Príbeh rómskej identity a „básnik s gitarou“ Karel Kryl

Príbeh rómskej identity a „básnik s gitarou“ Karel Kryl

 Tento týždeň sa bude o niečo viac šíriť našim éterom rómska poézia i hudba, ako aj príbehy rómskej identity. Výnimočný bude aj herecký hlas Ľuba Romana vo viacerých postavách rozhlasových hier a „poézia“ prepojená s hudbou v podaní Karla Kryla. Pripomenieme si tak Medzinárodný deň Rómov (8. apríl), 80. narodeniny Karla Kryla (12. apríl) a nedožité 80. narodeniny herca Ľuba Romana (12. apríl). Môžete sa tešiť na 5 častí z knihy Ľ. Didiho Čierny Róm a biela láska, na hru M. Kuracinovej Valovej Špinavé ruky, na pásmo o rómskej poézii, ktoré pripravila D. Hivešová-Šilanová a na verše od tejto poetky a redaktorky. Ľubo Roman sa vám predstaví v úlohe lekára, v úlohe spisovateľa Marka Twaina ako Satan aj mladý študent. Karla Kryla si pripomenieme od 12. apríla aj špeciálnym hudobným playlistom a miniprofilom o jeho platni Rakovina od F. Gabriža. V rámci Galérie slávnych sa tiež bude spomínať meno Ema Bohúňa (125. rokov od jeho narodenia) a môžete sa tešiť aj na jeho poviedku Prvé dni a prví páni.

Počas týždňa si budeme na pokračovanie čítať z románu Ľudovíta Didiho Čierny Róm a biela láska. Zachytáva život jedného človeka od narodenia až po smrť, teda v dlhom časovom rozpätí, za čias Rakúsko-uhorskej monarchie. Hlavným protagonistom je Róm Gejza. Podstatným prvkom deja je motív lásky medzi Gejzom a „gadžovkou“ Marikou, ktorej neprajú Marikini rodičia – vydajú dcéru za bohatého obchodníka. Od tohto bodu sa odvíja strastiplná životná púť hlavného hrdinu, ktorý sa vďaka svojej šikovnosti a rôznorodým schopnostiam v živote nestratí. V réžii Vladimíra Kivadera z roku 2012 účinkuje Michal Gazdik. Vysielame v piatich častiach.

Herec Ľubo Roman, ktorý by sa tento rok v apríli dožil okrúhlych 80. narodenín, stvárnil mnohé nezabudnuteľné rozhlasové postavy. Poznáme ho ako falošného princa Labakana, dobrého Petra z Troch gaštanových koní, Aladina či Platóna. Nenechajte si ujsť ani pôvodnú rozhlasovú hru dramatika Petra Gregora Horúčka doktora Semmelweisa. Budete svedkami strhujúcej drámy človeka, významného lekára, Ignaza Philippa Semmelweisa, ktorý presadzuje svoju pravdu, aby pomohol zachrániť tisíce ľudských životov. V réžii Viliama Sýkoru účinkujú Ľubo Roman, Milan Kňažko, Viera Topinková, Jozef Vajda, Slávo Záhradník a Viktor Lukáč. Hra je z roku 1986.

Tento týždeň si pripomíname aj Medzinárodný deň Rómov, ktorý sa slávi 8. apríla. Vo vysielaní sa preto objavia verše Daniely Hivešovej-Šilanovej, ktorá sa dlhé roky venovala rómskemu divadlu a poézii. Za túto činnosť získala významné ocenenia a nominácie. Uvádzame pod názvom Okamih optimizmu. V réžii Laca Keratu účinkuje Dagmar Sanitrová,

Roky nevysielané hry a obnovené premiéry už akosi patria k nášmu rádiu. Hľadáme ich, vyberáme z hlbín archívu, aby sa „vyplavili“ a „doplavili“ až k vášmu poslucháčskemu uchu. Takou je tento týždeň hra pre mládež od Jozefa Repku Aleja Trinástka. Ocitnete sa v nej v študentskom prostredí. V čase neľahkých odpovedí pred tabuľou na hodine literatúry, ale aj pri angažovanom horlení proti výrubu aleje stromov. V hlavnej úlohe študenta sa predstaví Ľubo Roman. V réžii Olívie Binderovej spoluúčinkujú Emil Horváth, ml., Darina Chmúrová, František Obžera, Zoro Laurinc, Juraj Ďurdiak, Štefan Mandžár, Karol Machata, Leopold Haverl a ďalší. Hra je z roku 1981. Počúvajte od utorka.

Pridávame pásmo Daniely Hivešovej-Šilanovej pod názvom Sveter zo slov. Poézia rómskych osád. Vrátime sa tak opäť k rómskej téme. Pôsobivú reláciu si určite nenechajte ujsť. V réžii Petra Vilhana účinkujú študenti Strednej umeleckej školy v Košiciach a autorka. Program je z roku 2007.

„Prvá svetová vojna sa skončila, zhodili sme uniformy a bolo sa treba obzrieť po nejakom civilnom zamestnaní. A tak som sa dostal ako kultúrny pracovník do Prešova, kde som od župana doktora Fábryho dostal menovací dekrét, na základe ktorého som sa stal kultúrnym referentom župy šarišskej...,“ takto sa začína poviedka Emila Bohúňa, ktorého si tento týždeň tiež pripomíname. Nesie názov Prvé dni a prví páni. V réžii Márie Jarkovskej účinkuje Ivan Krúpa. Program z roku 2006 počúvajte od stredy.

Pokračujeme pôvodnou rozhlasovou hrou Miroslavy Kuracinovej Valovej Špinavé ruky. Hovorí o neschopnosti malého Samka prijať svoj rómsky pôvod, o latentnom rasizme a sile rodičovskej lásky, najmä vtedy, ak ide o adopciu. Hra z roku 2020 je z cyklu Zmiešaná dvojhra na tému "problémovosť". V réžii Hany Rodovej účinkujú Alena Ďuránová, Miroslav Kolbašský, Martina Klobošičová, Gregor Černický, Adriana Krupová, Dana Košická, Peter Cibula a Adriana Ballová.

Básnik Ivan Laučík žil na Liptove a pôsobil najmä ako pedagóg. Do vysielania Rádia Litera sme vybrali verše z jeho knihy Vzdušnou čiarou z roku 1991. Vypočujte si báseň Z polárnických denníkov. Recituje Ľubo Roman.

Mnohí životu za niečo veľmi ďakujeme, niečoho sa nám však aj nedostáva, a tak kdesi v hĺbke prosíme. Veľmi ťažké je však mať a potom stratiť a prechádzať cestou bolesti a utrpenia. Byť človekom Jóbom. Rozhlasová hra Petra Gregora Muž menom Jób nás postaví zoči-voči otázke zmyslu či ne-zmyslu ľudského utrpenia. V hlavných úlohách (Boh, Satan, Jób a Jóbova žena) sa vám predstavia Vladimír Müller, Ľubo Roman, Július Pántik a Zdena Grúberová. Program je z roku 1989, počúvajte od štvrtka.

V sobotu 13. apríla 2024 by sa autor humoristických próz a novinár Emo Bohúň dožil 125. narodenín. V Rádiu Litera na to nezabúdame a tak vám ponúkame rozhlasovú miniatúru venovanú práve tomuto tvorcovi, v cykle Galéria slávnych. Autorom programu z roku 2009 je Jozef Leikert. Číta Jozef Šimonovič.

Od piatku pridávame hru pre mládež, ktorá poteší určite všetkých tých, ktorí obľubujú knihy Marka Twaina a túžia poznať jeho život. Pritiahne aj tých, ktorí majú radi hlas a herecký výkon Ľuba Romana. Hrá má názov Mark a Livy a napísal ju Peter Sever. Livy bola životnou láskou a milovanou manželkou Marka Twaina. Ich príbeh sa začal počas plavby na americkej turistickej lodi. Postava Livy ožije vďaka herečke Zdene Studenkovej. V réžii Táne Tadlánkovej spolúčinkujú Jozef Vajda, Vlado Müller, Erika Bauerová, Anna Tyralová, Oľga Solárová, Ivan Romančík, Eduard Vítek, Jozef Šimonovič a Vladimír Minarovič. Hra je z roku 1987.

12. apríl 1944 je dňom, kedy sa narodil český pesničkár, „básnik s gitarou“ a významný predstaviteľ protestsongu a pamfletických piesní Karel Kryl. Jeho 80. narodeniny si v Rádiu Litera pripomenieme s Fedorom Gabrižom. Ten nám rozpovie „príbeh“ Krylovej druhej platne Rakovina, ktorá vyšla v novembri 1969. Na rozdiel od tej debutovej už bola vydaná v exile v Západnom Nemecku. Viac si vypočujete v Miniprofile hudobných legiend z roku 2021.

Program týždňa Rádia Litera

Autorka programového týždňa: Monika Zumríková Kekeliaková

Ilustračné snímky: pixabay.com. shutterstock.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame