Peter Sever a Edita Grosmanová  (100. výročie narodenia)

Peter Sever a Edita Grosmanová  (100. výročie narodenia)

Tento týždeň dedikujeme nášmu vernému poslucháčovi Tomášovi Hurtešákovi, ktorý by 10. júla 2024 oslávil svoje 36. narodeniny. Žiaľ, v septembri 2022 nás náhle opustil. My však na neho v našom rádiu nezabúdame, pamätáme na všetky tie vzácne rozhlasové hry, ktoré sme práve vďaka nemu vylovili z veľkého rozhlasového „mora“. Týždeň osobitne venujeme aj rozhlasovému autorovi Petrovi Severovi a Edite Grosmanovej, ktorá prežila jeden z prvých dievčenských židovských transportov zo Slovenska. Obaja by sa 11. júla 2024 dožili okrúhlych stých narodenín. Môžete sa preto tešiť na pásmo, v ktorom budete počuť aj samotnú Editu Grosmanovú. Vo vysielaní sa objavia doteraz na Litere nevysielané 4 časti z prózy Editinho manžela Ladislava Grosmana pod názvom Z pekla šťastie. Tvorba Petra Severa bude zastúpená poviedkou Mladí, hrou Veniec z čečiny a hrou Ženy pre Dominika. A nezabudli sme ani na priaznivcov rozprávok (tento týždeň to bude Roháčska mladucha) a milovníkov poézie (tento týždeň to bude M. Vinco, A. Alireza a R. Brautigan). Veríme, že poteší aj fíčer o postavení žien na Slovensku v minulosti a dnes pod názvom Izba pre slúžku.

Tento týždeň si budeme v štyroch častiach čítať z knihy Ladislava Grosmana Z pekla šťastie. Spisovateľ Ladislav Grosman je známy ako autor novely Obchod na korze, ktorá sa stala podkladom pre rovnomenný film ocenený Oscarom. Z pozostalosti vyšlo ďalšie Grosmanovo dielo Z pekla šťastie - príbeh dvanásťročného slovenského židovského chlapca, ktorý s hlavou plnou znalostí z dobrodružných románov a sentimentálnych príbehov, zažije útek za hranice, internačný tabor, väzenie, všetko, čo mu pripraví práve prebiehajúca druhá svetová vojna. Napokon sa má znovu stretnúť s bratom a rodičmi, ktorí mali v mašinérii transportov smrti z pekla šťastie. No nakoniec je všetko celkom inak. V réžii Petra Vilhana účinkuje Peter Sasák.

Mladý tridsiatnik sa stretne s mladou študentkou Jarkou. Ako asi tento príbeh bude pokračovať? Prezradíme vám to v poviedke Petra Severa pod názvom Mladí. V réžii Evy Galandovej účinkujú Ivan Mistrík, Zuzana Kocúriková a Eva Večerová. Program je z roku 1977.

Programový blok, ktorý začíname vysielať od pondelka, uzavrie rozprávková hra Rudolfa Dobiáša a Metoda Krála pod názvom Roháčska mladucha. Terezka a Jurko si sľúbili vernosť až do smrti. Terezka sa vyberie podeliť o radosť s horami, riekami a prírodou, ale tá jej namiesto prijatia zošle búrku. Čo táto predtucha prírody znamená a ako si dievčina a mládenec budú hľadať k sebe cestu, vám vyrozprávajú hrdinovia hry pre celú rodinu. V réžii Viliama Sýkoru účinkujú Zdena Studenková, Alojz Kramár, Alfréd Swan, Jozef Cút, Ida Rapaičová, Vlado Müller, Eva Večerová, Darina Chmúrová a Táňa Hrivnáková. Hra je z roku 1984.

Od utorka na vás čaká Arthur Conan Doyle a jeho Námorná zmluva. Môžete sa tešiť na moderné rozhlasové spracovanie klasického detektívneho príbehu o geniálnom detektívovi (Juraj Kemka), ktorý podľa prekladu Alfonza Bednára zdramatizoval Karol Horváth. Sherlock Holmes s pomocou verného priateľa doktora Watsona (Gregor Hološka) tentoraz rieši záhadu straty vzácneho dokumentu. Príbehom a jeho dobovým kontextom poslucháča sprevádza aj samotný Sir Doyle (Peter Sklár), ktorý poodhalí čo to o vzniku detektívneho žánru. Štylizovaný zvukový dizajn a hudba komponovaná na mieru dotvárajú atmosféru, ktorá drží poslucháča v napätí až do konca. Spoluúčinkujú Tomáš Majláth, Jana Lieskovská, Michal Rovňák, Ján Mistrík a ďalší. Hra je z roku 2024.

Richarda Brautigana možno zaradiť do generácie beatnikov a éry hippies. Jeho diela sú originálne, plné svojského humoru, absurdných obrazov a netradičných metafor, ktoré možno považovať za Brautiganov autorský podpis. Slovenskému čitateľovi je známy predovšetkým ako originálny prozaik. Bol však aj básnikom, hoci jeho básne v našich prekladoch zatiaľ nevyšli. Vo vlastnom preklade nám ich prináša autor, ktorý sa predstavuje pod pseudonymom Dalfar. Vysielame pod názvom Môj nos starne. V réžii Stanislava Bilého účinkuje Miroslav Kolbašský.

Ak máte radi Ivana Šándora v jeho detských rozhlasových rolách, potom si nenechajte ujsť hru Petra Severa pod názvom Veniec z čečiny. Ivan Šándor sa vám tu prestaví v úlohe malého Jožka Dekreta. Hru venujeme rozhlasovému autorovi P. Severovi, ktorý by sa 11. júla 2024 dožil okrúhlej storočnice. V réžii Evy Galandovej spoluúčinkujú Maroš Kramár, Slávo Záhradník, Oľga Zöllnerová, Slávo Drozd, Ladislav Chudík, Stano Dančiak, Ľudmila Mandžárová a Július Vašek, Hru z roku 1990 počúvajte od stredy.

Vďaka prekladateľskej spolupráci Silvie Suto a Petra Milčáka si môžete vypočuť i verše iránskeho básnika Alireua Abiza pod názvom Láskavý vyšetrovateľ. Autor je aj literárny vedec a prekladateľ. Narodil sa v roku 1968 v Južnom Khorasane, vyštudoval anglickú literatúru na univerzite Ferdowsi v Mašhade a na Teheránskej univerzite, doktorandské štúdium z tvorivého písania poézie absolvoval na Newcastle University. V perzštine vydal doteraz päť básnických zbierok. V roku 2020 mu vyšla kniha Cenzúra literatúry v postrevolučnom Iráne. A hoci pre vás máme jeho básne, téma knihy o cenzúre a jeho poézie je rovnaká. V réžii Stanislava Bilého účinkuje Sebastián Bartko. Program je z roku 2024.

Od štvrtka si môžete vypočuť feministicky zameraný fíčer Doroty Vlnovej pod názvom Izba pre slúžku. Text skúma postavenie žien na Slovensku od minulosti po súčasnosť cez rozhovory s filozofkou, aktivistkou, slamerkou, architektkami či usporiadateľkou festivalu, ktoré sa tejto téme aktívne venujú. Napriek tomu, že ženy v Československu získali právo voliť a byť volené v roku 1920, je stále aktuálna otázka - kedy sa dopracujeme k úplnej rodovej rovnosti? V réžii Doroty Vlnovej účinkujú Adriana Mesochoritisová, Katarína Haberlandová, Ľubica Voľanská, Mariana Szapuová, Jana Mikuš, Mária Ševčíková. Program je z roku 2023.

11. júla 1924, pred sto rokmi, sa v Humennom narodila Edita Grosmanová, rodená Friedmanová, ktorá bola v prvom dievčenskom transporte z Popradu do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau. V tábore prežila tri roky a tri mesiace. Jarmila Hrehorčáková nám túto ženu predstaví aj ako manželku oscarového scenáristu Ladislava Grosmana. Viac sa dozviete v relácii z cyklu Skicár. Účinkuje autorka J. Hrehorčáková a Edita Grosmanová.

Od piatku budeme opäť spomínať na Petra Severa, tentoraz v jeho hre Ženy pre Dominika. V inscenácii sa objaví viac mužov ako žien, čo prinesie vtipné situácie s nádychom grotesky. Starý mládenec Dominik sa dostane k bytu a tak sa zdá, akoby v ňom už chýbalo iba jediné, a to nejaká tá žena. Viac prezrádzať nebudeme, príbeh Hanky, Daniely, Magdy, Lidy a Kláriky si dopočúvajte sami. Môžete sa tešiť na hlas Zory Kolínskej, Evy Večerovej, Zuzany Cigánovej, Dariny Chmúrovej a Idy Rapaičovej. V hlavnej úlohe Dominika sa predstaví Karol Machata. Hra je z roku 1981.

Následne si v krátkej eseji pripomenieme nášho verného poslucháča Tomáša Hurtešáka, ktorý nám roky posielal svoje poslucháčske tipy. 24. septembra 2022 však náhle zomrel a tento rok, 10. júla, by sa bol dožil 36. narodenín. Tomáš, Rádio Litera na teba nezabúda, tento náš vysielací týždeň venujeme práve tebe. Nechýbajú v ňom dlho nevysielané hry, na ktoré si aj ty opakovane upozorňoval. Zamyslenie uvádzame pod názvom Pamiatke Tomáša Hurtešáka v rámci cyklu V skratke. Autorkou textu je Monika Zumríková Kekeliaková. Číta Tomáš Bartoněk.

Náš týždeň uzavrú verše Milana Vinca Z hlbín večnej lásky. V réžii Adama Hanuljaka účinkuje Peter Sklár.

Program Rádia Litera

Autorka programového týždňa: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračná snímka: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame