Týždeň slobody a storočnica Ladislava Chudíka

Týždeň slobody a storočnica Ladislava Chudíka

Tento týždeň v našom programe vzdávame poctu slovenskému hereckému majstrovi Ladislavovi Chudíkovi. Narodil sa presne pred 100 rokmi, 27. mája 1924 v obci Hronec neďaleko Brezna. Bol dlhoročným členom činohry SND, stvárnil okolo 150 filmových úloh, do pamätí sa vpísal ako primár v seriálovej nemocnici, ako pedagóg vychoval celú hereckú generáciu a pôsobil aj ako Minister kultúry SR. V našom vysielaní sa L. Chudík prejaví ako všestranný herecký majster - ako interpret čítania z napínavej knihy pamätí Jána Smreka Poézia moja láska, ako recitátor veršov Hviezdoslava i Pavla Horova, budete ho počuť v hlavnej úlohe ako lorda Lyonela Carltona v hre Petra Karvaša Carltonovská komédia, ale aj ako otca v hre Dušana Širokého Ak chceš, ozvi sa. Nebudú chýbať ani pásma o jeho živote a hereckej tvorbe. Zároveň sa vo vysielaní venujeme aj téme slobody a jej dôležitosti v našom živote. Ponúkneme vám viacero relácií, ktoré reflektujú jej rôzne podoby.

Hneď v úvode nášho týždňa zaznie Ladislav Chudík v prvej časti čítania na pokračovanie z pamätí Jána Smreka pod názvom Poézia, moja láska. Básnik v nej spomína na kultúrny časopis Elán, ktorého bol vydavateľom. V réžii Viery Weidlerovej spoluúčinkuje Jozef Šimonovič. Program je z roku 1997. Vysielame v piatich častiach. Spolu s básnikom Smrekom a jeho priateľom, maliarom Martinom Benkom, v nej podnikneme dobrodružnú cestu nielen po Stredomorí, ale aj púť jeho kľukatou históriou a ďalšie dobrodružstvá.

Nasledovať bude pôvodná rozhlasová hra Dušana Širokého Ak chceš, ozvi sa. Autor v nej vykresľuje vzťahy dospievajúceho chlapca k svojmu otcovi a jeho nastávajúcej partnerke, s čím sa chlapec nevie vysporiadať. V úlohe otca budete počuť majstra Chudíka. Spoluúčinkujú Igor Kováč, Soňa Valentová, Mária Prechovská, Igor Hrabinský, Jozef Šándor, Vladimír Minarovič, Jozef Dánai a ďalší. Réžia: Milan Semík. Hra mala premiéru v roku 1980.

Už po siedmy raz sa v Banskej Štiavnici uskutočňuje komorný festival undergroundu a disentu s názvom „Slovo alebo hudba“, v ktorom je skrytá aj podstata festivalu – tým je pojem SLOBODA. Viac o východiskách tohto podujatia, ale aj tohtoročnom programe prezradila organizátorka Zuzana Bargerová moderátorovi Tomášovi Bartoňkovi .Vysielame pod názvom Festival SLovO aleBO huDbA. Podujatie bude od 31. mája do 2. júna.

Utorkový programový blok otvorí hodinový profilový rozhovor redaktora Juraja Kulíka s Ladislavom Chudíkom, ktorý spolu urobili v roku 2000. Vysielame v rámci cyklu Ars litera - Ikony divadla.

Naše aktuálne vysielanie sa popri majstrovi Chudíkovi dotýka aj témy slobody. Pri príležitosti 25. výročia novembrových udalostí uvažovalo 25 osobností našej kultúry o 25-tich rokoch našej slobody. Ako vnímal slobodu a demokraciu herec Milan Lasica, si vypočujete v jeho vlastnom podaní. Zamyslenie uvádzame pod názvom 5 x 5 úvah o slobode: Milan Lasica. V roku 2014 redakčne pripravil Marián Grebáč.

Cez slzy bolesti sa všetky matky smejú / v blaženom odovzdaní / nad kolískou / až keď v nej plače dieťa...“ píše vo svojej básni Ako sa ťažko rodí dieťa Pavol Horov. V týchto dňoch si pripomíname 110. výročie narodenia tohto básnika. Celú báseň si vypočujete vo vysielaní Rádia Litera v podaní Ladislava Chudíka.

Pôvodná rozhlasová hra Petra Karvaša Carltonovská komédia nastoľuje závažné spoločenské problémy. Príbeh lorda Lyonela Carltona, hlavného cenzora Jej veličenstva, ktorý zodpovedá za mravnosť a čistotu národa, odvíja sa od spisu B-1447 obsahujúceho inkriminované fotografické snímky, ktoré má úrad schváliť alebo zakázať. V hlavnej úlohe s Ladislavom Chudíkom. Ďalej účinkujú Mária Prechovská, Karol Machata, František Dibarbora, Anton Mrvečka, Eva Krížiková, František Zvarík, Dušan Blaškovič a Martin Gregor. Réžia: Dušan Zimen v roku 1969. Počúvajte od stredy.

Následne vám na Litere ponúkneme zopár poznámok k odpovedi na otázku Je umelecká tvorba naozaj slobodná? Ich autorom je Ján Gavura a vypočujete si ich v rámci cyklu Poetologický slovník. V réžii Mileny Lukáčovej účinkujú Alfréd Swan a Vladimír Štefuca. V roku 2009 redakčne pripravila Zuzana Belková.

Od štvrtka do vysielania pridávame ďalší portrét slovenskej hereckej legendy, v dokumentárnom pásme Juraja Kulíka, ktorú nazval Gentleman – Ladislav Chudík. Okrem autora relácie a L.Chudíka budete počuť hlasy Emílie Vášáryovej, Márie Kráľovičovej a Martina Hubu. Reláciou sprevádzal Štefan Bučko. Na nahrávke ďalej spolupracovali Katarína Cútová, Eva Irmanová a Jozef Lenhart, ktorý v roku 2004 reláciu redakčne a realizačne pripravil.

Pod názvom O slobode na Litere ďalej ponúkneme výber krátkych satirických próz nemeckého prozaika Gabriela Lauba. Z nemčiny preložila Etela Farkašová. Číta Peter Sklár. Relácia mala premiéru v roku 2000.

Americký spisovateľ Richard Bach bol pôvodne stíhací pilot. Keď odišiel z letectva, nevedel si nájsť nové zamestnanie a preto sa rozhodol byť spisovateľom. O krátky čas mal mystický zážitok: pred jeho vnútorným zrakom sa ako dej filmu premietol príbeh o morskej čajke. Bach potreboval nielen tento silný zážitok, ale aj odvahu, aby prelomil svoju vnútornú cenzúru a napísal čosi také bláznivé a čudácke – dojímavý príbeh o morskej čajke, ktorá spoznala, že nie je len vtákom z kostí a peria, ale dokonalou ideou slobody, ktorú nič neobmedzuje. Úryvok z knihy Čajka Jonathan Livingston vám prečíta Alfréd Swan.

A opäť Ladislav Chudíka, ktorý vám následne prednesie verše slovenského básnika Pavla Orságha Hviezdoslava, pod názvom témy týždňa - Sloboda.

Z cyklu Filozofická knižnica nám od piatku vypadne relácia o tom, ako sa menil koncept slobody vo filozofickom myslení, čím bola sloboda pre človeka kedysi a čím je dnes. Hosťami redaktorky Márie Michalkovej budú doc. Etela Farkašová a prof. Emil Višňovský z katedry filozofie Filozofickej fakulty UK v Bratislave a PhDr. Milan Zemko z Historického ústavu SAV. Program z roku 2012 má názov Sloboda kedysi a dnes.

Pokračujeme satirickou minidrámou Sama Chovanca s názvom Sloboda mlčať. Účinkujú Juraj Predmerský, Michaela Piesyk, Miroslav Trnavský, Michaela Kapráliková a Laco Kerata. Režírovala okrem autora Milena Lukáčová v roku 2016.

Téma slobody náš programový týždeň aj uzatvorí a to v premiérovom cykle V skratke, do ktorého tentoraz prispel Martin Šenc. Má názov Zabudnúť na všetko a len hrať. Autor vo svojej eseji uvažuje o tom, ako sa dá byť slobodný pri hudobnej interpretácii. Číta Tomáš Bartoněk. Program je z roku 2024.

Program týždňa Rádia Litera

Autor programového týždňa: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame