od stredy). V réžii Adama Hanuljaka účinkuje Matej Landl. Program je z roku 2023.

Ako sme už avizovali – tento rok sa nesie v znamení 100. výročia narodenia slovenského herca Jozefa Kronera. V Rádiu Litera si ho pripomenieme v úlohe slepého zberateľa ľudovej slovesnosti, básnika a prvého kolportéra slovenských kníh Mateja Hrebendu. Hra Slepý Matej je pôsobivou dramatizáciou literárnej predlohy Ľuda Zúbka pod názvom V službách Mateja Hrebendu. Pre rozhlas napísal Ján Číž. Prajeme vám príjemný prechod 18. a 19. storočím. V réžii V réžii Eleny Bauerovej spoluúčinkujú Milan Ftáčnik, Oľga Adamčíková, Jozef Sodoma, Ondrej Košút, Karol Machata, Ľudo Ozábal a ďalší. Hra je z roku 1968.

Od utorka sa v našom vysielaní ozve cyklus Hrdinovia do ktorého prispel Pavol Smolík titulom Odyseus v ľade. Príbeh mapuje osudy cieľavedomého polárneho bádateľa Ernesta Shackletona, ktorý sa túžil zapísať do dejín ako prvý človek, ktorý dosiahne Južný pól. Napokon sa mu však podarilo niečo celkom iné. V réžii Pavla Smolíka účinkujú Ondrej Kaprálik, Miroslav Trnavský a Přemysl Boublík. Program je z roku 2022.

Dobrodružné cesty na južný pól vzácne žánrovo obmení rozprávka Kamenné srdcia. Príbeh postupne odkryje, ktoré ľudské srdce je dobré a ktoré z kameňa. Pre rozhlas hru napísal Rudolf Dobiáš. V úlohe tajomného dobrého starčeka sa predstaví Jozef Kroner. V réžii Marty Grandtnerovej spoluúčinkujú Július Pántik, Viera Strnisková, Michaela Mikulášová, Dušan Tarageľ, Ján Valentík, Ján Géc a ďalší, Hra je z roku 1985.

Pridávame verše Ingrid Lukáčovej pod názvom Tiecť ako rieka. V réžii Mileny Lukáčovej účinkuje Miroslav Trnavský.

V Rádiu Litera sa vždy veľmi tešíme, keď nám poslucháči napíšu tip na dobrú rozhlasovú hru, ktorá u nás ešte neznela. Tento vysielací týždeň je takýmto tipom Jantárový náhrdelník. Hra je z roku 1963 a jej autorom je Nikolaj Fjodorovič Pogodin. Veríme, že vás týmto výberom nesklameme. V réžii Ota Varečku účinkujú Erika Bauerová, Samuel Adamčík, Beta Poničanová, Anton Mrvečka, Eva Kvietiková, Gustáv Valach, Mária Prechovská a ďalší. Počúvajte od stredy.

Historizujúcu báseň ukrajinského spisovateľa Jurija Andruchovyča preložila Valéria Juríčková. Končí slovami „toho roku, zdá sa, znova vyrazí horda“. Ukrajinská historická skúsenosť učí očakávať ťažkosti a pripravovať sa na ne. Ale aj žiadať o pomoc a dúfať, že ju človek dostane. Alebo o svojej skúsenosti písať a robiť ju tak prístupnou všetkým, čo chcú počúvať. Výber z veršov číta Branislav Bajus.

Od štvrtka sa môžete tešiť na znamenitú staršiu rozhlasovú hru. Otvára príbeh spisovateľa a známeho polyhistora Mateja Bela, ktorý sa narodil pred 340. rokmi. Slovenský filozof zasvätil svoj život vlastivednému a historicko-geografickému výskumu Uhorska. V roku 1984 dramatik Ján Solovič upravil pre rozhlas svoju divadelnú hru o živote M. Bela a nazval ju Zvon bez veže. V réžii Dušana Zimena účinkujú Ctibor Filčík, Viera Strnisková, Ľubo Roman, Leopold Haverl, Hana Kostolanská, Vladimír Durdík ml., Dušan Jamrich, Mária Prechovská, Juraj Slezáček, František Dibarbora, Július Pántik a Karol Machata.

Ak sa pozrieme na život básnika Pavla Bunčáka, uvedomíme si, že sa narodil počas prvej svetovej vojny, prežil druhú a zažil aj revolúciu v roku 1989. Nechceme teraz rozoberať, na ktorej strane stál pred, počas a po vojne, ale jeho báseň s názvom Zomierať zakázané azda dosť jasne vyjadruje, čo si o vojne myslel. Viac si vypočujete vo výbere z jeho poézie. V réžii Jozefa Palaščáka účinkuje Peter Cibula. Program je z roku 2023.

Piatkový vysielací blok vrchovato zaplní vzácna rozhlasová hra pre mládež z roku 1959 Cesta víťazstva. Hra nebola dlhé roky vysielaná, je archívnym objavom Rádia Litera a preto jej obnovená premiéra určite poteší nejedného rozhlasového poslucháča. Pripomenieme si ňou aj 100. výročie narodenia herca Jozefa Kronera, ktorého hlas je v hre rozpoznateľný. Ožije pred nami príbeh Roalda Amundsena, nórskeho polárneho bádateľa, ktorého antarktická výprava ako prvá dosiahla južný pól. V réžii Ivana Terena spoluúčinkujú Martin Gregor, Viera Bálinthová, Mila Beran, Alojz Kramár, Branislav Koreň, Jela Lukešová, František Dibarbora, Karol Machata a ďalší.

Na záver nášho týždňa odznie zamyslenie s názvom Foreign Places alebo neprebádané miesta ako príležitosť znovuobjaviť domov. Ladislav Bodik, autor tejto eseje i spoluautor foto-poetického knižného projektu Foreign Places, sa zamýšľa nad dislokáciou a odstupom od seba samého i spoločnosti, v ktorej dlhé roky žil, a tieto fenomény pozoruje ako nástroj sebapoznania a cestu k objavovaniu domova. Interpretujú Tomáš Bartoněk a Ladislav Bodik. Program uvádzame v premiére v rámci cyklu V skratke.

Program týždňa Rádia Litera

Týždeň zostavila: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame