Správy z kozmu alebo vesmírny týždeň na Litere

Správy z kozmu alebo vesmírny týždeň na Litere

Tento týždeň si v našom programe pripomíname 60. narodeniny slovenského kozmonauta Ivana Bellu, ktorý ako prvý Slovák vyletel do vesmírneho priestoru. Udialo sa to presne pred 25. rokmi, 20. - 28. februára 1999. Náš program bude plný literárnych správ z kozmu, ktoré nám doručia rôzne science-fiction príbehy alebo tie skutočné, ktoré napísal sám život. Ponúkneme vám trojdielne pásmo nazvané Vedecký vesmírny projekt Štefánik, kde sa postupne dozvieme, v čom spočívala misia I. Bellu vo vesmíre, ale načrieme aj do histórie kozmonautiky, povieme si niečo o planéte Mars a dozvieme sa aj to, kam smeruje slovenský kozmický výskum. V Skicári autorky Lucie Balajovej si predstavíme osobnosť Ivana Bellu a v relácii Michala Várošíka navštívime jeho rodný dom v Dolnej Lehote. Budete počuť nielen jeho spomienky na detstvo a prvý let do kozmu, ale aj výpovede Bellovho otca či syna. V našom programe nebudú chýbať napínavé vedecko-fantastické rozhlasové hry, ktoré sme objavili dávno zabudnuté v rozhlasovom archíve. Na pokračovanie vám tento raz ponúkneme poviedky z knihy Michala Hvoreckého Čierny lev. Zaspomíname si aj na 75. výročie narodenia slovenského herca Vladimíra Durdíka mladšieho - a to v dlho nevysielanej rozhlasovej hre Osvalda Zahradníka Spoločenská záruka. A nebude chýbať ani premiérová relácia z cyklu autorských relácií Z tvorivej dielne Rádia Litera. Jeho autorka Michaela Macejková sa v ňom bude venovať poézii Heleny Riasnickej.

Počas celého týždňa si budeme na Litere čítať poviedky z knihy Michala Hvoreckého Čierny lev. Autor sa v nej vracia k literárnej fantastike a reaguje na nové výzvy ako globálna migrácia, klimatická kríza, pravicový populizmus či náboženský fanatizmus. "V Dunaji ožívajú vyzy. V alternatívnych dejinách nás obsadili Američania. Drony sledujú každý krok..." V príbehoch nechýba napätie, irónia ani humor. Ukážky budete počuť v podaní Adriany Ballovej a Miroslava Kolbašského. Režíroval Peter Cibula. Program je z roku 2021.

Ďalej v našom programe nájdete pôvodnú rozhlasovú hru Eduarda Odehnala V moci temna a svetla. Američania pripravujú vesmírny projekt, ktorého cieľom je doletieť na planétu Mars. Jeho autora, profesora Johna Collinsa však nútia, aby predbehol sovietsku konkurenciu a v snahe stoj čo stoj vyvolať senzáciu, odletieť s raketou skôr ako bolo plánované. Collins však nechce nič riskovať, ani ísť proti svojim presvedčeniam. Ako táto vesmírna misia nakoniec dopadne? Túto fantasticko-utopistickú hru v roku 1960 režijne naštudoval Jozef Dánai. V hre účinkuje Ladislav Chudík, ktorého 100. výročie narodenia si onedlho, už 27. mája, pripomíname. Spoluúčinkuje Ján Gubala, Anton Ďurdík, Peter Bugár, Ján Mildner, Viktor Blaho, Martin Kolesár a ďalší.

Pridávame esej Ali Brindovej Vesmírna turistika, inšpirovanú vyhlásením švédskej novinárky Jennie Dielemans, ktorá trefne uviedla, že z pohľadu turizmu je najhodnotnejšou komoditou panenskosť, nedotknutosť miesta, ktorá sa ako jemnučký prach usádza aj na našich telách a dotýka sa aj našich duší. Možno len túžime sňať gloriolu, ktorou je nebeská sféra odjakživa ovenčená. Ľahšie potom pochopíme, prečo vedci nezaobalene sformulujú, že asteroid je proste skala a kométa je taká zašpinená snehová guľa. Tma, ticho, vákuum, plazma. A veľa, veľa prachu. Mohli by sme sa aj vďaka nemu cítiť ako znovuzrodení? Číta Dana Košická.

Slovensko sa v roku 1999 stalo 21. krajinou sveta, ktorá do vesmíru vyslala svojho zástupcu. Prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella letel pred 25. rokmi - 20. februára. Strávil tu 7 dní 21 hodín a 56 minút. Bol jedným z členov medzinárodnej posádky ruskej kozmickej lode Sojuz TM-29. Viac sa dozviete v pásme Lucie Balajovej, z cyklu Skicár, nazvanom Ivan Bella - letec a prvý slovenský kozmonaut. Nasledovať bude sci-fi poviedka slovenského spisovateľa Jána Lenča s názvom Niekto tretí. V réžii Martina Bendika číta Miroslav Trnavský. Počúvajte od utorka.

Počas vesmírneho letu a pobytu na palube vesmírneho laboratória orbitálnej stanice Mir od 20. februára do 28. februára 1999 plnil slovenský kozmonaut Ivan Bella náročný vedecký program. V čom spočíval? Vypočujte si prvú časť trojdielneho pásma nazvaného Vedecký vesmírny projekt Štefánik. Postupne sa v ňom dozvieme, v čom spočívala jeho misia vo vesmíre, ale načrieme aj do histórie kozmonautiky. Okrem autorky relácie, Kataríny Kacerovej a prvého slovenského kozmonauta Ivana Bellu, budete počuť aj medzinárodne uznávaného endokrinológa Richarda Kvetňanského, koordinátora vedeckej časti projektu Štefánik. V roku 2010 redakčne pripravil Pavel Gabriš.

Od stredy si vo vysielaní Litery môžete vypočuť pôvodnú rozhlasovú hru Miloslava Ščepku a Miloslava Volného Zem potrebuje hrdinov. Autori v nej spracovali vedecko-fantastický námet vesmírnej vojny pozemskej civilizácie proti zákerným Stuggom. Hru v roku 1988 režijne naštudoval Ladislav Hyža. Účinkujú František Výrostko, Martin Horňák, Jaroslav Vrzala, Štefan Halás, Ivan Folkman, Ľuba Hlaváčová, Martin Kolesár, Fedor Mikovič a Ivan Štrbík.

Pridávame i verše na kozmickú tému. V podaní Dušana Jamricha pre vás vyberáme báseň Rudolfa Čižmárika s názvom Óda na kozmonauta. Réžia: Viera Weidlerová.

Na Litere si od štvrtka pripomenieme 75. výročie narodenia slovenského herca Vladimíra Durdíka ml. Ponúkneme vám archívnu, dlho nevysielanú pôvodnú rozhlasovú hru Spoločenská záruka. Sledujeme príbeh mladého človeka, ktorý sa vrátil z väzenia a teraz hľadá svoj vzťah k životu a sebarealizáciu. Nájde ju v kolektíve šoférov nákladných áut? Hlavnú úlohu stvárnil Vladimír Durdík ml. V roku 1979 hru napísal a režijne naštudoval Osvald Zahradník. Ďalej účinkujú Viera Richterová-Horváthová, Viera Strnisková, Ján Mistrík, Jela Lukešová, Ivan Rajniak, Vladimír Minarovič, Július Paluš a ďalší.

Dôchodok, výpoveď, vírus, starnutie, štvrtá veta Mahlerovej piatej alebo slimák na predlaktí. Vyberte si. Z dvadsiatich dvoch literárnych variácií na tému „Spomalenie“ vyplýva, že v našich životoch sú okamihy, keď sa kolieska stroja zaseknú, zaškrípu, zastavia a nanovo sa pohnú, aby bolo od tej chvíle všetko iné. Súčasné slovenské spisovateľky a spisovatelia sa podujali vo svojich textoch spomaliť a poskytnúť možnosť na spomalenie aj čitateľom a čitateľkám. My z ich zamyslení vyberáme pre vás autorku Uršuľu Kovalyk a jej miniromán Paralelný vesmír. Číta Elena Podzámska. Dramaturgia a réžia: Zuzana Belková. Vyrobil Slovenský rozhlas v roku 2020.

Od piatku vám na Litere prinášame cyklus Pozvete nás ďalej? V ňom vás redaktor Michal Várošík pozve do rodného domu prvého slovenského kozmonauta Ivana Bellu v Dolnej Lehote. Vy budete počuť nielen jeho spomienky na detstvo a svoj prvý let do kozmu, ale aj výpovede Bellovho otca či syna. Relácia nesie názov V rodnom dome Ivana Bellu.

Meno Heleny Riasnickej sa začalo objavovať v 30. rokoch 20. storočia na stránkach časopisov Rozvoj, Prameň a Elán. Bola jednou z mnohých ženských poetiek, ktoré v tomto období po boku svojich mužských náprotivkov vstúpili do sveta literatúry a etablovali sa ako známe autorky. Vzbudila značný ohlas nielen u čitateľov, ale aj v širšej literárnej obci. Popri H. Riasnickej sa tu často objavujú mená Marta, teda Henny Fiebigová, či Maruša Jusková – tieto tri autorky najvýraznejšie zažiarili medzi začínajúcimi talentmi v časopise katolíckeho študentstva a dostalo sa im aj najväčšej podpory a uznania zo strany redakcie. Aj o tom bude relácia Michaely Macejkovej - Lesné zvonky, ktoré nikdy nezazvonili. Uvádzame v premiére v rámci cyklu Z tvorivej dielne Rádia Litera.

Na záver nášho týždňa vás pozývame počúvať poetickú esej Miloša Jesenského o imaginácii, cestovaní a realizovaní detských túžob. Volá sa Astronaut v astrálnych svetoch a prečíta vám ju Miroslav Trnavský.

Program týždňa Rádia Litera

Autor programového týždňa: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com. shutterstock.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame