Dieťa vo svete literatúry - literatúra vo svete detí

Dieťa vo svete literatúry - literatúra vo svete detí

Medzinárodný deň detskej knihy sa každoročne oslavuje 2. apríla, v deň narodenia veľkého dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena. Pri tejto príležitosti sme sa v Rádiu Litera rozhodli, že tento týždeň venujeme literárnej tvorbe pre deti, autorom detských kníh a rozprávok, ale aj detským knižným hrdinom. Počas najbližších dní si budete môcť postupne na pokračovanie vypočuť niekoľko pôvodných poviedok, ktoré zvíťazili v súťaži vydavateľstva Perfekt o pôvodnú poviedku určenú deťom, ale aj mnohé pásma, verše či rozhlasové hry s témou detstva či spomienok na neho. Okrem toho si pripomenieme aj 215. výročie narodenia ruského spisovateľa Nikolaja Vasilieviča Gogoľa. Spomenieme si tiež na nedávno zosnulého herca Ivana Letka.

Počas najbližších dní si budete môcť postupne na pokračovanie vypočuť niekoľko textov slovenských autorov, ktoré zvíťazili v literárnej súťaži vydavateľstva Perfekt o pôvodnú poviedku určenú deťom. Od pondelka začína Jana Bodnárová s titulom Psy a Fabriela Futová s poviedkou Trapoška. Pokračuje Gabriela Majtaníková s poviedkou Imidž je nanič, Maroš Andrejčík a titul Izba snov, Vladimír Hanuliak s prózou Anjelik vo vysokej tráve a Vladimír Hanuliak s poviedkou Bunker. Číta Zuzana Jurigová-Kapráliková, Ľubo Bukový, Ján Morávek, Peter Sklár a Timotej Lukovič.

V tomto týždni si tiež pripomíname 215. výročie narodenia ruského spisovateľa ukrajinského pôvodu – Nikolaja Vasilieviča Gogoľa. Narodil sa 1. 4.1809 v ukrajinskej obci Velyki Soročynci. Vypočujte si rozhlasovú adaptáciu Gogoľovej komédie Hráči. Podľa prekladu Benjamína Mikloša ju pre rozhlas upravil Peter Hrnčiar. V hlavných úlohách sa predstavia legendárne rozhlasové hlasy - Ctibor Filčík ako Icharev a František Dibarbora ako Utešiteľnyj. Spoluúčinkujú Juraj Paška, Míla Beran, Ondriš Jariabek, Štefan Figura, Karol Skovaj, Emil Kopasz a Jozef Hanúsek. Réžia: Mikuláš Bugár. Vyrobil Československý rozhlas v roku 1958. V relácii Autor na dnes vám následne redaktor Jozef Lenhart s profesorkou Máriou Kusou  z Katedry ruského jazyka UK v Bratislave, predstaví Gogoľa ako dramatika. Program je z roku 2005.

Utorkový programový blok obohatí pásmo Zuzany Belkovej o dieťati vo svete literatúry s názvom Pozor na mláďatá! Autorka v ňom ukáže, že dieťa nemusí byť v knižke spojené vždy iba s ružovým zajkom či s vedierkom piesku. Môže účinkovať hoci aj v psychologickej dráme alebo v horore, kde sa ocitá na oboch stranách hry. Nemusí byť len obeťou. Pár vydarených literárnych zločincov totiž nemalo ešte ani desať rokov. Okrem autorky budete počuť ukážky v interpretácii Mareka Majeského. Program je z roku 2004.

Nasleduje rozhlasová hra pre mládež podľa Dušana Dušeka a jeho textu Strojček na spomienky. Rozvíja rozprávkový príbeh Pištáčika, v ktorom sa objaví veľa hrdinov s dobrým srdcom. Stretnete sa s poštárom Známkom, ktorý nosí ľuďom okrem listov aj rozprávky. Niektoré pochytal do kapsy od ľudí, preto vždy natŕčal uši, aby mu neubzikli spred nosa. Poštára Známku nezameniteľne a kúzelne stvárňuje Stanislav Štepka. Spoluúčinkujú Vladimír Hajdu, Peter Šimun, František Tománek, Michaela Čobejová, Szidi Tobiasz, Ivan Vojtek a Július Paluš. Hra je z roku 1997.

Francúzsky prozaik Raymond Queneau v próze Zazie v metre rozpráva príbeh o svojráznom dievčatku. Malá školáčka príde na návštevu k svojmu strýkovi, ktorý žije v Paríži. Zazie ešte nikdy vo veľkomeste nebola. Jej cieľom však nie je zdvorilostné stretnutie s rodinou či prehliadka pamätihodností. Jediné, čo ju na veľkom meste skutočne láka, je jazda metrom. Bohužiaľ, práve počas jej návštevy pracovníci metra štrajkujú a podzemná dráha je dočasne uzatvorená. Trucovité dievča dáva všetkým naokolo dostatočne najavo svoje sklamanie a nik si s ňou nevie dať rady. Queneau cez úprimný pohľad dieťaťa odhaľuje svet dospelých so všetkými jeho nedostatkami. Úryvok v preklade Blahoslava Hečka, ktorý je ohňostrojom jazykovej nápaditosti plnej neologizmov, číta Alfréd Swan.

Veľká noc je správou o dvoch krajných polohách ľudskej existencie: láske a utrpení. V čom zostáva ich kresťanský výklad inšpiratívny aj pre 21. storočie? Zamýšľa sa v rámci cyklu V skratke autorka Iveta Grznárová. Esej s názvom O vlastnej a cudzej noci číta Tomáš Bartoněk. Uvádzame v premiére.

Od stredy si spolu s nami môžete zaspomínať na nedávno zosnulého herca Ivana Letka. Vyberáme pre vás poslucháčsky tip od nášho poslucháča. Ide o archívnu hru z roku 1979, u nás nikdy nevysielanú dramatizáciu prózy Svetozára Hurbana Vajanského Blíženci. Ivan Letko v nej stvárnil hlavnú postavu Daniela Chlebíka. Spoluúčinkujú Emília Vášáryová, Ida Rapaičová, Eva Rysová, František Dibarbora, Dušan Blaškovič, Hana Kováčiková, Stano Dančiak a ďalší. Réžia: Oľga Janíková. Vyrobil Československý rozhlas v roku 1979.

Americký spisovateľ, satirik a humorista Mark Twain, vlastným menom Samuel Langhorne Clemens, sa preslávil najmä knihami Dobrodružstvá Toma Sawyera a Dobrodružstvá Huckleberyho Finna. Pracoval ako kníhtlačiar, potom bol kormidelníkom na rieke Mississippi. Neskôr sa začal živiť ako profesionálny novinár a spisovateľ. Román Dobrodružstvá Toma Sawyera, plný vzrušujúcich chlapčenských príhod a šibalstiev, napísal Twain v roku 1876. Nechal sa v ňom inšpirovať mestom Hannibal, do ktorého sa nasťahovala jeho rodina, keď bol ešte dieťa. Úryvok z neho vám prečíta Alfréd Swan. Následne si vypočujte glosu Oľgy Feldekovej Starý zošit, v ktorej vám poodhalí tajomstvá svojho detského zošita. Číta autorka.

Monika Kompaníková, známa predovšetkým ako autorka románu Piata loď (oceneným cenou Anasoft litera) spolu s ilustrátorkou Veronikou Holecovou a grafickou dizajnérkou Martinou Rozinajovou vytvorili originálnu pôvodnú detskú knihu a dali jej názov Hlbokomorské rozprávky. Šesť rozprávok sa zameriava predovšetkým na najmladších čitateľov, nachádzame tu však aj isté súvislosti s jej predchádzajúcimi, „dospeláckymi“ prózami. Tie rozprávali neokázalé príbehy o osamelých ľuďoch vylúčených na perifériu, ktorí túžia nájsť svoje miesto v živote. Autorka nás vovádza do tajomného hlbokomorského sveta, ktorý môže tak trochu pripomínať ten z disneyovského animovaného filmu Hľadá sa Nemo – len je menej nablýskaný. Obývajú ho čudesné a často aj škaredé tvory, ktoré žijú vo večnej tme. Literárne pásmo o tejto knihe počúvajte od štvrtka. Autorsky pripravila Mária Danadová v roku 2013.

Pes Jonatán, suseda Kadrnožková, spolužiaci Pažout a Horáček a samozrejme čarovné sluchátko... V relácii Fenomény autorky Zuzany Golianovej bude reč o jedinečných – bežných a predsa čarovných – príbehoch žiakov z 3. B. Machovi a Šebestovej. Zdravé priateľstvá, chuť konať dobro, humor, nonsens, dynamika, jednoduché charektery, čary. To všetko sa dá nájsť v knihe autora Miloša Macourka a ilustrátora Adolfa Borna. V programe budete počuť aj hlas herca Petra Nárožného, ktorý príbehy fenomenálne načítal, Evu Urbanovú, literárnu kritičku, odbornú asistentku na Katolíckej univerzite v Ružomberku, autorku oceňovanej knihy Jeleňatý a Kravatý a jednu z najoriginálnejších a najoceňovanejších slovenských ilustrátoriek Martinu Matlovičovú. Program je z roku 2021.

V eseji Milana Rúfusa Prosba k dospelým sa spoločne so slovenským básnikom zamyslíme nad strateným detským svetom snov a stratenom dieťati v nás. Číta Ladislav Chudík. Pridávame básničky Márie Rázusovej–Martákovej a Ľudmily Podjavorinskej v prvej časti programu Každý raz bol dieťaťom. Recitujú Táňa Kulíšková, Anna Jakab – Rakovská, František Kovár a Ľuboš Kostelný. Druhú časť poetického cyklu o básnikoch píšucich pre deti a o deťoch, bude venovaná poézii Kristy Bendovej a Jána Smreka. V roku 2022 redakčne a režijne pripravila Eva Reiselová.

Od piatku nájdete na Litere rozhlasovú hru pre mládež Tajomstvo záhrady, ktorú na motívy jednej z najlepších kníh pre deti anglo-americkej autorky Frances Hodgsonovej- Burnettovej napísala Lucia Párnická. Je napínavým príbehom dievčatka Mary Lennoxovej, ktorá sa narodila v Indii, no po smrti rodičov sa ocitá u strýka v Anglicku, kde je záhadných ľudí aj miest veru dosť. Účinkujú Martina Götzová, Jozef Benedik ml., Jakub Gecz, Dagmar Bajnoková, Milada Rajzíková, Ľubomír Paulovič a Eduard Bindas. Réžia: Pavel Gejdo v roku 2001.

V našom týždni literatúry o deťoch a pre deti nájdete i program Ivice Ruttkayovej z cyklu Skicár - človek medzi nami. Predstaví vám v nej vydavateľku detskej literatúry Máriu Števkovú, ktorá sa knižnej tvorbe pre deti venuje celý život a rozprávky sa stali jej povolaním. Relácia je z roku 2008.

Program týždňa Rádia Litera

Týždeň zostavil: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame