Hrdinským svetom SNP

Hrdinským svetom SNP
Posledný augustový týždeň bude v Rádiu Litera patriť predovšetkým téme Slovenského národného povstania, ktoré vypuklo 29. augusta 1944. Tento rok si pripomíname jeho okrúhle 80. výročie. Vysielanie preto naplníme povstaleckou reflexiou, ale aj narodeninovým výročím spisovateľky Moniky Kompaníkovej. Počas týždňa si budeme v piatich častiach čítať z jej knihy Na sútoku. Tešiť sa môžete aj na pásmo Marcela Páleša Život mŕtvych riadkov, v ktorom zaznejú vzácne spomienky pamätníkov SNP a povstalecká poézia. Túto tému prinesú aj vzácne rozhlasové hry - Medzihry Petra Karvaša, Červený spln Petra Jaroša a Miluj čas, ktorý príde Jána Pappa. Na tému protifaštistického odboja sa pozrieme aj v kontexte žien, ktoré v ňom boli tiež aktívne. Ani tento týždeň nebude chýbať poézia (tentokrát od Štefana Strážaya a Mikuláša Kováča).

Sú dni, z ktorých sa o sebe nič nedozviete, ale sú aj dni nezabudnuteľné, tie na sútoku. Ich koniec je začiatkom čohosi nového. Monika Kompaníková, jedna z najvýraznejších autoriek súčasnej slovenskej beletrie vo svojom novom románe Na sútoku rozpráva príbeh jedného takého dňa a dvoch žien. My si z jej knihy budeme na pokračovanie čítať počas celého týždňa v piatich častiach. V réžii Laca Keratu účinkujú Judita Bilá a Zuzana Kapráliková Jurigová. Laureátka našej najprestížnejšej literárnej Ceny Anasoft litera, opäť raz bravúrne potvrdzuje svoj talent, rozprávačské umenie i schopnosť pozerať sa na svet všímavými očami.

Od pondelka si môžete na Litere vypočuť i rozhlasové pásmo Marcela Páleša s názvom Život mŕtvych riadkov. Prináša autentické spomienky na obdobie SNP. Spomienky žijúcich pamätníkov strieda rozprávanie o povstaleckých básnikoch, účastníkov SNP. Prostredníctvom interpretácie ako aj zhudobnenou formou zaznie tvorba básnikov, akým bol napríklad Marcel Herz. S autorom pásma spoluúčinkujú Katarína Košiková; Štefan Urbašík; Peter Magurský. Program je z roku 2020.

Pridávame i verše Mikuláša Kováča s názvom Stena. V réžii Violy Muránskej z roku 1970 účinkuje Michal Dočolomanský.

Slovenské národné povstanie bolo dôležitým medzníkom v našich dejinách. Bolo vykročením, možno malým pre ľudstvo, ale veľkým pre slovenský národ. Autora Petra Karvaša to inšpirovalo k napísaniu piatich minidrám, ktorým dal spoločný názov Medzihry. Každá z nich prenikavo skúma vnútorné stavy človeka v zlomových životných okamihoch. V réžii Ladislava Hyžu účinkujú František Výrostko, Štefan Halás, Ján Kožuch, Ivan Folkman, Anton Šulík a ďalší. Program z roku 1994 počúvajte od utorka.

Slovenská spisovateľka Monika Kompaníková oslávi 1. septembra 2024 svoje 45. narodeniny. V Rádiu Litera sa pripájame k jej gratulantom a ďakujeme za jej nezameniteľný a výrazný umelecký hlas v súčasnej slovenskej literatúre. Do programu preto zaraďujeme aj jej poviedku s názvom Beh. V réžii Hany Rodovej z roku 2012 účinkuje Dušan Šoltézs.

Od stredy sa do vysielania dostane cyklus Stratení v čase. Ivica Ruttkayová doň prispela reláciou s názvom Ženy v protifaštistickom odboji. Pásmo ponúka autentické spomienky žien, ktoré boli aktívne v rámci Slovenského národného povstania. Účinkujú Agáta Šústová Drelová, Erika Mészárosová, Marína Zavacká a Nina Vidovencová. Program je z roku 2021.

Z tvorby poeta Štefana Strážaya pre vás vybral Jozef Palaščák básnický cyklus s názvom Svetlička. Je to príbeh autorovej mamy od detstva, až po starobu. Neodohráva sa však ako dej, ale akoby básnik listoval vo fotoalbume a jednotlivé časti sú opisy toho, čo vidí a čo jeho mama v zlomových častiach svojho života cíti. V réžii Stanislava Bilého účinkuje Miroslav Kolbašský. Program je z roku 2024.

Od štvrtka dávame do pozornosti rozhlasovú hru Petra Jaroša Červený spln, ktorú sme doteraz na Litere ešte nevysielali. Mala premiéru v roku 1974 a bola napísaná pri príležitosti 30. výročia SNP. V hre možno počuť známe herecké legendy ako Františka Dibarboru, Karola Machatu, Vieru Topinkovú, Pavla Mikulíka či Júliusa Pántika. Réžia Peter Jezný

Pri téme SNP zostaneme aj od piatku, vyberáme pre vás autora, ktorý sa vo svojej tvorbe programovo venoval práve Slovenskému národnému povstaniu. Vo svojich spracovaniach sa nezamýšľal ani tak nad historickými dôsledkami pre národ, ale skôr nad tým, akú morálku prejavili jednotlivci a ako sa vyrovnávali so svojimi činmi či postojmi. Z témy tak vystupujú postavy, ktoré o sebe pochybujú a svoje motivácie sa snažia ospravedlniť alebo nesú so sebou pocit viny. Z konfliktov tak rastie dramatika priam antického charakteru, pričom základnou otázkou je otázka zločinu a trestu. Takou je i rozhlasová hra Miluj čas, ktorý príde z roku 1976. V réžii Ladislava Hyžu účinkujú Igor Hrabinský, Michal Gazdík, Jaroslav Vrzala, Tibor Bogdan, Matilda Zlatohlávková, Viera Richterová-Horváthová, Emil Horváth a ďalší.

Program Rádia Litera

Autorka programového týždňa: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Foto: TASR




Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame