Rozhlasový pozdrav (nielen) do školských lavíc

Rozhlasový pozdrav (nielen) do školských lavíc

Začiatok septembra býva akýsi nostalgický. Prázdniny a dovolenky sú za nami a mnohí naši verní poslucháči si sadajú opäť do školských či študentských lavíc. Tento týždeň chceme byť v Rádiu Litera s nimi. S témou školy, s maturitnými autormi, ale nezabúdame ani na tých poslucháčov, ktorí už netrpezlivo očakávajú ďalšie dlho nevysielané hry a pásma. Vo vysielaní sa objaví 5 častí z Hesseho knihy Narcis a Goldmund. Z dlho nevysielaných hier to budú Miláčik (od G. de Maupassanta), Kto je tu zanedbaný, miláčik? (od T. Kusej) a Šimona (od W. Weidlerovej a L. Feuchtwangera). Nebude chýbať rozprávka (Malá morská víla) či pásmo o Andersenovi ako básnikovi. Z vysielania sa ozve i hlas Kláry Jarunkovej (v pásme Príbehy o jedinečnosti) a na svoje si prídu aj milovníci dobrej poézie – tento týždeň J. Keats a H. Gavlovič.

V pravidelnom cykle Čítanie na pokračovanie nás najbližších sedem dní čaká 5 častí čítania z románu nositeľa Nobelovej ceny za literatúru, Hermanna Hesseho, Narcis a Goldmund. Ide o ťažiskové dielo toho spisovateľa-mysliteľa. Opisuje príbeh dvoch priateľov: mnícha intelektuála a umelca bohéma v stredoveku. Obaja spolu riešia zásadné otázky v priam psychoanalytických rozhovoroch. Nájdeme spoločne s nimi v čom tkvie zmysel života? Z nemčiny preložila Ľudmila Rampáková. V réžii Pavla Gejdoša číta Vladimír Obšil.

Chýbajú vášmu manželovi gombičky na košeli? Obeduje studené hamburgery? Tak potom pozor! Jedného dňa sa u vás môže zjaviť krásna Skarlet, ktorá bude mať jediný cieľ - dobre sa postarať o vašu polovičku. Tak ako v brilantnej komédii Tatiany Kusej Kto je tu zanedbaný, miláčik? A nielen téma rozhlasovej hry stojí za to. Určite si vychutnáte herecký koncert Milky Vášáryovej, Zdeny Studenkovej a Pavla Mikulíka. V réžii Rie Paldiovej spoluúčinkuje Jozef Vajda a Darina Vašíčková. Hra je z roku 1986.

Krása – prameň radosti – pod týmto názvom uvádzame výber z poézie Johna Keatsa. Posledný z anglických romantických básnikov, súputník Shelleyho a lorda Byrona, sa narodil 31. októbra 1795 v Londýne a umrel o dvadsaťpäť rokov neskôr v Ríme. Jeho dielo, ktoré vytvoril počas svojho krátkeho života, oceňovali už súčasníci a patrí do zlatého fondu anglickej literatúry. Verše recituje Jozef Šimonovič. Preklad M. Andričík.

Od utorka vám v pásme nazvanom Pán básnik Andersen redaktor Milan Richter pribliíži Hansa Christiana Andersena v novej pozícii. Slávny dánsky rozprávkar bol vo svojej dobe uznávaný ako prozaik, dramatik, ale i ako básnik. Jeho verše prekladali do viacerých európskych jazykov a skladatelia mnohé z nich zhudobnili. Milan Richter je prekladateľ Andersenových rozprávok. Pre vás však vybral básne o zomierajúcom dieťati, o vojakovi, ktorý dostal rozkaz popraviť svojho priateľa, verše o opustenom milencovi, ale aj o posledným okamihoch básnika... V réžii Viktora Lukáča účinkujú Lucia Vráblicová, Miroslav Trnavský a Dušan Jamrich. Program je z roku 2010.

A pri veršoch zostaneme, ale presunieme sa bližšie odmov a aktuálne do školských lavíc, kde na nás čaká Hugolín Gavlovič a jeho Valaská škola – mravúv stodola. Povinné čítanie, ktoré by mal každý z nás poznať. Tento františkánsky kazateľ napísal svoje rozsiahle dielo okolo roku 1755 v bohemizovanej slovenčine. Písal, pretože mal zdravotné problémy, ktoré mu bránili kázať priamo. Chodieval preto na salaše, sledoval tam život pastierov a nimi inšpirovaný napísal básne, o usporiadanom živote, ktorý hodno žiť. Započúvajte sa. Ako vám znejú dnes? Ich rytmus, ich ťažkopádny, ale zrozumiteľný jazyk a najmä – súhlasíte z ich posolstvami? V réžii Jozefa Palaščáka účinkuje Branislav Bajus. Program je z roku 2022.

Od stredy sa v našom vysielaní objaví autorka Klára Jarunková. V literárnom pásme Príbehy o jedinečnosti však nebude reč len o jej próze pre mladých čitateľov. Priblížime vám niektoré dôležité momenty zo spisovateľkinho života a jej názor na mladú generáciu, ktorú mala ustavične vo svojom zornom poli. Dnes, po viacerých domácich i zahraničných oceneniach je už isté, že smer, ktorý si pred rokmi zvolila, bol optimálny. V čom asi tkvie tajomstvo jej „kumštu“? V réžii Vladimíra Ruska účinkujú Ľubo Roman a Natália Blahová. V reportážnych záberoch spisovateľka Klára Jarunková a Stanislav Gajdoš. Relácia je z roku 1996.

Pridávame esej Valérie Juríčkovej Umenie na kolesách. Píše o svojej práci vo výtvarnej škole, ktorá sa od tých bežných líši tým, že učitelia dochádzajú za žiakmi. Píše o periférii – aj ekonomickej - to je jeden dôvodov, prečo sa učitelia za žiakmi vydali. Existuje však aj periféria sociálna, emocionálna. Ale hendikep svojich žiakov sa rozhodla táto škola premeniť na devízu. V réžii Jozefa Palaščáka účinkuje Lucia Hrašková. Program je z roku 2021.

Od štvrtka sa môžete tešiť na obnovenú premiéru rozhlasoveh hry Viery Weidlerovej pod názvom Šimona, ktorú autorka napísala podľa literárnej predlohy Liona Feuchtwangera. Hrdinkou príbehu je 15-ročná Šimona, ktorá ako sirota vyrastá u bohatých príbuzných. Tí ju u seba trpia len ako slúžku. No Francúzsko obsadia počas druhej svetovej vojny Nemci a to zmení osud všetkých, aj našej mladej hrdinky... V hlavnej úlohe Šimony sa predstaví Helena Geregová. V réžii Viery Weidlerovej spoluúčinkujú Vlado Černý, Vlado Kostovič, Július Pántik, Viera Strnisková, Leopold Haverl, Elo Romančík, Ivan Letko a ďalší. Hra je z roku 1991.

A opäť sa vrátime k H.Ch. Andersenovi ale teraz už siahneme do priečinka, ktorý ho preslávil najviac. Z jeho bohatého rozprávkového archívu vám bude znieť Malá morská víla v podaní Táne Pauhofovej. Režírovala Milena Lukáčová v roku 2019. Preklad M. Žitný.

Piatkový rozhlasový blok na Litere otvorí francúzsky autor Guy de Maupassant a jeho najčítanejší satirický román Miláčik. Hovorí o karieristovi a dobrodruhovi bez vzdelania, ktorý sa z biedneho postavenia vyšvihne až do vládnych kruhov. Pekný, šarmantný mladík využíva svoje fyzické prednosti na získanie postavenia a jeho život miláčika žien sa zmení... V réžii Vlada Štróbla účinkujú Mária Kráľovičová, Eduard Bindas, Ľudo Ozábal, Darina Vašíčková, Viliam Záborský, Viera Bálinthová, Zdena Grúberová a ďalší. Hra je z roku 1964.

Moja obraznosť je kláštor, v ktorom som mníchom,“ napísal anglický básnik John Keats. Tieto slová nájdeme v úvode Doslovu k výberu z jeho poézie Mraky a súmraky. Prekladateľ i autor doslovu, Marián Andričík, píše: „Necelých dvadsaťšesť rokov života, tri knižky básní, niekoľko priateľov a jedna veľká nenaplnená láska. To je v skratke imanie, s ktorým po rokoch zabudnutia vstúpil do literárnej histórie básnik, ktorého „meno bolo napísané na vode“ — John Keats.“ Jeho verše vám na záver náčho týždňa prečíta Tomáš Maštalír.

Program Rádia Litera

Autorka programového týždňa: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračná snímka: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame