Týždeň útekov a 80. výročie Správy Wetzlera a Vrbu

Týždeň útekov a 80. výročie Správy Wetzlera a Vrbu
Venované slovenským hrdinom, ktorí zachránili desaťtisíce životov.

Tento týždeň si v našom programe pripomíname 80. výročie kľúčového dokumentu druhej svetovej vojny - Správy Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrbu. Týmto dvom židovským väzňom sa za dramatických okolností podaril útek z koncentračného tábora v Osvienčime-Brezinke a svetu (dňa 27. 4. 1944) odovzdali pravdivé informácie o zverstvách nacizmu, čím zachránili desaťtisíce ľudských životov. Čakajú na vás mnohé relácie a pásma na túto tému, vypočujete si čítanie na pokračovanie Petra Juščáka Balkan blues, rozhlasovú hru Antona Baláža Ofélia nie je mŕtva či adaptáciu divadelnej hry Stefana Zweiga Útek k bohu. Okrem toho sa budete môcť započúvať do troch esejí významného nemeckého filozofa Immanuela Kanta, ktorého 300-sté výročie narodenia si v týchto dňoch tiež pripomíname. Nebudú chýbať premiérové relácie Z tvorivej dielne Rádia Litera a V skratke, ani váš poslucháčsky tip - rozhlasová hra Jozefa Kota Stav ohrozenia.

Uznávaný herec Bekim, jeho žena Janica, francúzsky novinár Bertold, profesor histórie Niko a ďalšie postavy a postavičky vás tento týždeň zavedú na Balkán na prelome tisícročí. Vojna a nenávisť vyhnali ľudí z miest, kde sa narodili, vyrastali, chceli žiť. Na pokračovanie si budeme čítať z románu Petra Juščáka Balkan blues. Jednoduchý príbeh o úteku z vlastnej krajiny podnecuje k zamysleniu nad absurdnosťou všetkých útekov z miest, kde má človek korene detstva a hroby svojich predkov. Počúvajte v skvelej interpretácii Emila Horvátha ml. v piatich častiach.

Nasledovať bude pásmo z cyklu Dejiny.sk, ktoré sa venuje úteku Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrbu z Osvienčimu a praktikách nacistov v koncentračných táboroch. Autori Peter Turčík a Robert Kotian svoju reláciu nazvali Vrba a Wetzler - útek z Osvienčimu.

V závere dvojhodinovky vám ešte ponúkneme esej Immanuela Kanta, ktorou si na Litere pripomíname 300-sté výročie narodenia tohto veľkého nemeckého filozofa. Zamyslenie nesie názov O rozume a ľudskej prirodzenosti. Preklad Teodor Münz. Čítal Alfréd Swan. V roku 2010 redakčne pripravil Patrik Oriešek.

Je po vojne a ona sa vracia domov. Prežila koncentračný tábor, ale návrat je ťažší, ako by sa zdalo. Bývalá herečka Miriam prežíva svoju tragédiu ďalej a snaží sa ju prekonať a začleniť do života. O tom je pôvodná rozhlasová hra Antona Baláža Ofélia nie je mŕtva, ktorú vysielame od utorka. Účinkujú Szidi Tobias, Jozef Vajda, Andrej Mojžiš, Leopold Haverl, Gréta Švercelová, Ivan Laca, Helena Geregová, Štefan Šafárik, Vladimír Minarovič a Darina Vašíčková.

Pridávame reláciu z cyklu Pozvete nás ďalej? Pod názvom Čo Dante nevidel... Správa Wetzlera a Vrbu o holokauste v Osvienčime. Jej autorka Gabriela Horečná za ňu v roku 2009 získala ocenenie od Slovenského syndikátu novinárov v kategórii beletristické žánre. Ukážky čítal Marián Šidlík. V závere tohto dvojhodinového bloku si ešte vypočujete esej Daniela Durkáčka s názvom Útek pred svetom. Číta Peter Cibula.

Na sklonku minulého storočia začal veľký spisovateľ Lev Nikolajevič Tolstoj písať dramatickú biografiu, nazvanú A svetlo svieti v temnotách. V nej sa pokúsil zobraziť svet svojho súkromia a zároveň zdôvodniť sám sebe zmýšľaný únik či útek z Jasnej Poľany. Toto dielo predznamenávalo nevyhnutné riešenie životnej dilemy, ale práve tak ako v živote, nenašiel dosť síl na to, aby svoju duševnú rozorvanosť riešil rozhodným literárnym činom. Dráma zostala iba nedokončeným fragmentom. Chýbajúce posledné dejstvo Tolstoj síce nemal odvahu napísať, dokázal ho však prežiť. V posledných októbrových dňoch roku 1910 dal svojmu životu nečakanú a dramatickú pointu. Práve túto epizódu spracoval ako epilóg k nedokončenej dráme rakúsky spisovateľ Stefan Zweig pod názvom Útek k bohu. Z prekladu Perly Bžochovej pripravil Alojz Čobej rozhlasovú adaptáciu, ktorú vám prinášame od stredy. Účinkujú Andrej Mojžiš, Zlatica Gillová, Emília Čížová, Ľubomír Holčík, Peter Vilhan, Vladimír Rohoň, Emil Kosír a ďalší. Vyrobil Slovenský rozhlas v Banskej Bystrici v roku 1995.

A opäť sa vrátime k spomínanému 300. výročiu narodenia významného nemeckého filozofa Immanuela Kanta. Vypočuť si môžete fragmenty z jeho diela, ktoré sme vzhľadom na témy, o ktorých sa v nich rozpráva, nazvali O úlohe človeka, slobode a morálnom zákone. Preklad Teodor Münz. Číta Alfréd Swan. V roku 2010 redakčne pripravil Patrik Oriešek.

Alfréd Wetzler a Rudolf Vrba boli dvaja slovenskí Židia, ktorým sa za pomoci spoluväzňov podarilo, ako len niekoľkým desiatkam ľudí, utiecť z koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau. Vďaka ich „Správe“ bolo preukázateľne zachránených niekoľko desiatok tisíc Židov z plánovaných maďarských transportov. Dnes po stopách dvojice hrdinov kráčajú z Osvienčimu do Žiliny Židia i Nežidia, veriaci i neveriaci, aby vzdali hold ich činu a rozširovali myšlienku humanizmu a tolerancie. Podujatia Vrba Wetzler Memorial sa zúčastnil aj slovenský sociológ Michal Vašečka, ktorého reflexívne zamyslenie vám na Litere ponúkame. Číta Tomáš Bartoněk.

oie_VqO2ZzkZdsMO.png

Aj od štvrtka sa vrátime k dvom židovským hrdinom tohto týždňa. Začíname starším pásmom Tomáša Bartoňka Hrdinovia mŕtvych, hrdinovia živých. Hostkou relácie je publicistka a spisovateľka Ľuba Lesná, rodinná priateľka Wetzlerovcov. Ukážky z kníh Vrbu a Wetzlera čítajú Ľubo Bukový a Andrej Šoltés.

Nenechajte si ujsť ani poslucháčsky tip - dramatizáciu absurdno-satirickej poviedky Jozefa Kota Stav ohrozenia. Autor v nej na metafore levov, ktoré utiekli zo ZOO, hovorí o hľadaní nepriateľov v čase totality. Pre rozhlas upravila Oľga Janíková. Účinkujú Ján Gallovič, Ján Valentík, Dušan Tarageľ, Ján Mistrík, Pavol Mikulík, Ivan Laca, Ivan Krivosudský, Dušan Kaprálik a ďalší. Réžia: Ria Paldiová. Vyrobil Československý rozhlas v roku 1992.

Oceňovaný americký spisovateľ literatúry faktu pre tínedžerov Steve Sheinkin sa vo svojej najnovšej knihe s názvom "Impossible Escape: A True Story of Survival and Heroism in Nazi Europe" zameral na osudy Rudolfa Vrbu a jeho manželky Gerty. On utiekol z koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau, ona sa s rodinou skrývala pred nacistami v Maďarsku. Unikátne prepojenie dvoch línií v pútavom a faktograficky nasýtenom diele vyšlo v roku 2023 na americkom trhu. Prostredníctvom malých dejín dvoch Slovákov sa tak americkí tínedžeri môžu dozvedieť viac o špecifikách druhej svetovej vojny v stredoeurópskom kontexte. Autor novej relácie Lovestory na troskách zla, Tomáš Bartoněk, sa o tomto diele zhováral priamo s jeho tvorcom, Stevom Sheinkinom. V podaní herca Andreja Šoltésa si vypočujete aj niekoľko ukážok z knihy preložených do slovenčiny špeciálne pre túto reláciu. Vysielame v premiére  v rámci nášho pôvodného cyklu Z tvorivej dielne Rádia Litera.

Pridávame tiež výber zo staršej poézie básnika, vedca, vysokoškolského pedagóga, publicistu a prekladateľa Pavla Bunčáka. Uvádzame ho pod názvom Útek a návrat. Svojou tvorbou sa autor radí medzi slovenských nadrealistov, ktorých ovplyvnil francúzsky surrealizmus a český poetizmus. Využíva prírodné, intímne a spoločenské motívy a v poézii hľadá prirodzenosť, lásku a ľudskosť, vďaka čomu sa častým motívom jeho veršov stáva srdce. Recitujú Karol Machata a Hilda Michalíková.

Od piatku si môžete na Litere vypočuť dokumentárne pásmo Milana Richtera Nechcený hrdina Alfréd Wetzler. Narodil sa 10. mája 1918 v Trnave. Nik vtedy netušil, že zo židovského chlapca sa raz stane hrdina. Až kým sa 13. apríla 1942 neocitol spolu s rodičmi a dvoma súrodencami v prvom - takzvanom rodinnom - transporte do Osvienčimu. Wetzler až do smrti nosil kúsok nad srdcom vytetované číslo - 29 162. Účinkujú Zuzana Porubjaková, Ivan Šándor, Přemysl Boublík. Réžia: Milena Lukáčová.

V programe pokračujeme jednou z kľúčových esejí nemeckého filozofa Immanuela Kanta. Napriek tomu, že bola napísaná ešte v 18. storočí, mala nesmierny intelektuálny i praktický dosah na európske myslenie a spoločenskú prax 19. a 20. storočia. Určovala smer a koordináty premýšľania o emancipovanom človeku, osvietenej spoločnosti, povahe verejnej sféry a slobode slova, čím výrazne ovplyvnila podobu súčasného sveta. Esej s názvom Odpoveď na otázku: Čo je to osvietenstvo vám prečíta Alfréd Swan.

Na záver nášho týždňa sa Tomáš Bartoněk vo svojej eseji Správa (o stave republiky) zamýšľa nad odkazom hrdinského činu Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrbu pre súčasnú slovenskú spoločnosť. Aké miesto a váhu má v nej občianska statočnosť? Aj týmto zamyslením si pripomíname 80. výročie úteku dvojice slovenských Židov z koncentračného tábora pri meste Osvienčim a spísanie jedného z najdôležitejších dokumentov 2. svetovej vojny - Správy Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrbu. Vysielame v premiére v rámci cyklu V skratke.

Program týždňa Rádia Litera

Týždeň zostavil: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame