Alternatívny týždeň

Alternatívny týždeň

Tento týždeň bude na Litere venovaný rôznym pohľadom na pojem alternatíva, ale budeme tiež spomínať na úspešné Slovenky - tou prvou je spisovateľka, dramatička, autorka literatúry pre deti a mládež, divadelných a rozhlasových hier, dramatizácií, filmových a televíznych scenárov i prekladov z češtiny - Hana Zelinová. Práve 20. júla si pripomíname 110. výročie jej narodenia. Rovnako si pripomenieme nezabudnuteľný prejav herečky Evy Krížikovej, ktorá by 15. júla oslávila 90. narodeniny.

Od pondelka si budeme v piatich častiach na pokračovanie čítať z románu Hany Zelinovej Ruža zo samého dna. Kniha hovorí o drogovo závislom chlapcovi a o jeho úspešnom návrate z pekla závislosti do života. V réžii Martina Kákoša číta Eduard Vítek, Katarína Orbanová, Ivan Laca, Miroslav Trnavský a Zuzana Haasová. V roku 1997 redakčne pripravila Miriam Vojteková.

Nasledovať bude rozhlasová adaptácia komédie Martina Rázusa Malý detektív. V hlavnej úlohe si budete môcť vychutnať Evu Krížikovú. V centre vtipného príbehu zo slovenského malomesta sa ocitá poštárka, ktorá naruší zamotané vzťahy medzi miestnymi pármi. Ďalej účinkujú Ladislav Chudík, Zdena Grúberová, Emília Vášáryová, Mária Kráľovičová a Ľubo Roman. Réžia: Juraj Haľama. Vyrobil Československý rozhlas v roku 1972.

V našom programe nájdete i dve krátke úvahy o pojme Alternatíva, z pera Dalfara a Richarda Kittu. Program je z cyklu Kľúčové slová. Čítajú Michaela Domovcová a Peter Čižmár. Vyrobil Slovenský rozhlas, košické štúdio, v roku 2020.

Od utorka vám na Litere ponúkneme reláciu Ivice Ruttkayovej z cyklu Stratení v čase. Bude o Vladimírovi Archlebovi, známom pod prezývkou Ráchel, ktorý bol legendárnym básnikom bratislavského undergroundu. Rovnako sa volá i relácia: Ráchel - básnik bratislavského undergroundu. Účinkujú Tamara Archlebová, Oľga Gyárfašová, Juraj Predmerský, Oleg Pastier, Alexander Balogh, Jerguš Sivoš, Daniel Levický Archleb a Ivica Ruttkayová. Program je z roku 2018. Po ňom vám redaktor Peter Turčík v Sociologickom slovníku priblíži pojmy Marginálna a alternatívna kultúra. Hosťom relácie z roku 2012 je doc. Ján Bunčák.

Od stredy sa môžete tešiť na rozhlasovú adaptáciu veselohry slovenského klasika Jonáša Záborského Frndolína, v hlavnej úlohe aj s Evou Krížikovou. Spoluúčinkujú Magda Vášáryová, Alojz Kramár, Martin Gregor, Dušan Jamrich, František Zvarík a Mária Kráľovičová. Réžia: Viera Weidlerová v roku 1976. Následne sa vrátime k Hane Zelinovej v relácii z cyklu Autor na dnes. Priravila Elena Jančušková. Hosťom programu je Ladislav Čúzy. Ukážky interpretuje Alfréd Swan. Relácia je z roku 2010.

Pridávame verše Billyho Childisha, ktorý je legendárnou postavou britského básnického a hudobného undergroundu. Je zakladateľom básnickej skupiny The Medway Poets. Vydal vyše 25 básnických zbierok a ako spevák a gitarista účinkoval na vyše 50 LP platniach rôznych britských garážových skupín. Verše B.Childisha pod názvom Do neba povedala si vypočujete v interpretácii Romana Matiska.

Od štrtka si môžete vyočuť pásmo Tomáša Bartoňka Krstný otec slovenského undergroundu. Relácia predstavuje knihu Maroša Pavúka "Bluesman v koberci". Na slovenskej hudobnej scéne je M. Pavúk známy ako ten, ktorý v 90. rokoch vytvoril kontaktný priestor novovznikajúcich, dovtedy garážových kapiel a tiež po slobode hladného publika. Založil prvý undergroundový hudobný klub na Slovensku a v roku 1995 aj prvý open-air hudobný festival Slovenské alternatívne leto. Ukážky z poviedok číta Peter Kollárik. Pásmo je z roku 2023.

V našom programe nájdete aj reláciu z cyklu Fokus, v ktorej sa Maroš Hečko a Braňo Bezák budú rozprávať o alternatíve v hudbe. B. Bezák známy ako Bebe je moderátor, DJ, ale aj zakladateľ, basgitarista a jeden zo spevákov skupiny Saténové ruky. Relácia je z roku 2011.

Vypočujte si tiež poéziu beatnického básnika Philipa Whalena. Je ďalším z básnikov-ekológov, ktorí sa kriticky stavajú k hodnotám pretechnizovanej americkej spoločnosti a svojím životom i tvorbou ponúkajú alternatívu vo forme existencie v symbióze s prírodou a ustavičného sebapoznávania. Verše s názvom Venované C preložil Marián Andričík. Recituje Stanislav Král.

Od piatku sa môžete tešiť na zábavné pásmo Humor plus humor plus Eva Krížiková. Program je akousi malou bilanciou komediálneho majstrovstva herečky Evy Krížikovej, v rôznych humorných scénkach, skečoch či kupletoch. Navodia spomienky na dávnejšie rozhlasové Silvestre. Autorom, moderátorom a režisérom pásma je Emil Benčík. Autori scénok: Alojz Čobej, Zdeno Luknár, Milan Lechan, Andrej Reiner a Jaroslav Schut. Relácia je z roku 2005.

V závere nášho týždňa sa spolu s redaktorkou Soňou Koželovou prenesieme do sveta slovenského alternatívneho divadla. Zoznámte sa s trochu iným - slobodným - divadlom. Predstavíme vám divadlo GUnaGU, Stoka, Skrat, Debris Company, AHA, Divadlo Pôtoň, Divadlo Petra Mankoveckého.. Ako fungujú? Ako prebieha ich skúšobný proces? Akých majú divákov? Alebo aké majú problémy? Hostkou relácie Alternatívne divadlá na Slovensku z roku 2021, je Anna Grusková.

Program Rádia Litera

Autor programového týždňa: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame