Príbeh otca a syna, manželov i Ludwiga van Beethovena

Príbeh otca a syna, manželov i Ludwiga van Beethovena

Tento týždeň bude v Rádiu Litera o rozhlasových tipoch našich verných poslucháčov a o našich dramaturgických objavoch dlho nevysielaných hier. Všetko bude v našom rádiu znieť po prvýkrát. Rozvinie sa paralelne viacero pôsobivých príbehov – osud autoritatívneho otca a jeho syna, príbeh milujúcich sa manželov, ženy s nádorovým ochorením, ale aj osud Ludwiga van Beethovena, či Ábela a Joaquina. V Čítaní na pokračovanie sa objavia Železné ruky od J. Barča-Ivana (je to novučičké spracovanie z roku 2024). O tomto autorovi nám viac vyrozpráva fíčer Egona Tomajka. Poslucháčskym tipom je hra od M. de Unamuna Ábel a Joaquin. Z roky nevysielaných hier si nenechajte ujsť hry Láska je zázrak; Tá žena, čo sa už vie smiať a Ludwig van Beethoven. Nebude chýbať poézia J. Bottu, A. Múdrej, R. Blanca, A. Falla a satirické verše Záborského, Sládkoviča, Vajanského, Jesenského a Krčméryho. Premiéru bude mať aj relácia z cyklu Z tvorivej dielne Rádia Litera. A môžete sa tešiť aj na portrét E. M. Šoltésovej.

Je leto po matúre. Vlado, ktorý práve zažiaril v študentskom predstavení chce ísť na dramatickú akadémiu. Železné ruky jeho otca mu to však nedovolia, určili mu štúdium práva. Začína sa hľadanie vlastnej slobody v strete s autoritou. To je vzápätí prehĺbené o zistenie, že Vlado má mladšieho brata Jula, ktorý je navyše smrteľne chorý. Hoci je vnímanie týchto skutočností v románe dobové, stále priťahuje schopnosť autora pracovať so subtílnou psychickou realitou a existenciálny rozmer jeho tvorby. V réžii Lukáša Lipčáka vám bude z knihy Železné ruky Júliusa Barča-Ivana na pokračovanie v piatich častiach čítať Jakub Muranský. Program je z roku2024.

Do nášho vysielania od pondelka zaraďujeme aj tip od našej vernej poslucháčky. Hru Ábel a Joaquin pre rozhlas zdramatizoval Peter Gregor podľa literárnej predlohy Miguela de Unamun. V hlavnej úlohe sa môžete tešiť na Vlada Müllera. V réžii Jara Reháka spoluúčinkujú Anna Maľová, Štefan Kožka, Zuzana Frenglová a Peter Bzdúch. Program je z roku 1990.

Pridávame verše Alexandara Falla Problémy s pamäťou. V réžii Stanislava Bilého účinkuje Jakub Muranský.

Tá žena, čo sa vie smiať – je názov ďalšej roky nevysielanej hry. Tentoraz z dielne Anny Nemogovej – Kollárovej. Nebudeme prezrádzať jej hlavnú tému, nie je vôbec ľahká, ale ako prezrádza už názov, azda cez mračno raz zasvieti slnko. V réžii Márie Jarkovskej účinkujú Jitka Krišková, Adriana Krúpová, Terézia Lengyelová, Hana Makovická-Hajdová, Michal Hudák a Juraj Fotul. Inscenáciu z roku 2001 počúvajte od utorka.

Každý deň k nám chodí život - to je názov knižného debutu kostýmovej výtvarníčky Dáše Kinik. Táto ilustrovaná kniha vznikla za účelom rozlúčky pozostalého so zosnulým. Vďaka osobnej skúsenosti ju autorka vytvorila ako nástroj, ktorý môže pomáhať pri spracovaní emócií spojených s úmrtím a so stratou blízkej osoby. Zároveň ponúka bezpečný priestor na spracovanie tejto témy. Dôležitou súčasťou publikácie sú maľby, ktoré sprevádzajú text a podporujú celý proces. Knihu vám bližšie predstaví Eva Kopecká v rozhovore s autorkou Dášou Kinik. Ďalej účinkujú Tomáš Bartoněk a Lenka Libjaková. Uvádzame v premiére v rámci vyklu Z tvorivej dielne Rádia Litera. Program je z roku 2024.

Básne mladej slovenskej poetky Alexandry Múdrej sú intímnym pohľadom do ženskej duše, ktorá chvíľami nazerá aj do mužského sveta. Autorka s citom zachytáva zložitosť medziľudských vzťahov a s odvahou a inovatívne sa dotýka univerzálnych tém ako sú láska, strata a zmysel života. Jej poetický jazyk je obrazný, expresívny a zároveň veľmi osobný. Uvádzame pod názvom Mýtus. V réžii Stanislava Bilého účinkuje Viktória Sedláková.

Pôrodníctvo, gynekológia, psychiatria a manželstvo. To sú témy a priestory, v ktorých sa budú pohybovať postavy rozhlasovej hry Láska je zázrak. Hru budete v našom rádiu počuť od stredy a to vôbec po prvýkrát. Je z roku 2001 a jej autorom je Milan Záleta. Opisuje príbeh manželov, ktorí sú nútení dokázať, že ich láska je silnejšia ako telesná túžba. V réžii Lucie Tarbajovskej účinkujú Milan Antol, Ľubica Blaškovičová, Boris Farkaš, Peter Himič, Hana Makovická-Hajdová, Jozef Úradník, Alena Ďuránová a Róbert Šudík.

Pridávame cyklus Galéria slávnych, v ktorej vám Jozef Leikert bližšie predstaví život a dielo spisovateľa Jána Botta. Bol to romantický básnik, autor balád a povestí inšpirovaných ľudovou poéziou a čo ešte? Prezradí vám Vladimír Minarovič. Relácia je z roku 2010.

Od štrtka si tak trochu pripomenieme aj Medzinárodný deň školských knižníc. Bližšie sa prizrieme osobnosti Júliusa Barča-Ivana, ktorý bol dlhé roky tajomníkom Slovenskej národnej knižnice v Martine. A okrem toho dramatik, prozaik a evanjelický farár. Egon Tomajko sa pokúsi vysvetliť vám dôležitosť Júliusa Barča - Ivana pre náš spoločenský, kultúrny a literárny vývin. V réžii Jána Medveďa spoluúčinkujú Peter Kováč, Miloš Kovačka, Ján Sládeček, Jozef Beňovský, Jana Pilzová a Michal Ďuriš. Fíčer Niet iného svetla je z roku 2009.

A opäť pridávame Galériu slávnych, v ktorej vám Jozef Leikert predstaví spisovateľku, v rôznych smeroch priekopníčku a osobnosť slovenského ženského hnutia Elenu Maróthy-Šoltésovú. Číta Miroslav Trnavský. Program je z roku 2010.

V programe Žihadlice sa venujeme satirickej a humoristickej poézii vyše troch storočí. Jej autori pre vás vybrali niekoľko slovenských básnikov, ktorí sa dokázali so satirickým, ale aj s dojímavo láskavým pohľadom dívať na svet a život okolo seba. Vo svojom diele sa vám prihovoria Jonáš Záborský; Andrej Sládkovič, Svetozár Hurban – Vajanský, Janko Jesenský a Štefan Krčméry. Účinkujú Emil Horváth, Richard Stanke a Zuzana Porubjaková, v réžii Evy Reiselovej z roku 2021.

Od piatku sa môžete započúvať do životného príbehu Ludwiga van Beethovena podľa románu Alfreda Amenda. Pre rozhlas ho upravila Mária Kurucová. Hra je z roku 1984. V réžii Hany Makovickej účinkujú Milan Antol, Eugen Balogh, Ján Bzdúch, Peter Gažo, Anton Gýmerský, Lea Hudáková a ďalší.

Náš týždeň uzavrú dve básne hispánsko-amerického poeta Richarda Blanca. Za svojho inauguračného básnika si ho zvolil americký prezident Barack Obama. Jeho príbeh migranta z Kuby je silný. Vo vybraných veršoch sa na tento príbeh pozeráme očami matky a otca. A myslíme pri tom na rodiny, ktoré prichádzajú z Ukrajiny k nám, ale aj na státisíce príbuzných a predkov, ktorí zo Slovenska odišli do zahraničia. Uvádzame pod názvom Poézia. V réžii Jozefa Palaščáka účinkuje Kristián Michal Hnát. Preklad J. Gavura.

Program Rádia Litera

Autorka tematického týždňa: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Foto: shutterstock.com





Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame