Magické cesty i vydavateľské trampoty

Magické cesty i vydavateľské trampoty

Tento týždeň sa môžete opäť tešiť na dlho nevysielané hry a pripomenieme si aj nejaké literárne výročia. V Čítaní na pokračovanie si budeme čítať z knihy Alojza Medňanského Malebná cesta dolu Váhom (pri príležitosti 240. výročia narodenia autora). Éterom sa bude ešte aj tento týždeň ozývať Karel Kryl (okrem iného v minipásme jeho poézie). Pri príležitosti 10. výročia úmrtia G. G. Márqueza budú znieť vo vysielaní jeho Poviedky z Maconda a v premiére aj pásmo o jeho knihe z pozostalosti v rámci cyklu Z tvorivej dielne Rádia Litera. Šesťdesiatiny K. K. Bagalu si pripomenieme dvoma rozhovormi s týmto vydavateľom (zhovárať sa bude Jozef Palaščák a Michal Tvarožka). A určite si nenechajte ujsť tieto rozhlasové hry, ktoré sme ešte v našomn rádiu nevysielali (D. Široký: Kruh, J. Botto: Čachtická pani a K. a J. Čapkovci: Zo života hmyzu). Veríme, že potešíme aj priaznivcov rozprávkových povestí (Š. Moravčík: O pôvode Marianky) a poézie (L. V. Gavorníková, M. Hodál).

Gróf Alojz Medňanský patril v prvej polovici 19. storočía k najznámejším publicistom so šľachtickým pôvodom. Zaujímal sa o národopis, históriu aj prírodovedu a v mnohých svojich článkoch sa tejto problematike v Uhorsku venoval. V 10. a 20 – tych rokoch uskutočnil niekoľko plavieb po Váhu. Svoje postrehy vydal v knihe Malebná cesta dolu Váhom. Zozbierané fakty budú vyzerať s odstupom dvoch storočí zaujímavejšie. Dielo obsahuje množstvo povestí, príbehov a geografických postrehov. Hoci hlavnými zastávkami počas plavby boli predovšetkým hrady, kaštiele a zámky, prírodné krásy a zvláštnosti kraja, autor pomerne bohato vykreslil aj život na rieke Váh. V réžii Egona Tomajka a Jána Medveďa vám bude z knihy v piatich častiach na pokračovanie čítať Radoslav Kuric počas celého týždňa.

Vo voľnej sérii Ars litera s názvom Vydavateľské trampoty oslovil redaktor Jozef Palaščák  Kolomana Kertésza Bagalu – teda de facto vydavateľskú legendu, po tých rokoch už aj flegmatického nezmara slovenskej vydavateľskej scény. S tisíckami účastníkov súťaže Poviedka – ktorú založil, so stovkami kníh, s desiatkami ocenení v najrelevantnejších súťažiach je tento nestor súčasnej literatúry hosťom, na ktorého postrehy sa môžete tešiť. Relácia je z roku 2023.

Vo vysielaní Rádia Litera si v týchto dňoch pripomíname nedožité osemdesiatiny básnika s gitarou Karla Kryla, ktorý sa narodil 12. apríla 1944 v Kroměříži. Tretieho marca uplynulo aj 30 rokov od jeho úmrtia v Mníchove. Vypočujte si veršované Minipásmo Karla Kryla v ktorom zaznie báseň Tři variace na stejné téma aneb Zbytečná láska v spojení s krátkym cyklom veršov Federalizační poezie. Pásmo je z roku 2024. Zostavil Tomáš Bartoněk.

V cykle Vec verejná z roku 2013 nám autor Michal Tvarožek v rozhovore predstaví svoje videnie osobnosti K.K. Bagalu. Budú sa rozprávať o jeho nadšení pre literárnu súťaž Poviedka, vydávaní nových talentov a vernosti k umeleckej kvalite kníh, ktoré vydáva. Počúvajte od utorka.

Skutočné skvosty umenia Gabriela Garciiu Márqueza, plného nespútanej fantázie, magického realizmu i podnetov z latinskoamerického folklóru a ich pohnutých dejín sa nachádzajú v poviedkach tohto kolumbijský spisovateľa, ktorý zavŕšil svoju životnú i autorskú cestu pred desiatimi rokmi 17. apríla 2014. My pre vás vyberáme slovenský preklad Márguezovej poviedky Príbehy z Maconda. V réžii Hany Makovickej účinkujú Dana Košická a Marek Majeský. Preklad Vladimír Oleríny.

Literárne súťaže prechádzajú v ostatných rokoch výraznými zmenami. Niektoré sa strácajú, iné pribúdajú a mení sa aj „politika“, ktorú vyznávajú. Peter Karpinský sa vo svojom programe zamýšľa nad ich opodstatnením a tiež nad tým, čo môžu dať literárne súťaže mladým autorom. Interpretuje Dominik Zaprihač. Relácia je z roku 2015.

Nositeľ Nobelovej ceny za literatúru Gabriel García Márquez písal v posledných rokoch života ďalší príbeh o ľudských túžbach, sklamaniach, no opäť najmä o láske. Tento text však zostal nedokončený - uložili ho do literárnej pozostalosti na Texaskej univerzite v americkom Austine, kde bol pôvodne prístupný len akademikom. Dnes vychádza na celom svete pri príležitosti 10. výročia autorovej smrti a je vzácnou správou o tvorivom procese kolumbijského spisovateľa. Knihu v slovenskom preklade pod názvom Uvidíme sa v auguste predstaví autorka relácie Eva Kopecká v rozhovore s hispanistkou a prekladateľkou Evou. Palkovičovou. Literárne ukážky číta Lucia Vráblicová. Program Svedectvo o zrode knihy uvádzame v premiére v rámci cyklu Z tvorivej dielne Rádi Litera. Počúvajte od stredy.

Pokračujeme rozhlasovou hrou Dušana Širokého s názvom Kruh. Sledujeme v nej vzťah manželov, ktorí sa ocitli v bludnom kruhu a pokúšajú sa nájsť východisko. Spoločne prebieha rekapitulácia ich života, vidíme problémy, s ktorými sa nedokážu vyrovnať. Hra vznikla v roku 1965 a je vzácnym tipom od nášho verného poslucháča. V réžii Milana Semíka účinkujú Karol Machata a Eva Poláková.

Rozhlasová hra Čachtická pani, ktorá vstupuje do vysielania od štvrtka, poteší milovníkov legendárnych rozhlasových hlasov. Spomenieme Idu Rapaičovú, Máriu Prechovskú, Evu Kristínovú, ale aj Ctibora Filčíka, Ľuba Romana či Karola Machatu. Inscenácia je opäť poslucháčskym tipom a v našom rádiu ešte neznela. Ide o dramatizáciu básnickej skladby Jána Bottu. O réžiu sa postaral Mikuláš Bugár v roku 1983. Nenechajte si ujsť ani rozprávkovo prerozprávanú povesť o pútnickom mieste Marianka pri Bratislave, z pera Štefana Moravčíka. O pôvode Marianky vám viac povie Marián Slovák.

Zbierka básní Modlitbička je v poradí ôsmou samostatnou knižkou poézie Milana Hodála. Kniha obsahuje 33 básní, nanajvýš súčasných, živých, angažovaných... Sú to básne protivojnové, v mene mieru, nádeje a viery, že tento svet nevykoná dáku hlúposť, ktorá by znamenala skrat a ničotu...Výber z veršov vám zarecituje Miroslav Trnavský,

Od piatku dávame do pozornosti prvú slovenskú rozhlasovú adaptáciu divadelnej hry Karla a Josefa Čapkovcov Zo života hmyzu. Originálnu hudobno-dramatickú kompozíciu s nadčaovým posolstvom vytvorili scenárista a režisér Svetozár Sprušanský, hudobný skladateľ Peter Zagar a majster zvuku Stanislav Kaclík. Už v čase premiéry, pred 100 rokmi, hra vzbudila živý ohlas nielen v českej, ale aj zahraničnej tlači – a nie vždy pozitívny. Skrátka, naštvala fúru ľudí. Bratia Čapkovci s im vlastnou noblesou zareagovali: „Zlomyseľný trik sa nad očakávania podaril. Mnoho ľudí rozpoznalo človeka v tej pokrivenej groteske a uvedomilo si, že je čosi ošklivého, ukrutného a ničotného i tam, kde nie je zvykom to hľadať.“ Účinkujú Robert Roth, Vladislav Plevčík, Miroslava Drínová, Romana van Dang, Peter Makranský, Lukáš Pišta, Ladislav Kerata, Jeanette Švoňavská, Marián Labuda a ďalší. Hra je z roku 2023.

Zo širokej a pútavej tvorby Lýdie Vadkerti-Gavorníkovej sme pre vás na záver týždňa vybrali úzky výrez, ktorý sa týka témy partnerského spolužitia. Budete počuť motívy ohňa, vrenia, kontrastov horúčosti a chladu. To všetko poznáme, ale autorka to zaobalila do nového kontextu. A tým to urobila pre poslucháča oveľa prístupnejšie. Výber z poézie interpretuje Marica Harčaríková.

Program týždňa Rádia Litera

Autorka programového týždňa: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com. shutterstock.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame