Týždeň s nominovanou päťkou autorov Anasoft litera 2024

Týždeň s nominovanou päťkou autorov Anasoft litera 2024

Tento týždeň sa v Rádiu Litera venujeme pätici finalistov a ich nominovaných diel na najprestížnejšiu literárnu cenu na Slovensku, Anasoft Litera, ktorej sme mediálni partneri. Víťaza ocenenia za najlepšie prozaické dielo vydané v roku 2023 spoznáme už 10. októbra. V našom programe reflektujeme päť finalistov úryvkami z ich kníh, rozhovormi s autormi, hodnoteniami poroty a recenziami nominovaných diel. Môžete sa tešiť na knihu Dušana Dušeka Deti v daždi, knihu Ivany Gibovej Babička, knihu Jozefa Puškáša Vivat, akadémia, zbohom, Čechov, knihu Kataríny Kucbelovej Modrosleposť a knihu Richarda Pupalu Druhý čierny zošit. Okrem toho spoznáte i ďalšie diela od týchto autorov, ktoré sme vybrali z rozhlasového archívu.

Náš týždeň otvorí Dušan Dušek, z jeho nominovanej knihy Deti v daždi vám bude čítať Robo Roth. Nebude chýbať rozhovor s autorom, o ktorý sa postarala Ivica Ruttkayová a recenziu titulu ponúkne Ivana Zacharová.

Nasleduje pôvodná rozhlasová hru pre mládež z dielne Dušana Dušeka z roku 1992. Má názov Medové reči. Bude o čare, starostiach i radostiach prvej lásky, o veľkej túžbe po zblížení sa, ktorá privádza hlavného predstaviteľa do zúfalstva a zároveň vyvoláva úsmev na perách poslucháčov. V roku 1992 režijne naštudoval Jaroslav Rozsíval. Účinkujú Robo Roth, Zuzana Kapráliková, Michal Klučka, František Kovár, Terézia Krónerová, Michaela Materáková, Eduard Vítek a Félix Dacej.

Od pondelka si vypočujete aj glosu Martina Šenca, v ktorej spomína na stretnutie s Dušanom Dušekom. Patrilo do kategórie tých, ktoré vám doslova zmenia život. Neskončilo totiž len autogramom v knihe. Detaily vám už prezradí Tomáš Bartoněk. Zamyslenie v rámci cyklu "V skratke" malo premiéru v roku 2022. Nesie názov S pozdravom a priateľsky Dušan Dušek.

Utorok na Litere otvorí Ivana Gibová, ktorá bola nominovaná na literárnu cenu za svoju prózu Babička, z ktorej vám prečíta Ivana Kováčová. Potom bude nasledovať rozhovor Michala Talla s autorkou a následne sa k dielu vyjadrí aj porotkyňa ceny Anasoft Litera 2024 Mária Klapáková. Recenziu nominovaného titulu ponúkne Ivana Zacharová. Relácia je určená pre poslucháčov od 15 rokov.

Nenechajte si ujsť ani pásmo z cyklu „Krajina kníh“ o knihe I. Gibovej Barbora, boch a katarzia, za ktorú bola autorka nominovaná na cenu Anasoft litera za rok 2017. Reč bude o autorskej metóde spisovateľky. Účinkujú Egon Tomajko a Radoslav Kuric.

Nasleduje miniromán Začiatok, ktorý vám prečíta Miroslava Frankovská. Dozvieme sa, že začiatok nemusí mať vždy príchuť niečoho optimisticky nepoznaného a vzrušujúco nedotknutého. Začiatok môže byť aj štartom nočnej mory, ba priam bránou ku koncu. Všetko záleží od optiky, akou naň nazeráme. Pridávame krátku poviedku Svet samoty v interpretácii Ivany Kováčovej, oba texty sú z pera Ivany Gibovej. Záver bloku bude patriť opäť I. Gibovej, ktorá v rámci cyklu “Odinakiaľ“ napísala svoj postreh z Ostravy a vďaka nemu sa nachvíľu ocitneme aj na tamojšej vlakovej stranici. Číta autorka.

Jozef Puškáš sa vám predstaví od stredy so svojim nominovaným dielom Vivat akadémia, zbohom Čechov v podaní Mareka Lacka. Potom bude nasledovať rozhovor Andrey Makýšovej Volárovej s autorom a následne sa k dielu vyjadrí aj porotca ceny Anasoft Litera 2024 Marek Debnár. Recenziu nominovaného titulu ponúkne Radoslav Passia.

Tešiť sa môžete i na dlho nevysielanú rozhlasovú hru pre staršiu mládež z roku 1988, podľa literárnej predlohy Jozefa Puškáša, Priznanie. V roku 1988 ju režijne naštudoval Vladimír Rusko starší. Účinkujú Emil Horváth, Zdena Studenková, Ivan Romančík, Boris Farkaš, Nataša Kulíšková, Anna Okapcová a ďalší. Pridávame Puškášovu poviedku Iba sny, pochádza z jeho zbierky poviedok Utešené sklamania, ktorú vydal knižne v roku 1977. Číta Alfréd Swan.

Od štvrtka bude program na Litere zameraný na tvorbu Kataríny Kucbelovej, ktorá bola nominovaná za svoju prózu Modrosleposť, čítať z knihy bude Ivana Kováčová. Na úvod si vypočujete reláciu Krajina kníh, ktorú jej autorka Mária Danadová venovala práve tejto knihe. Nasleduje rozhovor Michala Talla s Katarínou Kucbelovou a následne sa k dielu Modrosleposť  vyjadrí aj porotkyňa ceny Anasoft Litera 2024 Júlia Sherwood. Recenziu nominovaného titulu ponúkne Ivana Zacharová.

Pridávame čítanie z knihy Kataríny Kucbelovej Čepiec, toto dielo sa ocitlo aj vo finálovej pätici súťaže Anasoft litera 2020. Autorka chodila dva roky do výrazne folklórnej oblasti pod Kráľovou hoľou. Chcela sa naučiť šiť čepiec, súčasť miestneho ženského kroja a popri tom sa dozvedela veľa iných vecí o živote v odľahlej horskej obci v postupne sa vyľudňujúcom regióne - o sebe, o ľudovej kultúre, o spolužití s Rómami, o stereotypoch, vrátane tých, v ktorých sama žila a žije. V réžii Táne Tadlánkovej číta Barbora Chlebcová.

Neskôr si predstavíme Katarínu Kucbelovú ako poetku cez jej zbierku Šport, v pásme Dereka Rebra Dýcham, teda som, z cyklu „Súčasná slovenská poézia“. V réžii Laca Keratu účinkujú Jana Lieskovská a Rastislav Sokol.

Piatemu finalistovi, Richardovi Pupalovi, bude náš éter patriť od piatku. Začneme jeho nominovanou prózou Druhý čierny zošit, z ktorej vám prečíta Matej Landl. Nasleduje rozhovor Andrey Makýšovej Volárovej s autorom o tejto jeho knihe a následne sa k dielu vyjadrí aj porotca ceny Anasoft Litera 2024 Marek Debnár. Recenziu nominovaného titulu ponúkne Ivana Zacharová.

V relácii „Krajina kníh“ si zalistujeme aj v Pupalovej predošlej zbierke poviedok Čierny zošit, tiež nominovanej na cenu Anasoft litera. Zbierka povedok je uvádzaná prívlastkom „strašidelná“. Účinkujú Juraj Smutný, Egon Tomajko a Richard Pupala. V roku 2018 pripravila Mária Danadová.

V závere nášho týždňa sa môžete tešiť na "Fúziu múz" a originálne spracovanie Pupalovej prózy Zlatá hodinka zo zbierky Ženy aj muži, zvieratá, s ktorou sa tiež dostal do desiatky finalistov ceny Anasoft litera. V réžii Adama Hamuljaka číta Richard Stanke, na syntetizátore hudobne sprevádza Miloš Krmíček. Vyrobil Slovenský rozhlas v roku 2024.

Program Rádia Litera

Autor programového týždňa: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková








Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame