Zo starých kroník, čínskych prechádzok a odkazu J. Smreka

Zo starých kroník, čínskych prechádzok a odkazu J. Smreka

 Tento týždeň budeme v Rádiu Litera opäť pestrofarebný - témami, žánrom. Budeme si čítať o čínskej kultúre, jedle, mentalite, a to z knihy Pavla Dvořáka, ml. Moja čínska dekáda. Kniha je mimoriadne pútavá a nejedenkrát vyvolá úsmev. Vo vysielaní sa objavia opäť poslucháčske tipy a dlho nevysielané hry. Potešíme aj priaznivcov Dobšinského rozprávok (Dvanásti bratia a trinásta sestra) ale i poézie. Urobíme radosť aj priaznivcom Jána Smreka – po prvýkrát sa objaví v našom vysielaní dramatizácia jeho skladby Básnik a žena, ako aj jeho spomienky na detstvo či rozhovor s jeho manželkou Blankou Čietekovou. Budeme si čítať zo starých kroník, a to príbeh o Svätoplukovi, Pribinovi, Andrejovi Svoradovi a Beňadikovi. Max Brod si zaspomína na svojho priateľa F. Kafku a v premiére sa objaví glosa M. Zumríkovej Kekeliakovej Kultúra interiérov (včera a dnes).

Moja čínska dekáda - to sú vtipné, ale i smutné, prekvapujúce, či niekedy až šokujúce; ale vždy veľmi zaujímavé zážitky sinológa, tlmočníka čínštiny Pavla Dvořáka. Zachytáva viac ako desať rokov života medzi Číňanmi. Nikdy netúžil precestovať svet. Túžil len spoznať Čínu. Ale tak, ako ju pozná málokto. Po štúdiách na čínskej univerzite sa mal vrátiť domov,  namiesto toho zavolal rodičom, že sa už nevráti. Z malej slovenskej dediny sa presťahoval do Šanghaja. Jeho postrehy si budeme na pokračovanie čítať počas celého týždňa v piatich častiach. V réžii Ľubice Plieškovej účinkuje Juraj Smutný. Program je z roku 2024.

Ďalej vás pozývame vypočuť si básnickú skladbu Jána Smreka Básnik a žena. V hlavných úlohách sa predstavia Magda Vášáryová a Dušan Jamrich. Dramatizácia vznikla v roku 1976 a v Rádiu Litera má obnovenú premiéru.

„Na mohutnom nitrianskom hradisku kľačala pred krížom krásna bavorská kňažná Adelaida, Pribinova manželka. Z veľkej lásky privolila stať sa ženou pohana a odišla s ním medzi jeho ľud, ktorý žil v nevedomosti a nepoznal cestu spásy. Adelaida sa vrúcne modlila, aby Boh svetlom ožiaril Pribinovu myseľ a v krste svätom sa zrodil k životu božiemu. Jej túžba bola taká veľká, že stravovala jej telo i dušu. Krásna kňažná bola čoraz útlejšia a zádumčivejšia. A v tom slabom tele sa práve prebúdzal nový život...“ Od pondelka nájdete v našom vysielaní i Príbehy zo starých slovenských kroník autorky Zuzany Zemaníkovej. Vyberáme pre vás text O Pribinovi V réžii Mileny Lukáčovej z roku 2013 účinkuje Ján Mistrík.

Ak patríte k tým, ktorí obľubujú hlas Kamily Magálovej, potešíme vás. Herečku vám ponúkneme rovno v úlohe učiteľky Oľgy Fortúnovej. A popri nej bude znieť mužský hlas Emila Horvátha, ml., Michala Dočolomanského, Karola Machatu či Borisa Farkaša. Hra je poslucháčskym tipom. Vznikla v roku 1990 a pre rozhlas ju napísal Ján Štepita. Počúvajte od utorka.

Následne sa vrátime k cyklu Príbehy zo starých slovenských kroník, tentoraz to bude príbeh O Svätoplukovi: „Stará kronika vraví, že sa to stalo práve na Kvetnú nedeľu roku 885. Arcibiskup Metod, podopieraný svojimi učeníkmi, posledný raz krivkal do chrámu Božieho, aby odslúžil svätú omšu. Už dlhých dvadsaťdva rokov žil na Veľkej Morave. Kázal, učil, karhal bezbožníkov a hriešnikov... Len s kráľom Svätoplukom si Metod netrafil do noty...“ V réžii Mileny Lukáčovej účinkuje Ján Mistrík.

Čo všetko si predstavíte, keď sa povie Zmätok v hlave? V rovnomennej hre sa tento nepríjemný stav dostal aj do samotného názvu. Nebudeme prezrádzať viac, pevne veríme, že vás inscenácia nesklame a na jej konci si iba poviete, že hry Jána Štepitu vždy stoja zato. Zmätok v hlave doteraz v našom rádiu neznel, preto si na ňu nájdite osobitý čas. V réžii Ladislava Hyžu účinkujú František Výrostko, Renáta Rundová, Emília Čížová, Martin Horňák, Michal Gazdík a ďalší. Program je z roku 1996. Vysielame od stredy.

A do tretice Príbehy zo starých slovenských kroník, autorom toho O Svoradovi je Rudolf Dobiáš: „ Pred takmer tisíc rokmi, krátko po veľkonočných sviatkoch, mních Andrej Svorad, ktorý prišiel do Nitry z Poľska, poprosil svojho predstaveného opáta Filipa, aby mu dovolil odísť z kláštora pod Zoborom do pustovne na Skalke pri Trenčíne. V Nitre, ktorá sa vtedy volala Nitrava, bol benediktínsky kláštor, bývali v ňom mnísi... Nadišiel čas, aby som sa utiahol do samoty a zvyšok života prežil v pustovni...“ V réžii Mileny Lukáčovej účinkuje Ján Mistrík.

Pokračujeme silnými veršami Stanislava Hábera s názvom Mene Tekel Ufarsin. Budete počuť básnickú reakciu na vojnový konflikt na Ukrajine, v podaní Petra Sklára.

Od štvrtka sa do nášho vysielania zaradí program Ľudia v meste. Autorka Marta Suchánková v ňom zachytáva manželku Jána Smreka – Blanku Čietekovú. Spomína na začiatky spoločného života s básnikom, na prácu v časopise "Elán", hovorí o výchove detí, o vedení domácnosti, o priateľoch - osobnostiach slovenského kultúrneho života, o vlastnej poetickej tvorbe, o svojich záľubách, o priateľských stretnutiach. Účinkujú Blanka Čieteková, Mária Dacejová, Juraj Sarvaš. Relácia je z roku 1996.

Priateľ Franza Kafku - Max Brod - bol za jeho života propagátor a po smrti editor Kafkovho diela. A tak sa stal oprávnene i jeho prvým životopiscom. Brodova kniha sa stala základom všetkých nasledujúcich kafkovských bádaní. My vám na Litere ponúkneme program z cyklu Fakty pod názvom Max Brod: Život plný zápasov. Spomienky na priateľa a spisovateľa Franza Kafku. V réžii Evy Reiselovej účinkuje Juraj Hrčka. Program je z roku 2024.

Príbehy zo starých slovenských kroník, od autora Rudolfa Dobiáša pokračujú príbehom O Beňadikovi. „Drevorubač vtedy vyšiel z hory, kľakol si do stredu čistiny. Obrátil oči k nebu, prežehnal sa a začal sa modliť. Bol to mních Beňadik. Do týchto končín prišiel z Nitry a bohabojným pustovníckym životom si chcel vyslúžiť večný život v nebi. Pokým sa modlil, orol pokukoval po pustovníkovi. Keď sa konečne domodlil a len čo sa prežehnal a vstal, orol sa mu ťarbavo pohol v ústrety... „ V réžii Mileny Lukáčovej účinkuje Ján Mistrík.

Bol raz jeden kráľ, ktorý mal dvanásť synov. Keď však čakali trináste dieťa a narodila sa im dcéra, stalo sa veľké nešťastie... Piatkový programový blok na Litere začneme rozprávkovo, titulom Pavla Dobšinského Dvanásti bratia a trinásta sestra. Pre rozhlas napísala Elena Antalová. V réžii Mikuláša Bugára účinkujú Ján Jamnický, Eva Kristínvá, Anna Bučinská, Anton Mrvečka, Jozef Longauer, Pavol Mikulík, Gejza Slameň, Viera Bálinthová. Hra je z roku 1971.

V publicistike Juraja Koutnéhos názvom Spomienky Jána Smreka na detstvo na vás čaká rozhovor s významným slovenským básnikom Jánom Smrekom a jeho detské  spomienky na život na dedine, šantenie, oberačky, refllexie na Modru, kde sa presťahovali, báseň pre babku a nebude chýbať ani odkaz mladej generácii. Program je z roku 1993.

Náš týždeň zakončí premiéra z autorského cyklu V skratke, do ktorého prispela Monika Zumríková Kekeliaková glosou s názvom Kultúra interiérov (včera a dnes).  Autorka spolu s Elsou Grailich nazrie do starých prešporských interiérov, z ktorých mnohé už neexistujú a zamyslí sa nad literárnym obrazom bytovej kultúry u dnešných poviedkarov. Číta Andrea Eliášová. Program je z roku 2024.

Program Rádia Litera

Autorka programového týždňa: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustrácia: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame