S Emom Bohúňom, Franzom Kafkom a Julesom Vernom

S Emom Bohúňom, Franzom Kafkom a Julesom Vernom

Prvý júnový týždeň sa v Rádiu Litera opäť naladíme na poslucháčske tipy, želania a aktuálne výročia. Vo vysielaní sa objaví v rámci cyklu Čítanie na pokračovanie Emo Bohúň a jeho poviedky i pásma o živote. Nič z toho sme v našom rádiu ešte nevysielali. Môžete sa tešiť na Bohúňovu poviedku Z východnej metropoly a Schubertovu Nedokončenú. Hrou Proces si pripomenieme 100 rokov od smrti spisovateľa Franza Kafku. A objavili sme pre vás opäť aj roky nevysielané hry, a to Reparát (od A. Štrbáka) a Cestu slepých vtákov (od L. Součka). Priaznivci Julesa Verna sa môžu tešiť na hru Prízrak Dochartovej šachty. V programe sa objaví aj dramatizované pásmo o nórskej autorke a nositeľke Nobelovej ceny za literatúru Sigrid Undsetovej. A nebude chýbať ani poézia (verše J. Silana a K. Mojžišovej) a esej (D. Durkáč). Bratislavou vás bude sprevádzať M. Zumríková Kekeliaková v premiérovej relácii Po Radlinského ulici (do rozhlasu).

V rámci cyklu Čítanie na pokračovanie sa tento týždeň budete môcť započúvať do poviedok slovenského spisovateľa Ema Bohúňa, ale aj do jeho životného príbehu v pásmach spracovaných očami viacerých autorov. Bohúň bol slovenský spisovateľ, novinár, redaktor, zakladateľ humoristických časopisov. Niektorí ho poznajú ako autora memoárových a humoristických próz a ľudových románov, pričom viaceré boli aj sfilmované. Od pondelka začíname jeho poviedkou Z východnej metropoly, ďalej to bude titul Schubertova Nedokončená, Zlatoústi rozprávači, Panoráma z východného Slovenska alebo aj Veľký rozprávač bratislavskej bohémy.

3. júna 1924 – pred sto rokmi – sa zavŕšilo dielo i životný osud spisovateľa Franza Kafku. My si ho pripomenieme dramatizáciou jeho svetoznámeho románu Proces. Autor v ňom zobrazuje bytostný konflikt jedinca s anonymným a nepriateľským spoločenstvom. Upozorňuje na permanentnú prítomnosť absurdnosti, ktorá sprevádza ľudský život. V hre budete počuť napríklad Roberta Rotha, Richarda Stankeho, Ela Romančíka či Mateja Landla. Režíroval Martin Kákoš v roku 2003.

Od utorka sa v našom vysielaní objaví poslucháčsky tip a zároveň roky nevysielaná rozhlasová hra Antona Štrbáka s názvom Reparát. Hra mala premiéru v roku 1977. Nechýba v nej vyrovnávanie sa hrdinu so životom po nepríjemnej osudovej udalosti. V réžii Hany Makovickej účinkujú Jozef Úradník, Brigita Bobulová, František Papp, Darina Poldaufová, Milan Drotár a ďalší.

Slovenský básnik a prekladateľ, jeden z vrcholných predstaviteľov druhej vlny slovenskej katolíckej moderny. Vo svojich zbierkach sa sústredil na osud človeka v zložitých životných situáciách z hľadiska kresťanskej morálky. Reč je o Jankovi Silanovi, ktorého život a dielo si pribížime v rámci relácie Božské uzly. Uvádzame pod názvom Janko Silan: Cesta pokory. V réžii Táne Tadlánkovej účinkujú Soňa Ulická a Miroslav Trnavský. Program je z roku 2012.

Od stredy v našom vysielaní nájdete obnovenú premiéru roky nevysielaného umelecko-dokumentárneho pásma o nositeľke Nobelovej ceny Sigrid Undsetovej. Spisovateľku preslávil najmä trojdielny román Kristína Vavrincová, príbeh veľkej tragickej lásky napísala v roku 1928. Autorka Mariana Komorová svoj program nazvala Hľadať a nájsť. V réžii Andreja Turčana v roku 1997 účinkujú Jana Pilzová a Andrej Mojžiš.

Je pravdou, že humor je dobrý sluha, ale môže byť aj zlý pán? Vzniká humor iba v dobrej nálade? Sme veselosti otvorenejší a objavuje sa ľahšie vtedy, keď sme oddýchnutí, keď trávime čas v prítomnosti ľudí, ktorí sa často usmievajú, prípadne detí, jednoducho v príjemnom prostredí? O tom, a ešte o niečom naviac, je esej Daniela Durkáča, Humor je cesta. Vy ho počúvajte v interpretácii Lukáša Maťufku z roku 2024.

Rozhlasovú hru pre mládež Prízrak Dochartovej šachty uvádzame na motívy románu Julesa Verna. Francúzsky autor sa v dobrodružnom príbehu inšpiroval škótskymi povesťami, historkami tamojších baníkov. V jednej šachte, v ktorej už nieto uhlia, ostal baník s rodinou, aby v nej hľadal ďalšie zdroje. No stalo sa čosi neočakávané. Starší baníci si myslia, že sa tam usídlil zakliaty prízrak.... Príbeh má hviezdne obsadenie: Elo Romančík, Michal Dočolomanský, Július Pántik, Ján Kroner, Leopold Haverl, Ivan Romančík... Režírovala Viera Weidlerová v roku 1992. 

V uzulinkej záhradke na Radlinského ulici so vstupom do ulice Fazuľová býval voňavý agát a cigarový strom. My sa touto ulicou, ktorou mnohí smerujú do Slovenského rozhlasu, poprechádzame veľmi pomaly a pozorne. Zvykla to robiť aj spisovateľka Jana Beňová oživujúc v sebe rolu flanéra, čiže pozorného a vytrvalého tuláka v bratislavských uliciach. Za sprievodcu z dávnej minulosti si vyberieme historika Tivadara Ortvaya. So súčasnou výskumníčkou Juliou Itin nazrieme aj do niektorých interiérov Radlinského ulice, kde sú zachované vzácne staré dlažby a obklady. Budeme tak vďaka jej výskumom tak trocha Elsou Grailich – Bratislavčankou, ktorá v dvadsiatych rokoch minulého storočia napísala knihu o svojich návštevách v starých prešporských rodinách, kde opísala interiéry a životný štýl mešťanov. Elsa počas druhej svetovej vojny zachránila mnohé židovské deti a jej dom na Leškovej po skončení vojny znárodnili. Viac vám prezradí Monika Zumríková Kekeliaková vo svojom programe Po Radlinského ulici (do rozhlasu). Uvádzame v premiéra v rámci cyklu Z tvorivej dielne Rádia Litera z roku 2024. Účinkujú Ján Gallovič a Andrea Eliášová.

Od piatku si nenechajte ujsť roky nevysielanú sci-fi hru Cesta slepých vtákov. Napísal ju Ludvik Souček. Hrdinom románu je český lekár Jiří Kameník, ktorý spoločne so svojím islandským kolegom zisťuje, že doposiaľ neprebádané jaskyne pod islandským kráterom Sneffels, skrývajú úžasné tajomstvá. V knižke je umne spojená vzrušujúca téma mimozemšťanov a iných záhad sveta. V hre z roku 1969 budete počuť Vieru Bálinthovú, Slava Drozda, Karola Čálika či Ivana Krivosudského. Režíroval Mikuláš Bugár.

Na záver nášho týždňa si vychutnajte verše Kristíny Mojžišovej s názvom Naliehavá potreba krídel. Ide o zrelú básnickú výpoveď autorky, ktorá poeticky pristupuje k pohľadu na mladosť, smrť, starobu a slobodu ducha. To všetko s ľahkosťou, v ktorej sa kĺbi „detská zvedavosť s múdrosťou starca“. V réžii Stanislava Bilého účinkuje Ľuba Blaškovičová. Program je z roku 2024.

Program Rádia Litera

Autorka programového týždňa: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračná snímka: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame