J. G. Tajovský - Krstný otec slovenského literárneho realizmu

J. G. Tajovský - Krstný otec slovenského literárneho realizmu

V tomto týždni si v našom programe pripomíname 150 rokov od narodenia jedného z vrcholných predstaviteľov slovenského literárneho realizmu - Jozefa Gregora Tajovského. Narodil sa 18. októbra 1874 v obci Tajov pri Banskej Bystrici. Na pokračovanie si budeme čítať z jeho poviedok a v podaní hereckých legiend ako Gustáv Valach, Július Pántik či Hana Meličková. Tešiť sa môžete aj na dlho nevysielané rozhlasové adaptácie Tajovského divadelných hier - veselohry Statky-zmätky a jednoaktovky Matka, ktoré sme pre vás vylovili z nášho archívu. Budeme si čítať i z listov J. G. Tajovského a jeho manželky Hany Gregorovej. Ponúkneme vám aj črtu spisovateľovej dcéry Dagmar, v ktorej spomína na svojho otca, ale dozvieme sa aj to, ako sa má Maco Mlieč. Vo vysielaní tohto týždňa neobídeme ani známeho írskeho dramatika, prozaika a básnika Oscara Wilda. Pri príležitosti 170. výročia jeho narodenia si vypočujete dramatizáciu jeho poviedky Milosrdný milionár, jeho úvahu Ľudská duša za socializmu a výber z jeho veršov pod názvom Miltonovi. A aby toho nebolo málo, čaká na vás aj premiérová relácia z nášho pôvodného esejistického cyklu V skratke.

Od pondelka si začneme na pokračovanie počas celého týždňa čítať zo zbierky Tajovského poviedok Tŕpky. Kniha obsahuje krátke prózy a cestopisné črty. Postupne sa môžete tešiť na tituly Majster Bečko, Pomník, Na hodoch, Mamka Pôstková, Zuza, List , Kosec Môcik. Číta Gustáv Valach, Július Pántik a Hana Meličková. Na úvod sa vám prihovorí spisovateľ Peter Holka, ktorý reláciu redakčne pripravil. Program je z roku 2002.

Nasleduje prvá časť rozhlasovej adaptácie Tajovského divadelnej hry Statky-zmätky. Pôjde o dlho nevysielanú nahrávku z roku 1960, v réžii Karola L. Zachara. Autor v hre z roku 1909 odhaľuje, ako hospodársko-triedne vzťahy ovplyvňujú konanie ľudí, vytvára obraz dravej, sebeckej a bezohľadnej morálky buržoázie a jej predstaviteľov. Účinkujú Viliam Záborský, Oľga Sýkorová, Elena Latečková, Eva Kristínová, Jozef Sodoma, Juraj Šebok, Alojz Kramár a ďalší. Druhú časť hry počúvajte od utorka.

Gabriela Kováčová Dudeková a Peter Turčík vám vo svojej relácii Listy prominentov dovolia nazrieť do korešpondencie medzi Jozefom Gregorom Tajovským a jeho manželkou Hanou Gregorovou. Manželstvo to nebolo jednoduché. Zdá sa, že títo dvaja ľudia si k sebe cestu našli až po rokoch. Ich vzťah, ako Hana napísala, bol predtým plný „neprestajného boja i bôľu", až neskôr prerástol do trvalého priateľstva. Spojila ich literatúra, spojilo ich písanie. Účinkujú Gabriela Kováčová Dudeková, Peter Turčík, Přemysl Boublík a Táňa Kusá. Program je z roku 2018.

Od utorka zaraďujeme do vysielania črtu S Tajovským v Tajove z pera spisovateľovej dcéry Dagmar Gregorovej Prášilovej, v ktorej spomína na svojho otca. V réžii Daniely Ilavskej účinkujú Zlatica Gillová a Peter Vilhan. Relácia je z roku 2000.

Záver tohto bloku bude patriť nášmu pôvodnému esejistickému cyklu V skratke. Autor Juraj Kovalčík sa v aktuálnej časti zamýšľa nad chaotickým procesom navrhovania a prezentovania dane z pridanej hodnoty z predaja kníh. Akú správu predstavitelia vládnej moci svojimi vyjadreniami a činmi do spoločnosti vysielajú? Program je z roku 2024, vysielame v premiére pod názvom Pridaná hodnota knihy. Číta Tomáš Bartoněk.

J.G. Tajovský si v čase svojho tvorivého rozletu vyslúžil v časti našej kultúry hanlivé pomenovanie "tupiteľ národa". Bolo to v súvislosti s jeho prenikavou kritickorealistickou metódou. Prostredníctvom nej priniesol do slovenskej literatúry portréty prostých chudobných ľudí, ktorí živoria, no predsa sú naplnení bohatstvom ľudského citu. Viac o osobnosti a živote tohto autora, ktorému sme venovali celý týžeň sa dozviete v dramatickom pásme Petra Štrelingera o Jozefovi Gregorovi Tajovskom z cyklu Podobizne. V réžii Petra Jezného účinkujú František Dibarbora, Božidara Turzonovová, Martin Gregor, Daniel Michaelli, Ján Valentík, a Vladimír Durdík st. Pásmo je z roku 1977.

16. októbra tohto roku si pripomíname aj 170. výročie narodenia Oscara Wilda, známeho írskeho dramatika, prozaika a básnika. Nenechajte si ujsť dramatizáciu Wildovej poviedky Milosrdný milionár. Sleduje príbeh Hughieho Erskina, chudobného mladého muža, ktorý sa (neúspešne) snažil zarobiť si na živobytie obchodovaním na burze. Hughie je zaľúbený do Laury, dcéry plukovníka, lorda Mertona. Ten je však proti ich zásnubám a bude s nimi súhlasiť, len pod podmienkou, že Hughie zarobí 10,000 libier... Účinkujú Zuzana Marošová, Richard Stanke, Alfréd Swan, Ivan Letko, Karol Machata, Ivan Laca, Vladimír Minarovič a Soňa Ulická. V roku 2002 režijne naštudovala Viera Weidlerová.

Pridávame úvahu Oscara Wilda Ľudská duša za socializmu. Poodhalíme v nej menej známu tvár tohto autora. Esej z roku 1891 odzrkadľuje módu z konca 19-teho storočia - záľubu v salónnom socializme. Podľahol jej aj mladší Wildov krajan Georg Bernard Shaw. Obaja však pri všetkej vážnosti témy dokázali vniesť do textu svoje obľúbené paradoxy či drobné zlomyseľnosti. V réžii Michala Náhlíka číta Miloslav Kráľ.

Od štvrtka do nášho vysielania vstúpi dlho nevysielaná rozhlasová hra z roku 1957 - adaptácia jednoaktovky Jozefa Gregora Tajovského Matka. Je to dielo plné vášne a nenaplnenej lásky. Tajovský v nej do kontrastu stavia dve ženské vášne - lásku k dieťaťu a lásku k milencovi. Matka zvádza vnútorný konflikt vlastného šťastia a šťastia svojej dcéry. Po ťažkom procese rozhodovania prináša svojmu dieťaťu vytúženú obeť a naveky sa do seba uzatvára. Účinkujú Jaroslav Vrzala, Angela Jakubisová, Eva Rysová a Anton Vozár. Réžia: Martin Hollý. Vyrobil Československý rozhlas v roku 1957.

V cykle Autor na dnes vás čaká stretnutie s Jozefom Gregorom Tajovským, v ktorom vám priblížime krstného otca slovenského literárneho realizmu ako prozaika. Účinkujú doktorka Marcela Mikulová zo SAV v Bratislave, redaktor Jozef Lenhart, ukážky číta Alfréd Swan. . Následne vás pozývame na druhé stretnutie s Tajovským, tentoraz si ho predstavíme ako dramatika. Účinkujú univerzitný profesor a teatrológ Pavol Palkovič a redaktor Jozef Lenhart. Obe relácie sú z roku 2006.

Kto by nemohol byť úplne šťastný, keď má slobodu, kvety, knihy a mesiac?” napísal muž, ktorému život nadelil všetky radosti a bolesti, víťazstvá i pády, bohatstvo i chudobu: Oscar Wilde – dramatik, spisovateľ, esejista, glosátor a básnik.Narodil sa v Dubline, no väčšinu dospelosti prežil v Londýne. Provokoval salóny svojimi britkými postrehmi a svojím životom. Skončil vo väzení. Umrel v novembri 1900 v Paríži, v biede a sám. V súčasnosti patrí jeho hrob na cintoríne Pere-Lachaise k najnavštevovanejším. V podaní Miloslava Kráľa si na Litere vypočujete výber z jeho básní s názvom Miltonovi. Preklad: Jana Kantorová – Báliková. Réžia: Eva Reiselová. Vyrobil Slovenský rozhlas v roku 2024.

Od piatku vám Alojz Čobej ponúkne Príbeh jedného manželstva vo formeumelecko-dokumentárneho pásma poskladaného z listov Jozefa Gregora Tajovského a jeho manželky Hany Gregorovej. Účinkujú Ida Rapaičová, Ján Kožuch, Zuzana Kyzeková a Ľubomír Holčík. Réžia: Daniela Ilavská. Vyrobil Slovenský rozhlas v roku 2002.

Následne pre vás vyberáme prózu z Klenotnice slovenskej literatúry – poviedku J.G. Tajovského Maco Mlieč. Patrí k tým, ktoré ponúkajú nevšedne krásny čitateľský zážitok. Je o človeku, ktorý dokázal byť vďačný aj za biedu. V roku 2006 v réžii Táne Tadlánkovej účinkovali Ján Gallovič, František Kovár a Jozef Šimonovič.

Program týždňa Rádia Litera

Týždeň zostavil: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková









Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame