Týždeň s Jánom Johanidesom

Týždeň s Jánom Johanidesom
Tento týždeň si na Litere pripomenieme významného slovenského prozaika a esejistu Jána Johanidesa. Rodák z Dolného Kubína by 18. augusta oslávil svoje 90. narodeniny. V čítaní na pokračovanie na vás čaká jeho novela Nepriestrelná žena. Ponúkneme vám i Johanidesovu pôvodnú rozhlasovú hru Hrbatý klobúčik, dramatizáciu novely Balada o vkladnej knižke a potešíme vás aj dlho nevysielanou pôvodnou rozhlasovou hrou Najfantastickejší večer najslávnejšieho herca. Nebudú chýbať pásma o živote a diele J. Johanidesa, ale ani výber z jeho úvah a myšlienok. August tohto roku sa nesie zároveň v znamení 80. výročia Slovenského národného povstania. Aj my na Litere tejto udalosti venujeme špeciálnu pozornosť. Čakajú na vás viaceré relácie, ktoré reflektujú SNP z rôznych pohľadov. A spomenieme si i na Medzinárodný deň ľavákov či nedožité jubileum herca Štefana Kožku.

Náš program otvorí novela Jána Johanidesa Nepriestrelná žena, z ktorej si buedme čítať na pokračovanie. Autor v knihe majstrovsky skĺbil súčasnosť a päťdesiate roky. V roku 2002 si za toto dielo vyslúžil Cenu vydavateľstva Slovenský spisovateľ i Cenu Dominika Tatarku. V réžii Jara Riháka čítal Marián Geišberg., V roku 2003 redakčne pripravila Jana Hevešiová. Vysielame v piatich častiach počas celého týždňa

Ďalej vás pozývame počúvať rozhlasovú hru J. Johanidesa Hrbatý klobúčik. Hra vyšla knižne prvýkrát v roku 1965 ako voľný dialóg brata a sestry v Johanidesovej zbierke Podstata kameňolomu. V roku 1993 bola v experimentálnom štúdiu Slovenského rozhlasu prvýkrát zrealizovaná. Vo vašej skrini plnej zbytočných spomienok, máte určite odložený aspoň jeden zaprášený klobúk. Pokúste sa ho nájsť a položiť na stôl. Spolu s hlavnými protagonistami príbehu – Vierou Topinkovou a Vladom Müllerom, sa vám možno podarí klobúk oprášiť a pod jeho prachom spomienok objaviť okrem smutného a zlého aj veľa pravdy či lásky. Réžia: Svetozár Sprušanský.

Pod názvom Identita v kríze si od pondelka môžete na Litere vypočuť aj výber úvah a myšlienok spisovateľa Jána Johanidesa. V réžii Táne Tadlánkovej číta Ivan Laca. V roku 2003 redakčne pripravil Peter Glocko mladší .

Od utorka sa v našom programe objaví hodinové pásmo Ivety Bognárovej z cyklu Pars pro toto – Debuty v zrkadle času, v ktorom sa venuje prvotine Jána Johanidesa z roku 1963, zbierke Súkromie. Spoluúčinkuje Matej Landl, Ján Johanides, Oľga Johanidesová, Daniel Hevier a Peter Zajac. Relácia je z roku 1994.

Pridávame i esej Michaely Rosovej s názvom Ľavou rukou. Vysielame ju pri príležitosti Medzinárodného dňa ľavákov, ktorý sa oslavuje 13. augusta, už od roku 1976. Čítať vám bude Jana Wernerová. A neobídeme ani herca Štefana Kožku, ktorý by 11. augusta tohto roku oslávil svoje 70. narodeniny. V jeho podaní si vypočujete verše slovenského básnika Jána Švantnera pod názvom Prosba.

Od stredy sa môžete tešiť na dlho nevysielanú, pôvodnú rozhlasovú hru z roku 1966 – Najfantastickejší večer najslávnejšieho herca, autora Jána Johanidesa. Stretnutie dvoch ľudí – slávneho herca a neznámej mladej modistky - nie je len záznamom nekonvenčného dialógu medzi dvomi diametrálne odlišnými bytosťami. Je i sondou do tajomného a neprebádaného sveta ľudskej psychiky. V réžii Dušana Zimena, v nahrávke z roku 1966, sa v hlavných úlohách predstavia Ctibor Filčík a Zdena Grúberová. Následne pridávame reláciu z cyklu Zrkadlenie. Do svojej rubriky Chcete sa pozhovárať? si redaktorka Tatiana Sedláková pozvala – ako inak - spisovateľa Jána Johanidesa. Relácia mala premiéru v roku 1988. Nahliadneme v nej spolu do sveta jubilujúceho spisovateľa.

Tohtoročný august je zároveň mesiacom 80. výročia Slovenského národného povstania. Aj my na Litere tejto udalosti venujeme špeciálnu pozornosť. Od tvrtka na vás čaká dramatické pásmo Jozefa Repka Zradení a zatrpknutí, o osudoch troch významných činiteľov SNP - generála Jána Goliana, povereníka Jána Ursínyho a plukovníka Mirka Vesela. Vojenský plán Slovenského národného povstania počítal aj s významnou pomocou Spojencov. Splnili sa však predpoklady povstalcov, ktorí očakávali dodávky vojenského materiálu a predovšetkým urýchlený postup Červenej armády cez Karpaty? V réžii Martina Bendika účinkujú Ján Mistrík, Juraj Predmerský, Vladimír Durdík, Peter Sklár a Jozef Šimonovič. Program je z roku 1999.

Nasleduje dramatizácia poviedky Rysuľka z debutového diela Viery Handzovej Madlenka. Autorka v ňom prináša príbehy zo Slovenského národného povstania a druhej svetovej vojny. Zobrazuje v nich sebaobetavosť a morálku neznámych ľudí v najvýznamnejšom období našich národných dejín. Vytvára dramaticky vypätý a sugestívny obraz konania prostého človeka vo výnimočnej situácii. Pre rozhlas zdramatizoval Marek Maďarič. Účinkujú Gabriela Dzúriková, Matej Landl, Eduard Bindas, Anna Javorková, Eva Matejková, Helena Geregová a Jozef Šimonovič. Réžia Peter Jezný v roku 2000.

Pridávame esej Ladislava Ťažkého Mŕtvi neožívajú, v ktorej sa zamýšľa nad osudom hrdinov a odkazom SNP. V réžii Pavla Gejdoša číta Alfréd Swan No a v závere programového bloku na vás ešte čaká glosa Alexandra Matuška s názvom SNP, ľudia, fakty, dejiny. Číta Štefan Richtárech.

Od piatku sa do nášho programu dostane rozhlasová dramatizácia novely Jána Johanidesa Balada o vkladnej knižke. Dielo je krutou analýzou ľudských charakterov a vzťahov v meštiackej rodine. Pre rozhlas ju v roku 1981 upravil Ondrej Sliacky. Účinkujú Mária Kráľovičová, Ctibor Filčík, Pavol Mikulík, Viera Richterová, Ľubo Roman, Eva Rysová, Eva Večerová, Samuel Adamčík, Gustáv Legéň a František Dibarbora. Réžia: Dušan Zimen.

Na záver týždňa ešte pridávame úryvok z Johanidesovej prózy Pochovanie brata v podaní Ladislava Chudíka. Hlavní hrdinovia poviedok z knihy sú pevne zasadení do konkrétnej životnej skutočnosti, ktorá ich formuje i deformuje. Rovnako je tomu aj u Šimona Osohu, kúrenára a údržbára, u ktorého sa súčasné životné komplikácie spájajú s nevyliečiteľnými traumami z vojnových rokov.

Program Rádia Litera

Autor programového týždňa: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Foto: litcentrum.sk






Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame