Fantastický týždeň s Jurajom Červenákom

Fantastický týždeň s Jurajom Červenákom

Tento týždeň bude na Litere plný literárnej fantastiky. V našom programe si pripomíname 50. narodeniny slovenského spisovateľa a publicistu Juraja Červenáka, ktorý na poli fantasy a dobrodružnej literatúry patrí medzi stredoeurópsku špičku. Narodil sa 16. júna 1974 v Žiari nad Hronom, má za sebou bohatú publikačnú činnosť i viacero literárnych cien. V našom programe nájdete Červenákovu dvojdielnu poviedku Útek Jonathana Harkera, pôvodné rozhlasové hry Kliatba na Zobore a Mŕtvi na Pekelnom vrchu, pásmo o jeho historickej detektívke Krv prvorodených, a vypočujete si aj rozhovor redaktorky Zuzany Tkáčikovej s autorom. V Čítaní na pokračovanie si budeme čítať z poviedok Ceny fantázie – literárnej súťaže fantastických poviedok a ponúkneme vám aj pásma venované literárnemu žánru fantasy. V programe tohto týždňa sa objaví tiež dlho nevysielaná pôvodná rozhlasová hra pre mládež Jozefa Repka Sobota - deň pravdy z roku 1982, v hlavnej úlohe s Emilom Fillom. A chýbať nebude ani premiérová glosa Juraja Kovalčíka Annine lásky z nášho pôvodného esejistického cyklu V skratke.

Počas „fantastického týždňa“ si budeme v piatich častiach na pokračovanie vyberať z titulov Ceny fantázie – literárnej súťaže fantastických poviedok v slovenskom jazyku. Od pondelka začíname textom Antona Stiffela Úskalia návratov, ďalej to bude Roman Hríbik s titulom Útulok na Sibírskej ulici, Silvia Zeumerová s textom Karya, Martin Polák a Chuť ríše a na záver Beata Takáčová s poviedkou Na vlečke. V réžii Táne Tadlánkovej z roku 2020 číta Peter Rúfus, Ondrej Kaprálik a Zuzana Kyzeková.

Jeden z najpopulárnejších autorov fantasy literatúry na Slovensku, Juraj Červenák napísal pre rozhlas hru z obdobia konca prvého tisícročia, keď životy ľudí ovládali magické sily a boj o moc zvádzali dobré a zlé mocnosti. Zachrániť rovnováhu v Nitrianskom kniežatstve sa pokúsia nový vládca svätyne Krvavého ohňa, černokňažník Rogan so svojim pomocníkom vlkom Goryvladom a krásnou, ale slepou vedmou Miladou. Rozhlasová hra nesie názov Kliatba na Zobore. Účinkujú Peter Rúfus, Miroslav Kolbašský, Szidi Tobiasz, Marek Geišberg, Karol Čálik, Jana Lieskovská a ďalší. Režíroval Róbert Horňák v roku 2010.

Už dnes žijeme obklopení výdobytkami vedy a techniky, ktoré spôsobujú, že budúcnosť opísaná sci-fi autormi minulosti sa preľnula s každodennou realitou. Presvedčenie o neustálom vedeckom pokroku ľudstva má prirodzený výraz vo vedeckej fantastike. Stúpajúca popularita žánru fantasy sa však už tak priamočiaro vysvetliť nedá. Jakub Souček sa však na to podujme, rovnako ako na prehodnotenie nízkeho statusu fantastiky v beletrii. Viac sa dozviete v eseji Fantastika v storočí techniky, ktorú vám prečíta Peter Himič. Vyrobil Slovenský rozhlas v roku 2018.

Fantasy žáner má silnú fanúšikovskú základňu vo svete, ale aj na Slovensku. Máme u nás aj dostatok spisovateľov, ktorí sa tomuto žánru venujú. Napriek tomu nie sú až tak úspešní, a slovenskí čitatelia radšej siahajú po zahraničných autoroch tohto žánru. Prečo to tak je, ako sa píše fantasy a kedy je vlastne dobre napísané? To sú témy, ktorým sa bude venovať v cykle Ars litera Pavol Náther. V pásme Fantasy žáner na Slovensku z roku 2022 ďalej účinkujú Ivan Harman a Alexandra Pavelková. Počúvajte od utorka.

Juraj Červenák má aj tú výsadu, že si môže dovoliť byť umelcom na voľnej nohe. K jeho zásadným počinom patrí tetralógia Černokňažník a začiatok série o stredovekých vyšetrovateľoch detektívnych príbehov. Literárne pásmo venované historickej detektívke J. Červenáka uvádzame pod názvom Krv prvorodených. Účinkujú Michal Ďuriš, Egon Tomajko a Juraj Červenák. Program je z roku 2014.

Od stredy sa môžete tešiť na pôvodnú detektívnu rozhlasovú hru J. Červenáka Mŕtvi na Pekelnom vrchu. Na konci 16. storočia zúri v kresťanskom pohraničí vojna s Osmanskou ríšou. Turci sa pokúšajú preniknúť k bohatým banským mestám v hornom Uhorsku. Vojnového veterána Steina vyšlú do Štiavnice odhaliť zradcu. Pátranie ešte skomplikuje vražda miestneho šľachtica. Zdá sa, že všetko súvisí so zlorečeným Pekelným vrchom – mnohí veria, že sa na ňom zjavuje duch zhýralej meštianky, a po nociach sa tam rozlieha vytie psov, čo strážia bránu do záhrobia. Účinkujú Ivan Krúpa, Michal Šoltész, Ľubomír Záhon, Juraj Zetyák, Alena Ďuránová, Igor Kasala a ďalší. Režírovl v roku 2012 Róbert Šveda.

Pokračujeme autorským cyklom V skratke. Juraj Kovalčík sa vo svojom texte Annine lásky zamýšľa nad neodborným a neadekvátnym hodnotením vhodnosti literatúry pre deti a mládež, ktorému v súčasnosti čelia autori zo strany politických reprezentantov. Číta Tomáš Bartoněk. Program z roku 2024 vysielame v premiére.

Od štvrtka v našom vysielaní nájdete reláciu z cyklu Fokus. Redaktorka Zuzana Tkáčiková sa v nej rozpráva so spisovateľom a publicistom Jurajom Červenákom. Dozviete sa, že svoj prvý román napísal, keď mal 9 rokov, že je vášnivým filmovým divákom, alebo aj to, že dokáže dokončiť dve knihy ročne. Rozhovor je z roku 2016.

Nenechajte si ujsť ani pôvodnú rozhlasovú hru pre mládež od Jozefa Repka s názvom Sobota – deň pravdy. Hru o priateľstve, rodine, kúzlach a hlavne o jednom rozhodnutí hovoriť iba pravdu, v hlavnej úlohe s Emilom Fillom, v roku 1982 režijne naštudoval Mikuláš Bugár. Spoluúčinkujú Darina Chmúrová, Pavol Lazar, Eduard Bindas, Božidara Turzonovová, Eva Krížiková, Dušan Blaškovič, Zora Kolínska, Ivan Krivosudský a ďalší. Dlho nevysielanú hru pre vás oprašujeme vďaka tipu od nášho poslucháča Michala.

Tolkien či Pratchet - autori literárneho žánru fantasy vždy znovu a znovu strhávajú čitateľov k dobrodružstvu s prímesou mágie. V programe Rádia Litera vám od piatku prinesieme zopár úvah na tému fantasy. Ich autorom je Miloš Ferko, ktorý pripravil pásmo s názvom Odveká túžba po príbehu. V réžii Martina Bendika účinkujú Vladimír Minarovič a Miroslav Trnavský. V roku 2004 redakčne pripravila Zuzana Belková.

Juraj Červenák je najplodnejším a najúspešnejším slovenským autorom fantastiky. Je známy aj v Čechách, Poľsku či Rusku, jeho poviedku uverejnil aj legendárny americký časopis Weird Tales. Svoje prvé hrdinské fantasy publikoval v češtine pod severskými pseudonymami, dnes má na konte viac ako dvadsať knižných titulov. Jeho poviedka Útek Jonathana Harkera je príbehom inšpirovaným transylvánskymi lesmi, grófom Draculom a inými hôrnymi bytôstkami z ríše pekelnej. Hlavná postava Jonathan Harker uniká z temného upírskeho obydlia, pričom zažíva démonické dobrodružstvá so strigou, lesnými vílami, vlkmi a Draculovými posluhovačkami. Hororovú poviedku vysielame v dvoch častiach za sebou. V réžii Vladimíra Kivadera číta Marek Geišberg. Poviedka mala premiéru v roku 2012.

Program týždňa Rádia Litera

Autor programového týždňa: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame