Naše duše – s farbami i tmou jesene

Naše duše – s farbami i tmou jesene

Prehupli sme sa spolu s vami až do týchto jesenných dní. Existuje však aj niečo ako jeseň v duši – keď duša začína starnúť alebo je v nej popri pestrých farbách o niečo viac tmy, úzkostí, strachov, paniky, dezilúzie, rezignácie či neslobody. Duša, ktorá síce konečne spomalí, ale zažíva osamelosť. V poslednom čase sa na trhu objavujú knihy o tom, že už nemusíme starnúť, starnutiu je koniec, že vďaka pohybu môžeme obnovovať svoj mozog. Pozývame vás preto tento týždeň na naše jesenné chodníčky starnúcich a ubolených duší. Môžete sa tešiť na príbehy Duša Martinčoka z knihy Niekto sa nájde (v starom bratislavskom byte sa dotknete bytostne starnutia, ľúbostnej nenaplnenosti či rozvodu). Zažijete opustenosť v súkromnom domove pre seniorov v hre Z. Ferenczovej Von!, Ivana Gibová ponúkne (okrem iného) pohľad na starnutie na malom sídlisku v 90. rokoch minulého storočia. Nenechajte si ujsť ani fíčer E. Weidlera pod názvom Ideálna staroba. I. Ruttkayová otvorí okno do ubolených duší v rozhovore o psychoterapii, čiže liečbe slovom. Originálny a hrejivý obraz starého otca ponúkne známa poviedka J. G. Tajovského Prvé hodinky. Pripomenieme si výročie smrti A. Brétona (jeho veršami), É. Zolu (medailónom) a výročie narodenia M. Ďuríčkovej (rozprávkou o Popoluške). Vo vysielaní sa objavia roky zabúdané hry, a to Madame Curie a hra Všetko pre našu mamu. Premiéru bude mať esej T. Bartoňka v rámci cyklu V skratke.

Prozaický debut Duša Martinčoka Niekto sa nájde pozostáva z desiatich príbehov o ľuďoch žijúcich v jednej starej bratislavskej bytovke. Každá poviedka sa upriamuje na inú osobu, všetky však spája prostredie domu a postava Olivera, ktorý je v každom príbehu približne o rok starší, ako v predchádzajúcom. Martinčok kladie dôraz na rôzne podoby ľudskej zraniteľnosti prejavujúcej sa v hraničných životných situáciách, akými sú rozvod rodičov, starnutie, či neopätovanie ľúbostných citov.Vysielame od pondelka ako čítanie na pokračovanie v piatich častiach. V réžii Márie Danadovej účinkuje Juraj Smutný. Program je z roku 2023.

Zuza Ferenczová situovala svoju pôvodnú rozhlasovú hru A von! k 30. výročiu Nežnej revolúcie do nečakaného prostredia súkromného domova pre seniorov. Cez ich drobné príbehy a špecifické vnímanie okolitého sveta sa zamýšľa nad témou slobody, vnútornej aj vonkajšej, ale aj nad tým, akým spôsobom zásadné dejinné udalosti formujú a ovplyvňujú ľudské životy. Na sklonku svojho života, vo chvíľach, kedy by sa možno očakávalo dôstojné bilancovanie prežitého sa postavy ocitajú v sterilnom a bezútešnom odložisku „ nemohúcich a nepotrebných“, z ktorého nie je cesta von... V réžii Adama Hanuljaka účinkujú František Kovár, Emília Vášáryová, Zuzana Kronerová, Eva Matejková, Ida Rapaičová, Dušan Kaprálik a ďalší. Hra je z roku 2019.

Pridávame zamyslenie Tomáša Bartoňka s názvom Substancia samoty - vysielame v premiére v rámci cyklu V skratke. Autor sa zamýšľa nad povrchnými referenčnými rámcami krásy a mladosti, ktoré nám vštepujú médiá a sociálne siete a nad odrazom tejto komunikácie vo vnútornom svete človeka. Inšpiráciou pre napísanie tejto eseje bol film Substancia – víťazný titul súťaže európskych filmov na 19. Medzinárodnom filmovom festivale Cinematik Piešťany. Číta autor. Program je z roku 2024.

Od utorka dávame do pozornosti fíčer Ernesta Weidlera Ideálna staroba. Ocitáme sa v  Domove dôchodcov v Stupave. Autor sa rozpráva s jeho obyvateľmi, s ktorými budeme zdieľať ich pocity z „nového domova“. Pridáva pohľad spisovateľa Jána Buzássyho - ako by chcel vyzerať v starobe? Účinkujú Ernest Weidler, Ján Buzássy, Karol Čársky, Ctibor Filčík, Ida Rapaičová, Štefan Kvietik a respondenti z klubu a domova dôchodcov. Relácia získala v roku 1981 Čestné uznanie na Rozhlasovej žatve v kategórii publicistika.

Deväťdesiate roky, malomestské sídlisko. Detstvá, dospievania, starnutia, rozbité kolená, premočené papuče, susedia, krčmy, škôlky a školy, malomestské životy, Maria Callas a jedna Babička." Všetko tak dôverne známe, ale nostalgické spomínanie sa tu konať nebude.V cykle Krajine kníh si predstavíme súčasnú slovenskú autorku Ivanu Gibovú a jej knižnú novinku s názvom Babička, kde sa opäť netají inšpiráciou vlastným životom. Mária Danadová a Zuzana Bariaková nazvali svoj program z roku 2024 Babička Ivany Gibovej.

Relácia Rubikon Ivice Ruttkayovej sa vám prihovorí od stredy, tentoraz bude témou Liečba slovom – psychoterapia a jej postupy. Vydáme sa za ubolenými dušami a pokúsime sa im pomôcť obyčajnou ľudskou komunikáciou. Účinkujú Viera Cviková, Pavel Černák, Zuzana Lajčiaková, Michal Herceg. Program je z roku 2015.

Pridávame verše Andrého Bretona Voľný zväzok. Francúzsky spisovateľ, básnik a vyštudovaný psychiater (ktorého výročie úmrtia si v týchto dnoch pripomíname) bol teoretik surrealizmu, jeden z jeho najznámejších zakladateľov a tiež autorom manifestu. V réžii Martina Hvišča účinkuje Peter Rúfus.

Od štvrtka na Litere nájdete obnovenú premiéru hry Madame Curie o francúzsko-poľskej vedkyni Marii Curie-Sklodowskej. Pre rozhlas napísala Eva Curie. Dramatizácia Mária Gönci-Jurajová. Preklad Mária Klimová. V réžii Eleny Bauerovej účinkujú Ján Klimo, Mária Bancíková, Jozef Budský, Jela Lukešová, Ctibor Filčík, Viera Bálinthová a ďalší. Vyrobil Československý rozhlas v roku 1959.

V cykle Autor na dnes bude Jozefa Lenharta zaujímať francúzsky spisovateľ Émile Zola, prevedie nás jeho životom a dielom. Vysielame pri príležitosti Zolovho úmrtia, ktoré bolo 28. septembra 1902. Účinkujú Jozef Lenhart, Alfréd Swan, Štefan Povchanič. Relácia je z roku 2005.

V našom vysielaní nájdete i poviedku Jozefa Gregora Tajovského Prvé hodinky, v ktorej sledujeme láskyplný vzťah vnuka a starého otca. Vybrali sme jej staršie spracovanie z roku 1959. V réžii Eleny Bauerovej účinkujú Jozef Kroner, Darja Miškivová, Miroslav Šebo, Oľga Adamčíková, Jozef Sodoma, Katka Minichová, Peter Gudan. Počúvajte od piatku.

Pokračujeme roky nevysielanou rozhlasovou hrou pre mládež, autorky Magdy Lejovej, Všetko pre našu mamu (z roku 1973). Anka a Jurek sa v nej rozhodnú hľadať svojej mame manžela a sebe otca. O vtipné situácie nebude núdza. V réžii Eleny Bauerovej účinkujú Hana Kostolanská, Emil Fillo, Anna Bučinská, Helena Madiová, Koloman Madi, Gustáv Legéň, Jozef Longauer a ďalší.

Náš týždeň ukončí rozprávková Popoluška v úprave Márie Ďuríčkovej. V réžii Táne Tadlánkovej vám ju prečíta Emília Vášáryová. Pripomenieme si tak 105. výročie tejto spisovateľky a prekladateľky, ktorá sa narodila 29. septembra 1919.

Program týždňa Rádia Litera

Autorka programového týždňa: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračná snímka: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame