Týždeň s kinofestivalom

Týždeň s kinofestivalom

V tomto týždni sme si pre vás pripravili hneď niekoľko tém. Ako partner MFF Cinematik Piešťany budeme v našom programe reflektovať film, poetiku zmyslového vnímania – a to najmä toho vizuálneho, a začítame sa aj do literatúry Rumunska. Práve tejto krajine venuje fokus aj festival Cinematik. Na pokračovanie budete počúvať novelu rumunského spisovateľa Dumitra Rada Popeska Biely dážď. V dvoch častiach vám ponúkneme tiež dlho nevysielanú dramatizáciu prózy Tanec lásky a smrti, ktorú napísal zakladateľ moderného rumunského románu Liviu Rebreanu. Čaká na vás tiež výber z poézie Mihaia Eminesca, jedného z najväčších rumunských básnikov, či esej rumunského filozofa Andreia Plesua. Filmovými ingredienciami tohto týždňa budú Filmové poviedky výtvarníka a filmára Vladimíra Havrillu, ale aj rôzne filmové eseje či rozhlasový thriller Milana Richtera Kto zabil Marylin Monroe? Nebudú chýbať pásma či eseje, ktoré sa venujú očiam a zraku, popri ktorých odvysielame aj dve rozhlasové hry - dramatizáciu poviedky Mŕtve oči z pera Rudolfa Jašíka a adaptáciu divadenej hry Zázrak zraku, ktorý napísal írsky dramatik John Millington Synge. Tak sa pripravte, zvuk beží, kamera beží a akcia!

Počas tohto týždňa, v ktorom máme v hľadáčiku i rumunskú kultúru, si na pokračovanie vypočujete novelu rumunského spisovateľa, básnika a dramatika Dumitra Rada Popeska Biely dážď. V réžii Štefana Korenčiho číta v piatich častiach František Kovár.

Od pondelka pridávame i prvú časť dvojdielnej dramatizácie prózy Tanec lásky a smrti. Napísal ju zakladateľ moderného rumunského románu Liviu Rebreanu.1. septembra tohto roku sme si pripomenuli 80. výročie úmrtia toho autora. Vo svojom originálnom diele, ktoré vzniklo v roku 1927, svojbytne a nekompromisne odsúdil predstaviteľov vtedajšej spoločnosti a ich dekadentnú morálku. Podľa prekladu Márie Kavkovej ju pre rozhlas zdramatizoval Peter Turček. Účinkujú Emil Horváth, Július Pántik, Pavol Mikulík, Peter Debnár, Hana Kostolanská, Marián Gallo, Juraj Slezáček a ďalší. Režijne hru naštudoval Milan Semík v roku 1988.

Vladimíra Havrillu poznajú znalci ako výtvarníka a filmára. Súčasťou jeho rozmanitých aktivít je však od 60-tych rokov aj literárna tvorba. Jeho naivne milé, pútavé a originálne Filmové poviedky sa dostali dokonca do finálovej desiatky Ceny Anasoft litera 2008. Nenechajte si ich ujsť v našom vysielaní. V réžii Jána Medveďa číta Milo Kráľ. Program je z roku 2011.

Od utorka pridávame Poetologický slovník Juraja Briškára a z neho vyberáme heslo Poetika zmyslového vnímania: „... Zdá sa, že ak v noci pozeráme na oblohu, to, čo nás na nej najviac zaujme, je v podstatnej miere ovplyvnené deficitnosťou nášho zraku. Či už päťcípa alebo šesťcípa hviezda, obidve vďačia za svoj tvar tej istej vade - nedostatočnej priezračnosti očnej šošovky. Ak by bol náš pohľad na svet menej skreslený, nemohli by sme na nebi, a následne na obrazoch ale aj vianočných pohľadniciach vidieť žiarivé viacramenné objekty, ale iba jednoduché svietiace body....“ V réžii Petra Vilhana účinkujú Peter Himič a Alena Ďuránová. Relácia je z roku 2011.

Ján Kalina patrí neprávom k menej známym osobnostiam nášho kultúrneho života. Bol prvým Slovákom, ktorý sa venoval filmovej kritike a filmovej teórii. Počas druhej svetovej vojny ho pred deportáciou zachránili pracovníci Slovenského rozhlasu, do ktorého prispieval pod piatimi pseudonymami. Bol tvorcom prvého slovenského kabaretu a zároveň jeho prvým teoretikom a historikom.Vydal celý rad kníh, z ktorých najznámejšie sú Svet kabaretu, Tisíc a jeden vtip, Obzri sa s úsmevom, Odpočúvaj v pokoji... My si Jána Kalinu pripomenieme úryvkom z knihy Mládeži prístupné, kde s vtipom sebe vlastným v skratke zaznamenal dejiny vzniku filmu a kinematografie. Kapitolu s názvom Prvé kino sveta vám prečíta Alfréd Swan.

Mŕtve oči. Tak nazval spisovateľ Rudolf Jašík poviedku o slepom mladíkovi Adamovi, ku ktorému nie je ani jeho najbližšie okolie priaznivo naklonené. To, ako sa s nepriazňou okolia Adam vyrovnáva, je témou stereodramatizácie, ktorú pre rozhlas napísal Jozef Čertík. Účinkujú Zdena Gruberová, Jarmila Koleničová, Eva Večerová, Gustáv Valach, Ivan Rajniak, Ľubo Gregor a Dušan Tarageľ. Réžia Peter Jezný. Pogram z roku 1978 počúvajte od stredy.

Podobne ako v predchádzajúcich prózach Ballu, aj v knihe Oko sú dominantnými témami dvojníctvo a problematika vedomia, ktoré zachytáva, tvorí a interpretuje svet. Hlavným záujmom autora je vyjadrenie protirečivosti vedomia a jeho komplikovaného vzťah k vonkajšej realite, ktorú myseľ skúma, analyzuje a prehodnocuje. Vypočujte si viac v pásme o knihe poviedok Ballu z názvom Oko, ktorá sa ocitla vo finálovej desiatke Ceny Anasoft litera 2013. Pásmo autorsky pripravil Patrik Oriešek. Účinkujú Miroslav Trnavský a Alfréd Swan.

Ďalej si na Litere nájdete esej rumunského filozofa Andreia Plesua Morálna spôsobilosť. Autor sa v nej zamyslel nad otázkami morálky a etiky v každodennom živote. Číta Alfréd Swan. V roku 2008 redakčne pripravil Patrik Oriešek.

Od štvrtka v našom programe pribudne adaptácia divadelnej hry írskeho dramatika Johna Millingtona Synga Zázrak zraku. Príbeh hovorí o slepom páre žobrákov – Martinovi Doulovi a jeho manželke Marry, ktorým svätec prinavráti zrak, no ich nová realita je celkom iná, ako očakávali. Účinkujú Martin Horňák, Andrej Hryc, Zuzana Kronerová, Renáta Horňáková, Ján Gallovič, Jozef Šimonovič a ďalší. Úprava a réžia: Štefan Korenči v roku 2008.

Film – umenie, ktoré povstalo na konci 19. storočia sa už v druhej polovici 20. storočia stalo jedným z nosných médií pri tvorbe vkusu a senzibility moderného človeka. Do časov, keď film ešte len bojoval o emancipáciu svojich vyjadrovacích prostriedkov i autonómnosť medzi umeniami, nazrieme v eseji filmového teoretika Martina Ciela Pohyblivé obrázky. Esej o prienikoch filmu s divadlom a hudbou vám prečíta Alfréd Swan. Program je z roku 2008.

V programe Rádia Litera vám ponúkneme i výber z poézie Mihaia Eminesca, jedného z najväčších rumunských básnikov, v preklade Karola Strmeňa. Básne s názvom Ďaleko od teba recituje Alfréd Swan. V cykle Odinakiaľ vám zas ponúkneme príspevok slovenskej prozaičky a scenáristky Aleny Sabuchovej, ktorá podnikla výlet do Rumunska. Číta Andrea Krestianová.

Od piatku pridávame do nášho filmovo-rozhlasového scenára thriller o živote jednej z najslávnejších herečiek 20. storočia a o fiktívnom vyšetrovaní jej záhadnej smrti. Autor Milan Richter nazval svoju hru Kto zabil Marilyn Monroe? Účinkujú Diana Mórová, Tomáš Maštalír, Miroslav Trnavský, Peter Rúfus, Ivo Gogál, Soňa Ulická, Rastislav Sokol a ďalší. Réžia: Táňa Tadlánková v roku 2014.

Hoci je zrak je najmladší zmysel fylogeneticky aj ontogeneticky, často sa neprávom uprednostňuje pred inými zmyslami. Vnímanie zrakom je v každej kultúre veľmi odlišné. Niektoré kultúry viac preferujú to, čo je videné a ako je to videné, niektoré kultúry naopak. V našom geopolitickom priestore sa viac uprednostňuje to, čo je vizuálne a vizualizované. Viac sa dozviete v Antropologickom slovníku Petra Turčíka, ktorého témou bude Zrak. Jeho hostkou bude Helena Tužinská z Katedry etnológie a kultúrnej antropológie UK v Bratislave. Relácia je z roku 2012.

Náš týždeń ukončí Daniela Kapitáňová v cykle Brúsenie jazykov, ktorým vás bude sprevádzať Rasťo Piško. Tentoraz ho bude zaujímať Rumunčina a jej nuansy. Rozprávať sa bude s inžinierkou Ancou Monikou Dragu z anglickej redakcie Rádia International Slovenského rozhlasu. Vedeli ste, že rumunčina je prvý románsky jazyk, ktorý sa oddelil od latinčiny, napriek tomu sa po dlhé storočia zapisoval cyrilikou, a nie latinskou abecedou?

Program Rádia Litera

Autor programového týždňa: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame