Keď duša hľadá plamienok v popole

Keď duša hľadá plamienok v popole

Ak máte radi tiché jesenné chodníčky, na ktorých môžete spomaliť a byť aspoň chvíľu so svojou dušou, tak na také vás pozýva aj naše Rádio Litera. Budeme sa počas rozhlasových prechádzok venovať téme duše a jej ťažkým stavom zapríčineným vyhorením v práci, vo vzťahoch či smrťou blízkeho. Vo vysielaní sa objaví fíčer Hľadať plamienok v popole, ale aj relácia Vyhorenie po smrti dieťaťa. Psychiku, sny a podvedomie obnaží aj M. Rosová v knihe Dandy (budeme si ju čítať v 5 častiach na pokračovanie). Medzinárodný deň prekladateľov si pripomenieme cez slovenské preklady inonárodnej poézie (maďarskej, bulharskej a rakúskej). Nezabudli sme ani na výročie vydania knihy Ch. Brontëovej Jana Eyrová, ktorá vyšla 6. októbra 1847 (môžete sa tešiť na dramatizáciu tohto diela v dvoch častiach). Začiatok októbra sa spája aj s E. A. Poeom – od neho sme vybrali poviedku, ktorá ešte v našom éteri neznela. A takýmto objavom je aj hra K. Horáka Svedectvo krvi (o troch košických mučeníkoch) či mytologický príbeh o Amorovi a Psyché. V našom rádiu sa objavujú po prvýkrát.

Michaela Rosová debutovala v roku 2009 románom Hlava nehlava. Dandy je jej druhá kniha. Autorka tu obnažuje psychiku, sny a podvedomie svojich hlavných protagonistov. Ponoríme sa do zvláštnej atmosféry, nechýbajú chúlostivé a tabuizované témy, naturalistické motívy. M. Rosová však nesúdi, len zobrazuje. V réžii Vladimíra Kivadera vám z knihy Dandy bude na pokračovanie v piatich častiach čítať Ivana Kováčová. Počúvajte od pondelka postupne počas celého týždňa. Program je z roku 2013.

V rozhlasovej hre Svedectvo krvi autor Karol Horák približuje osudy troch košických mučeníkov pred ich tragickým skonom v roku 1619. V réžii Hany Makovickej-Hajdovej účinkujú Michal Hudák, Milan Antol, Ivan Krupa, Peter Rašev, Michal Šoltész, Igor Šabek a ďalší. Hra je z roku 1999 a v našom rádiu sme ju ešte nevysielali.

Tešiť sa môžete i na poviedku Sud Amontillada, za ktorou stojí, nik iný, ako majster hororu, Edgar Allan Poe. Sledujeme v nej precízny popis plánovania a vykonania smrteľnej pomsty. Poe text napísal ako odpoveď svojmu rivalovi, bývalému priateľovi, Thomasovi Dunn Englishovi, s ktorým bol v dlhodobom rozpore. Vo svojich dielach sa navzájom striedavo kritizovali, karikovali a parodovali. Program je z roku 1999. V réžii Andreja Turčana účinkuje Jaroslav Mottl.

Vyhorenie po úmrtí dieťaťa – to je názov relácie z roku 2022, ktorú si môžete vypočuť od utorka. Rozprávaním o duši, ktorá zostáva otrasená po smrti potomka, budú sprevádzať psychoterapeutky a psychologičky. Účinkujú M. Jasenková, A. Hrčková, D. S. Poliaková.

Ďalej vás pozývame vypočuť si dramatizáciu diela Amor a Psyché. Napísal Lucius Apuleius. Pre rozhlas upravila Ľuba Hajková. Srdcervúci a podmanivý príbeh podľa starej gréckej báje sme v našom rádiu ešte nevysielali. V réžii Ivana Predmerského účinkujú Maroš Kramár, Emília Vášáryová, Anna Šišková, Zuzana Frenglová, Slávka Manáková, Jozef Šimonovič a Zuzana Kronerová. Hra je z roku 1991.

Od stredy sa v našom vysielaní objaví prvá časť románu Jana Eyrová. Charlotte Brontëová ho vydala 6. októbra v roku 1847 a my si ho touto cestou pripomíname vo forme rozhlasovej hry pre mládež. Klasický príbeh nie príliš atraktívnej, no citlivej a bystrej Jany, ktorá pri hľadaní pravej lásky prechádza mnohými útrapami, dojíma zas a znovu. V réžii Viery Štróblovej účinkujú Katka Minichová, Zdena Grúberová, Ctibor Filčík, Slavo Drozd, Oľga Adamčíková, Dušana Fašungová a ďalší. Hra je z roku 1965. Druhú časť počúvajte od štvrtka.

Civilné verše Rakúšana Michaela Donhausera v slovenskej poézii svojím výrazom najviac pripomínajú básne Rudolfa Juroleka. Vecné pozorovania skutočnosti, cez ktorú presvitá niečo viac, než iba holé fakty. Preto nie je náhodou, že Donhauserove básne preložil práve Jurolek. Uvádzame pod názvom Zničiteľný svet. V réžii Stanislava Bilého účinkuje Peter Himič. Od štvrtka vám P. Himič zarecituje aj poéziu Gézu Gyóniho Žeravé hrdlo pekla, v preklade Jany Šimkuličovej. Takto si pripomenieme Svetový deň prekladateľov, ktorý sa spája s 30. septembrom.

Od piatku na vás čaká fíčer Aleny Oravcovej Hľadať plamienok v popole s poditulom O vyhorení. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sú duševné choroby druhou najväčšou záťažou pre svetové zdravotníctvo za rok 2020. Tak prečo sa o duševnom zdraví skoro vôbec nehovorí? Relácia prináša rozhovory s odborníkmi a príbehy ľudí, ktorí prekonali syndróm vyhorenia. Účinkujú A. Ballová, M. Domovcová. Relácia je z roku 2021.

Náš týždeň ukončíme opäť inonárodnými veršami v slovenskom preklade, opäť s odkazom na Svetový deň prekladateľov. Vyberáme pre vás bulharskú poetku Elenu Andreevu a jej text Opýtal sa ma. E. Andreeva je autorkou básnických zbierok pre deti, aj dospelých „v ktorých vyjadruje podoby svetla nájdené v každom z nás,“ hovorí jej prekladateľka, Katarína Sedláková. V réžii Evy Reiselovej účinkuje Zuzana Porubjaková.

Program Rádia Litera

Autorka programového týždňa: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračná snímka: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame