Timravina Anča, Kukučínova richtárka a Čechovove tri sestry

Timravina Anča, Kukučínova richtárka a Čechovove tri sestry

Tento týždeň naplníme opäť slovenskou literárnou klasikou, tak trocha aj tou zahraničnou a pripomenieme si aj niektoré autorské a herecké výročia. Môžete sa tešiť na ďalšie štyri časti v rámci cyklu Venušine variácie. Gratulovať k májovým narodeninám budeme hercovi Františkovi Výrostkovi, spisovateľke Nate Hosťoveckej a herečkám Zuzane Fialovej a Zdene Studenkovej. Ich hlasy budú znieť v hrách a poviedkach (Nebeské ohne, Behám, Služobníci zla). Od N. Hosťoveckej bude vo vysielaní poviedka V škriatkovisku. Nenechajte si ich ujsť – sú v našom rádiu po prvýkrát. Veríme, že potešíme aj milovníkov A. P. Čechova – hrou Tri sestry. Nebude chýbať ani rozhlasová novinka z roku 2024 od T. Lexovej (Šepoty). Vo vysielaní si uctíme aj zosnulého Jána Uličianského a to hrou Ústa pravdy. Priaznivci poézie sa môžu tešiť na verše I. Baláža a F. Ruščáka. V rámci cyklu V skratke sa môžete tešiť na „chodníkovú“ esej J. Kovalčíka a „dlaždičkovú“ esej M. Zumríkovej Kekeliakovej.

Aj tento týždeň sa ešte naladíme na roky nevysielaný cyklus slovenskej literárnej klasiky Venušine variácie a zaostríme v ňom na ďalšie štyri ženské osudové literárne postavy. Na Kristínu Habdžovú od Františka Hečka, Richtárku Martina Kukučína, Timravinu Anču Kanátovú a Evu Rudolfa Jašíka. V réžii Antona Glézla účinkujú Štefan Kvietik, Viera Topinková, Beta Poničanová, Július Paluš, Július Vašek, Vladimír Minarovič, Alojz Kramár, Pavol Lazar, Oldo Zemánek a Dušan Tarageľ. Cyklus je z roku 1975.

14. mája 2024 oslávi herec a pedagóg František Výrostko svoje okrúhle 70. narodeniny. V Rádiu Litera si ho pripomenieme hrou Alojza Čobeja Nebeské ohne. Jej autor sa inšpiroval dôležitými udalosťami zo života francúzskeho spisovateľa Gerarda de Nervala a vznikol tak príbeh o básnikovi, ktorý dokázal ľahkou nohou kráčať na okraji najhlbších priepastí... V hlavnej úlohe spisovateľa sa predvedie František Výrostko. V réžii Ladislava Hyžu spoluúčinkujú Andrej Hrnčiar, Lucia jašková, Eva Gašparová, Jozef Kramár a Petronela Dočolomanská. Program je z roku 2002.

Pridávame verše Františka Ruščáka V množine života. V réžii Adama Hanuljaka účinkuje Peter Sklár.

Máte radi hry, v ktorých sú "postavy" ako Hlas, Ozvena, Nikto alebo Anonymná žena? Práve do takejto hry sa môžete započúvať v našom vysielaní. Má názov Behám a jej autorkou je Krystyna Choloniewska. V hlavnej ženskej úlohe sa predstaví jubilujúca Zdena Studenková. Herečka sa 19. 5. 2024 dožíva 70 rokov. Gratulujeme! V réžii Rie Paldiovej spoluúčinkujú Oľga Zöllnerová, Ján Mistrík, Milan Bartošek, Helena Geregová, Oľga Solárová, Michaela Mikulášová a Ivan Laca. Hra je z roku 1991. Počúvate od utorka.

A opäť ďalšie jubileum. Rádio Litera vás pozýva zažiť príbeh starého otca a vnučky, príbeh viny a neviny. Krátka polhodinová hra má názov Služobníci zla. Napísal ju Jozef Repko a v úlohe Moniky sa predstaví Zuzana Fialová, ktorá oslavuje 17. 5. 2024 svoje 50-te narodeniny. V réžii Milana Semíka spoluúčinkujú Maroš Kramár, Vlado Müller, Vladimír Kostovič, Július Vašek a Viera Strnisková. Hra j z roku 1992.

Autorský rukopis Naty Hosťoveckej je rozpoznateľný. Presvedčí vás o tom jej poviedka V škriatkovisku. Preniká hlboko do trpkých útrob duše matky, manželky, ženy postihnutej smrteľnou chorobou. Text bol v roku 1996 ocenený 2. miestom v kategórií renomovaných autorov na Slovenskej literárnej prehliadke v Ružomberku. Autorka sa 16. 5. 2024 dožíva okrúhlych 70. narodenín a tak si ju aj týmto spôsobom v našom rádiu pripomíname. V réžii A. Turčana účinkuje Alena Sušilová. Počúvajte od stredy.

Ján Uličiansky nás navždy opustil 3. mája 2024. Celé desaťročia bol pevnou súčasťou rozhlasového vysielania, a to ako autor, dramaturg, režisér i scenárista. Jeho hry pre deti zostanú nezabudnuteľnou a nadčasovou hodnotou rozhlasového archívu. Pripomínať nám ho bude aj blížiaci sa festival rozhlasovej tvorby pre deti a mládež Zázračný oriešok, v Piešťanoch, ktorý spoluzakladal. My si ho na Litere pripomenieme hrou pre mládež Ústa pravdy. V réžii Martina Kákoša účinkujú Pavel Plevčík, Dorota Láberová, Emil Horváth, ml., Daniela Kuffelová, Eudard Bindas, René Jankovič, Miroslav Kapasný, Michal Mikuška a Anton Konečný. Hra je z roku 2006.

Pokračujeme literárnym cyklom Autor na dnes, v hľadáčiku jeho autorky Miroslavy Gavurovej bude Janko Silan. Životný a umelecký príbeh J. Silana, básnika slovenskej katolíckej moderny, by sme mohli nazvať príbehom hlbokej vnútornej premeny. Dvadsiate storočie, plné turbulencií a politických zvratov, prinášalo mnohé zásahy do ľudských životov, ktoré sa potom odrážali v zmenách postojov. Silanova zmena však bola premenou iného druhu. Prichádzala znútra a taký typ je trvácny. V réžii Márie Jarkovskej účinkujú Jana Wernerová, Miroslav Kolbašský a literárny vedec Ján Gavura. Relácia je z roku 2010.

Od štvrtka sa môžete tešiť na literárnu klasiku - rozhlasovú hru podľa Antona Pavloviča Čechova Tri sestry. V réžii Vladimíra Ruska vám osud sestier Olgy, Máši, Iriny a ich brata Andreja prerozprávajú skvelí herci - Viera Bálinthová, Zdena Gruberová, Leopold Haverl, Emil Horváth ml., Anna Javorková, František Kovár, Gustáv Legéň, Karol Machata, Pavol Mikulík, Vlado Müller, Ida Rapaičová a Viera Richterová. Program je z roku 1981.

Vo vysielaní na Litere tiež nájdete verše Vladimíra Skalského pod názvom Z dvoch brehov. V réžii Adama Hanuljaka účinkuje Peter Sklár. Program je z roka 2024.

Pokračujeme cyklom V skratke. Glosa Juraja Kovalčíka je zamyslením sa nad prózou, poéziou a drámou, ktorú prinášajú do života chôdza a chodníky. Uvádzame v premiére, číta Tomáš Bartoněk.

Od piatku do nášho vysielania vstúpi scénické čítanie podľa textu Terezy Lexovej Šepoty. Autorka rozpráva, na pomedzí magického realizmu a dokumentárneho divadla, fiktívny príbeh dvoch žien, ktorý sa ale zároveň môže zdať dôverne známy, pretože v sebe obsahuje príbehy viacerých reálnych žien. Za všetky spomeňme folkloristku Nadeždu Melnikovú-Papouškovú, novinárku Milenu Jesenskú, spisovateľku Alu Rachmanovovú a ľudovú speváčku Ancju Jaburovú. Ich nevšedné osudy boli, sú a vždy budú inšpiráciou pre každého z nás. V réžii Hany Rodovej účinkujú Jevgenij Libezňuk, Daniela Libezňuk, Ela Lehotská. Hra je z roku 2024.

Náš týždeň uzavrie opäť cyklus V skratke, do ktorého prispela Monika Zumríková Kekeliaková. Svoje zamyslenie nazvala Príbeh starých dlažieb. Voľná úvaha je inšpirovaná knihou Mozaika Bratislavy: skryté dlažby obklady (autori: Júlia Itin a Štefan Cipár). Kniha berie čitateľa do bratislavských zákutí, fotografie dlažieb sú tu doplnené príbehmi ľudí, ktorí po nich pred sto rokmi kráčali. Číta Tomáš Bartoněk, uvádzame v premiére.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračná snímka: pixabay.com, shutterstock.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame